ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Любопитни факти от живота на Лев Толстой:

  • Толстой много обичал да чете /не само да пише/ и предпочитал да получава информация на оригиналния език. В съвършенство владеел френски, английски и немски. В последствие му се наложило да изучава полски, чешки, български, татарски, италиански, холандски, латински, древногръцки и древноеврейски.
  • Руският автор Лев Толстой става вегетарианец през 1885 година. Изоставяйки ловния спорт, той защитава “вегетарианския пацифизъм” и се обявява против убиването и на най-малките живи същества, такива като мравките. В есето си “Първата стъпка той пише: “Всичко това е ужасно! Не само страданието и смъртта на животните, а и абсолютно ненужното ядене на месо - човек потъпква най-висши човешки качества, тези на милост и състрадание към живи същества, такива като него самия. Така, осквернявайки своите собствени чувства, той става жесток.”
  • Идеите на Толстой са много близки до тези на основните теоретици на анархизма. Неслучайно идеите за християнски анархизъм развити от него са наречени “толстоистки”.
  • Домът на Толстой в Ясна Поляна, който сега е един от най-прочутите музеи в Русия и в света, е трупал шест десетилетия творечското вдъхновение на гения, а огромната му библиотека е оказала неоценима помощ при написването на световноизвестните трудове, повести, разкази, драми и романи. Началото на библиотеката полага бащата на писателя, но при Лев Николаевич тя наброявала 10 247 заглавия в повече от 22000 печатни единици /тома/, съхранени в 28 шкафа, на десетки езици.
  • Максим Горки казва за Толстой: “Граф Лев Толстой е гениален художник, може би нашият Шекспир. Това е най-удивителният човек, когото съм имал насладата да видя. Много съм го слушал и ето сега, когато пиша, той стои пред мен – чудесен, несравним. Няма човек по-достоен за името гений, по-сложен, противоречив и във всичко прекрасен. Прекрасен в такъв един особен смисъл, широк, неуловим с думи; в него има нещо, винаги възбуждащо в мен желание да извикам на всички и на всеки: вижте какъв удивителен човек живее на Земята! Защото той е всеобхващащ и преди всичко човек – ЧОВЕК НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.” “Този човек, пише Горки, - е извършил наистина огромно дело: дал е равносметка за преживяното за цял век и го е дал с изумителна правдивост, сила и красота. Непознавайки Толстой – не трябва да считаме себе си за познаващи своята страна, не трябва да се считаме за културни хора.”
Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.