Print


Митът за закрилника: Правителствената политика и регулацията на хранително-вкусовата промишленост се грижат за здравето ни

Хранителната политика

Човек трудно би се сетил за някои от по-значителните клонове на икономиката, от които ще има полза, ако хората ядат по-малко; това положително не е селското стопанство, производството на храни, фармацевтичната промишленост.. Всички процъфтяват, когато хората ядат повече, и всички наемат армия от лобисти, които да откажат правителството да направи каквото и да било срещу преяждането.
М. Нестле

В началото на ХХ век американците са готвели и са се хранили повече у дома. През 2000 г. те са изяли повече от половината си храна навън или са консумирали преработена храна, която не са приготвили вкъщи. Това не е случаен или неволен резултат от напрегнатия начин на живот или от разбиване на семейството. Това е преднамерена трансформация на хранителните навици, осъществена от индустрия, която харчи феноменални ресурси, за да въвежда на пазара евтини храни без хранителни качества, предназначени за все повече и повече хора, независимо от въздействието върху здравето или талията им. Живея в малко земеделско градче в Масачузетс. На разстояние десет километра от дома ми има пет заведения “Макдоналдс”. Как да спечелим битката с тлъстините, след като само в САЩ има над 13 000 заведения от тази верига?

Как индустрията и правителството саботират здравето ни

Годишните продажби на хранително-вкусовата промишленост в САЩ възлизат на повече от 1 билион долара, което представлява около 12% от брутния вътрешен продукт на страната и осигурява заетост на 17% от работната сила. Само за маркетинг годишно се харчат повече от 33 милиарда долара. 70% от тези пари отиват да поощряват бързи храни, полуфабрикати, бонбони, закуски, безалкохолни напитки, алкохолни напитки и десерти и само 2.2% - за реклама на плодове, зеленчуци или бобови култури.
Междувременно Министерство на селското стопанство на САЩ ( правителственият орган, който отговаря за селското стопанство и политиката по храненето) харчи само 300 млн. долара за обучение в областта на храненето. Сумите отиват предимно за дългосрочни селскостопански проекти, стигащи до много малко хора. Но не е ли странно, че същото правителство, което не може да намери достатъчно пари, за да финансира кампания в подкрепа на общественото здраве и да бъдат обяснени научните принципи на правилното хранене, увеличи земеделските субсидии от 18 милиарда долара през 1996 г на 28 милиарда долара през 2000 г.
Защо Министерство на селското стопанство, което представлява селскостопанската промишленост – една от най-големите производителки на храни в страната – ще отговоря за политика спрямо храната? Комитетът към министерството, който определя препоръките по въпросите на храненето, е пренаселен с твърде много „експерти”,работещи за хранително-вкусовата промишленост, и трудно могат да се нарекат обективна научна институция. Пазител на нашето здраве трябва да е Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Настоящата ситуация е все едно да оставим фармацевтичните компании да носят отговорност за Администрацията по храните и лекарствата (АХЛ) и да ги оставим да определят лекарствената политика и да одобряват новите лекарства. Би било немислимо. Въпреки това точно по този начин в момента се определя политиката спрямо храната.
В момента хранително-вкусовата промишленост ни тласка към свръхконсумация на храни, причиняващи напълняване, затлъстяване и всички известни болести на стареенето, включително сърдечни болести, диабет, инсулт, рак и болест на Алцхаймер. Тези състояния не са неизбежен резултат от стареенето. Те са свързани с качеството на нашата храна.
Идеята може и да звучи странно – как така храната ще ни разболее. Тя е чужда и на хората, които правят политика и са отговорни за определянето на насоките на хранене в САЩ. Те питат: щом храната е само енергия, какво значение има дали идва от сандвич или от печено тофу? Вие знаете отговора на този въпрос. Защо те не го знаят?
Неотдавнашният иск „сандвича”, минал през Конгреса, забранява съдебно преследване на хранително-вкусовата промишленост заради това, че ни прави дебели или ни разболява. Защо се създава закон в защита на хранително-вкусовата промишленост при положение, че задачата на правителството е да предпазва гражданите? Наскоро проведено изследване на причините за смърт в САЩ установи, че поради недоброкачествена храна и липсата на физическа активност са настъпили около 400 000 смъртни случая годишно, тоест с една трета повече спрямо 1990 г. и почти се равнява на смъртните случаи, причинени от тютюнопушенето. Скоро затлъстяването ще надмине пушенето като причина за смърт в САЩ. Не смятате ли, че нарастващите здравни смущения, свързани с храненето, поне отчасти се дължат на рекламните долари, които основните хранителни компании инвестират, за да ни убедят да ядем нискокачествена храна? Очевидно Американският конгрес не мисли така.
Обърнете внимание на следните факти: най-големите компании, производители на храни в света, са и тютюневи компании. Два от примерите са “Ар Джей Ар Набиско и “Алтрия Груп” (те притежават “Филип Морис” и “Крафт Фудс”). (През 1999 г. “Ар Джей Ар Набиско” се раздели, за да избегне тютюневия бойкот, който навреди и на продажбите на храните им. През 2000 г. “Филип Морис” купи “Набиско”). Интересно е дали на американския народ и правителството ще им отнеме толкова време да осъзнаят, че храните, с които ни примамват тези компании, разрушават здравето ни, колкото им трябваше да проумеят, че цигарите, които те ни продават, ни убиват. Странно съвпадение е, че сега затлъстяването изпреварва тютюнопушенето като главна причина за смъртност в тази страна, след като едни и същи компании предлагат и единия, и другия продуктит. Тютюневите компании и компаниите за производство на нискокачествени храни са едни и същи!


