ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Любопитни факти и новини за книгата "Ана Каренина"

 • Сър Андрю Лойд Уебър ще превърне “Ана Каренина” в мюзикъл. Великият композиторът на най-гледаните мюзикъли в света “Котките”, “Призракът на операта” и “Исус Христос Супeрзвезда” вече е започнал работа над произведението си. Уебър смята, че ще успее да постигне същия успех с “Ана Каренина”, на какъвто се радва “Клетниците”.
 • Антъни Хопкинс ще се превъплъти в Лев Толстой в нова суперпродукция - "The Last Station” (”Последна гара”), посветена на писателя, а ролята на неговата съпруга, София Андреевна, е възложена на Мерил Стрийп. Снимките ще започнат през февруари 2007 г. в Русия. В основата на филма са документални данни по дневниците и кореспонденция на роднини и близки на Толстой, като “The Last Station” е посветена на последните дни от живота му, прекарани в дома на началника на гара Астапово. Английската кинокомпания Slipstream, която е поела проекта, е поканила за режисьор на бъдещия филм Майкъл Хофман.
 • В престижната класация на “Обзървър” – “Стоте най-велики романа на всички времена”, “Ана Каренина” се нарежда на 27-мо място и е окачествен като “най-великият роман за любовта на една омъжена жена към по-млад мъж”. В тази класация книгата е поставена пред заглавия като “Одисей”, “Портретът на Дориан Грей”, “Великият Гетсби”.
 • От създаването на романа до днес са изминали цели 130 годии, през които е претърпял стотици преиздания и е бил превеждан на множество езици. Произведението на Толстой е част от златния фонд на световната литература.
 • В България последното издание на книгата се е появило преди цели двадесет години
 • Образите и проблемите в “Ана Каренина” са вечно актуални и продължават да вълнуват читатели от различни възрасти и общества. Всяка година произведението се изучава от милиони ученици по света, а всички университети, в които се преподават курсове по Европейска литература, отделят специално място на този роман.

Красивите лица на Ана Каренина

По великия роман на Толстой са паревни множество екранизации , а ролята на Ана Каренина е била възлагана на най-красивите жени в света:

 • Грета Гарбо, “Ана Каренина” (1935)

Грета Гарбо достига връхна точка в своето творческо развитие в Холивуд с филма “Ана Каренина”. За своето участие тя получава наградата на нюйоркските критици за най-добра актриса.

 • Мая Плисецкая, “Ана Каренина” (50-те години на ХХв.)

Най-великата балерина на ХХ век. Съпругът й, Родион Шчедрин, създава няколко балета по литературни произведения и ги посвещава на нея: "Ана Каренина", "Чайка" и "Дамата с кученцето". Представленията се радват на небивал успех. Плисецкая е поканена да изпълнява и драматични роли във филмите "Фантазия" (по "Пролетни води" на Тургенев), "Ана Каренина", "Чайковски" и др.

 • Вивиан Лий, “Ана Каренина” (1948)

Британската актриса е носител на две награди “Оскар”. Най-големите роли в живота й са тази на Скарлет О`Хара в “Отнесени от вихъра” и неповторимата “Ана Каренина”. В класация от 2006 г. във Великобритания Вивиан Лий е определена за “най-красивата жена на Острова за всички времена”.

 • Татяна Самойлова, “Ана Каренина” (1967)

Народна актриса на СССР (1993). Получила приза на журито на фестивала в Кан (1958) за “най-скромната и най-очарователна актриса” за ролята си във филма “Летят жерави”.

 • Жаклин Бисе, “Ана Каренина” (1985)

Една от най-ярките и най-красивите жени в световното кино. Участвала е в над 80 филма, легенда през 60-те и 70-те години, тя и до днес продължава да се снима.

За ролята си в “Ана Каренина” Бисе казва: “Изядох книгата от корица до корица. Всичко ми се проясни, защото прозрях духа на тази жена, нейната независимост. Единственото, което трябваше да направя, бе да "стана по-млада" за тази роля. ...Една от любимите ми роли е Ана Каренина”.

 • Софи Марсо, “Ана Каренина” (1997)

Френска актриса. Става знаменитост на 14 години след участието си във филма “Купонът”. Снима се в саги и скандално-еротични филми, в които разкрива мащаба на своя талант при претворяване на сложни образи на изкусителки с упорит нрав и с дълбока душевност. Софи Марсо безспорно се нарежда сред най-красивите жени и най-успешните актриси на нашето време.

Списък на екранизациите:

“Ана Каренина” – Русия, 1914

“Ана Каренина” – САЩ, 1935 – в гл. роля: Грета Гарбо

“Ана Каренина” – 1948 – в гл. роля: Вивиан Лий

“Ана Каренина” – СССР, 1953

“Ана Каренина” – СССР, 1967 – в гл. роля: Татяна Самойлова

“Ана Каренина” – 1977 – в гл. роля: Никола Паже

“Ана Каренина” – 1985, ТВ – в гл. роля: Жаклин Бисе

“Ана Каренина” – САЩ, 1997 – в гл. роля: Софи Марсо

“Ана Каренина” – 2000 – в гл. роля: Хелън Маккрори

  Търси
  ИК Кръгозор

  1113 София,
  ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
  тел.:(02) 944 53 80
  office@kragozor.com

  Член на Асоциация Българска книга

   

   

   

  Новини
  Интервю с Диего Галдино
  Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
  Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
  Още новини тук
  Бестселър  - Бестселър
  Откъс от книга  - Откъс от книга
  Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
  Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
  Bookmark and Share

  Studio ITTI
Web Based Solutions
  ©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.