ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Да се отвръща на насилието и омразата с прошка и любов, а гневът да се използва за добро - в това вярва Арун Ганди – внукът на Махатма Ганди. Загрижен за бъдещето на света заради тероризма и насилието, д-р Ганди споделя философията на дядо си в книгата „Даровете на гнева” (ИК „Кръгозор”). Уроци, които ни учат как да обуздаваме и успокояваме негативните вълнения и яда си.

Писател, журналист и преподавател, Арун основава института за ненасилие и световно образование „М. К. Ганди“ през 2008 г., чиято цел е борбата срeщу физическата и психологическата експлоатация на децата в бедните развиващи се държави. Той живее в САЩ, но обикаля целия свят, за да разнася посланието за мир на своя известен дядо.

Насилието в света в наши дни е без съмнение е по-разпространено и обезпокоително усилено от световните медии, отколкото в света, в който е живял дядо ви. В този случай посланието му все още ли е валидно?

Трябва да стане пределно ясно, че източникът на това послание за ненасилие е в нас самите. Ненасилието не е просто начин на живот, в който насилието е невидимо или не съществува. То е съзнателно усилие и ангажимент да не нараниш някого по какъвто и да е начин – морално, духовно, физически, психически, икономически или социално. Човек, който практикува ненасилие, трябва винаги да се води от състраданието си към всички други хора. Дядо ми казваше: „Ненасилието трябва да се превърне в начин на живот. Това не е дреха, която да я носиш през деня, а през нощта да съблечаш“.

Тероризмът, чиято жертва е Вашият дядо, убит през 1948 г., вече придоби огромни размери. Как може ненасилието да играе ролята на „оръжие“ срещу този унищожителен феномен?

Наистина ме е страх за човечеството. Много често религиите биват интерпретирани и опорочени от онези индивиди, които искат да експлоатират и контролират останалите. Хората участват в най-лошите форми на насилие – расизъм, потисничество, войни и холокост – в името на бог. Дядо ми беше невероятно отворен към всички хора от всякакви религии и тези негови усилия вдъхнаха кураж и увереност на много мюсюлмани да останат в Индия, въпреки създаването на Пакистан, който е мюсюлманска държава. Махатма Ганди вярваше, че ислямът е ненасилствена религия. В Индия проблемите между индусите и мюсюлманите, които все още възникват, не са породени от невъзможността на тези хора да живеят заедно, а от властта и влиянието на онези, които искат да експлоатират и използват в свой интерес религиозните различия. Въпреки това ненасилието няма за единствена цел и единствен принцип разрешаването на конфликти. Уважението към другите хора ни позволява преди всичко да разберем кои сме ние, нашата собствена роля в живота, а също така и как да изпълним тази си роля, така че всички да имат полза от това.

Какъв е вашият спомен за Махатма Ганди?

Спомням си го като моя дядо, който въпреки задълженията си, държеше да прекарва всеки ден по един час с мен, за да си говорим. Разбрах, че за него беше приоритет да отделя част от деня си за моето възпитание и обучение. За да ме научи на дисциплината, която толкова уважаваше, той ми помагаше да подготвя разписание за задачите си през деня, така че да имам време както за игри, така и за учене и за работата, която трябваше да свърша за ашрама.

Източник: Lefigaro.fr

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.