ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Превод от публикация в The Sacramento Bee,

Софи Кинсела разговаря с нас по телефона от Лондон, нейния роден град, скоро след като бе приключила новата си книга и турнето си из много градове в Обединеното кралство... Сега Кинсела се подготвя за пътуване в САЩ (а следващата запланувана спирка е Канада!), където ще представи „Беки Б. очаква бебе“ - петото допълнение от суперизвестната комична поредица романи. Всъщност Кинсела се движи с бясна скорост нагоре още от 2001, когато първото издание – „Тайният живот на Беки Б.“ запозна читателите с добросърдечната и малко шантава героиня Ребека (Беки) Блумууд, жена, която никога не е попадала на разпродажба, която да не й хареса. След този светкавичен успех Кинсела бързо създаде нови приключения за Беки в „Беки Б. в Манхатън“ и „Сватбата на Беки Б.“

С. К.: След първите три книги си мислех, че може би образът на Беки вече се е изчерпал. Тя беше вече омъжена и това изглеждаше като добър завършек. Но мен ме сърбяха ръцете да продължа да пиша и така създадох „Можеш ли да пазиш тайна?“ (книга извън поредицата), защото още обмислях идеята за завръщането на Беки. Но през цялото време не преставах да си мисля за тази героиня. Постоянно получавах писма, в които читателите питаха: „Как е Беки? На меден месец ли е сега“? Сякаш очакваха, че мога да има кажа нещо от рода: „Ами ето ви имейла на Беки, попитайте я“. Така че се завърнах към нея в „Беки Б. и аферата с чантата“, а след това последва и „Повелителката на метлата“ (друг самостоятелен роман). Сега Беки и (съпругът й) Люк стават родители в „Беки Б. очаква бебе“, която излезе на пазара този месец. Всъщност беше направо фантастично да напиша още една книга за Беки, вместо да се захвана с нещо напълно ново. Тя ми действа успокояващо. Докато за създаването на нови герои и сюжети се отнема повече енергия.

Да, всъщност Кинсела признава, че в момента вече работи върху нова книга, но все още не може да разказва повече подробности за нея, защото е прекалено обсебена от историята. Феновете на Кинсела гледат на героите от книгите й като на близки приятели, но някои от тях изобщо не познават човека, който създава всичко това. Авторката е към края на тридесетте и от 15 години е омъжена за Хенри Уикам, бивш музикант, който в момента е учител по латински.

С. К.: Имаме две големи момчета, на 9 и 10. А преди 18 месеца се роди и най-малкият, Оскар, на когото е посветена и „Беки Б. очаква бебе“. Хората често ме питат: „Да не би да забременяхте с проучвателна цел, за да напишете книгата?“. А аз отговарям: „Е, не беше точно така...“

Преди да се омъжи, Кинсела получава магистърска степен по музика, но се е мотаела безцелно, без да знае с какво точно иска да се занимава. В крайна сметка се е озовала на работа като сътрудник на хонорар и като финансов журналист, т.е. е вършела точно същото, каквото и Беки Блумууд в първата книга. Нещата се променят напълно за Книсела през 1995, когато тя публикува първия от серия романи по истинското си име Маделин Уикам. Сред тези заглавия са: „A Desirable Residence”, „Wedding Girl”, ”Sleeping Arrangements”, „The Tennis Party,&quot”, „Swimming Pool Sunday” и „The Gatecrasher&quot”. Отзивите за тях са позитивни, но критиците не влагат много емоция в рецензиите. „

С. К.: Исках да опитам нещо ново, но не знаех точно какво. Дори обмислях да напиша трилър. Но агентът ми се изсмя на планирания сюжет и каза: „Тук не е твоята сила!“. След това се замислих дали да не се пробвам като сценарист на комедиен сериал. Вероятно това е плод на опитите на чувството ми за хумор да си пробие път и да се изяви.

Подсъзнанието на Кинсела явно е било активно през цялото време, защото тя е получавала онези странни просветления: образът на момиче, което си проверява сметката Виза и изпада в тотален шок и състояние на отрицание, виждайки размера на спестяванията си.

С. К.: И след това изведнъж всичко ми се избистри. Това беше „Тайният живот на Беки Б.“. Вече знаех, че искам напълно да сменя стила си, но не желаех да обяснявам тази промяна в насоката си на развитие на своя издател. Така че написах книгата тайно като експеримент, с помощта на новия вътрешен глас, който бях открила в себе си. Това беше страшно динамична и безцеремонна комедия, в противовес на книгите на Уикам, които бяха сериозни и имаха само малко хумор, вмъкнат между кориците.

Кинсела продава ръкописа си анонимно.

С. К.: Един човек (свързан с издателската къща) знаеше, че аз съм авторът. Идеята някой да оценява труда ми само заради самия труд, без значение коя съм всъщност, беше прекрасна. И редакторите харесаха текста, слава богу! Ако го бяха отхвърлили, така и нямаше да разберат кой го е писал, а на мен никога нямаше да ми се наложи да бера срам!

Другите шест книги, които последваха „Тайният живот на Беки Б.“, прибавят общо към успеха и невероятния тираж от над седем милиона продадени копия, както и огромен интернационален фенклуб на Книсела.

С. К.: Обратната връзка, която получавам, е наистина невероятна!

А сега, нека продължим към най-важната част от всичко, към сърцевината на нещата, към това, което всъщност движи книгите и техния автор - пазаруването!

С. К.: По отношение на пазаруването, мъжете са като камили. Те скриват цялата хубава идея на пазаруването под една метафорична гърбица, а това им коства пътуване през пустинята на непазаруването. При жените не е така. Разбира се, понякога знаеш какво точно ти е необходимо и го търсиш целенасочено, но има и случаи, в които просто искаш да излезеш на шопинг. Цялата магия е в това да обикаляш, да разглеждаш, да се насладиш на импулсивните покупки. В този вариант съвсем не е нужно изобщо да знаеш какво търсиш. Имаш нужда просто да обиколиш магазините и да се оставиш да бъдеш изкушена от нещо, без предварително да си го предвидила. Елементът на изненада е най-забавната част. Накрая приемаме, че пазаруването за жените е като риболова за мъжете.

И така, кое е онова нещо, което прави героините на Кинсела Беки от петте романа в поредицата, Ема от „Можеш ли да пазиш тайна?“ и Саманта от „Повелителката на метлата“ толкова завладяващи?

С. К.: (Кинсела потъва в размисли за няколко мига) Миналата седмица чух едно страхотно нещо за книгите си. Един собственик на книжарница ми разказа, че някаква дама си е купила моя книга и споделила: „Купувам тези романи, защото те ме потапят в един свят на щастие“ - Какво повече може да иска човек от това, да дари на някого един свят, изпълнен с щастие?

Желанията на Софи Кинсела култовата й поредица за Беки Б. да бъде филмирана вече се сбъднаха! Световната кинопремиера на „Тайните на Беки Б.” (Confessions of a Shopaholic) е на 12.02.2009 г., а в България - на 03.04.2009г.

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.