Как да контролираме апетита си?
Чудили ли сте се някога как тялото ни контролира теглото? Как тялото ни знае кога да яде и кога да престане?
Отговорът на тези въпроси е системата ни за контрол на апетита: комплекс от химически взаимодействия между мозъка, нервната система, метаболитните хормони, специалните мастни клетки и имунната система. Д-р Марк Хаймън нарича това връзка храносмилателна система-мозък-мастни клетки.
Тези биохимически взаимодействия ни казват дали имаме нужда от храна и ни карат да ядем. Когато работят правилно, са елегантна машина, която пиука щом имаме нужда от енергия и ни кара да консумираме калории, за да си набави тази енергия. Но когато са объркани, те ни карат да ядем, когато нямаме нужда от това, което не само води до натрупване на килограми, но и допринася за почти всички други здравословни проблеми, с които се сблъскваме.
За да подпомогнем телата си и да останем здрави, трябва да следваме 6 основни стъпки. Ще се спрем на всяка от тях накратко.
1 стъпка: Планирайте умело всяко ядене.
Сентенцията, че „човек е това, което яде”, е съвсем вярна. Най-важното нещо, за да съставите менюто си, е да включвате възможно най-много пълноценна, непреработена храна. Трябва да се върнем към историческите корени на човешкото хранене. Като начало е важно да започнете да обръщате внимание на етикетите! А още по-добре е да избягвате да приемате храни с етикет. Консумирайте храни, които са минимално обработени.
Ето няколко примера за истински храни:
* Цели плодове - неконсервирани или под формата на сокове.
* Зеленчуци - неконсервирани.
* Риба, но не изкуствено отгледана.
* Цели зърна, а не преработена пшеница.
* Месо от хранено с паша теле, а не изкуствено угоявано.
* Ядки, семена и бобови култури, но не пържени или осолени.
Специално внимание изисква вредното влияние на изкуствените подсладители – Аспартам (Нутрасуит), неотам, калиев ацесулфам, захарин, сукралоза и дихидрохалкон.
2 стъпка: Яжте рано и често.
*Яжте често - Ако се храните редовно и относително по едно и също време всеки ден, можете да ядете по-малко, ще изгаряте повече мазнини и ще намалите нивата си на холестерол и инсулин. За целта, трябва да ядете често. Препоръчват се 3 основни хранения и 2 леки закуски.
* Закусвайте - Старата поговорка „Закуската изяж сам, обедът раздели с приятел, вечерята дай на врага си” вече е подплатена и научно. Много от нас смятат, че ако пропуснат закуската, ще намалят цялостния прием на калории за деня и ще отслабнат. За нещастие, истината е точно обратната. Пропускането на закуската означава, че ще ядем повече през остатъка от деня.
* Не яжте непосредствено преди лягане - Яденето точно преди сън гарантира забавяне на метаболизма и трупането на килограми. Решението е: вечеряйте по-рано и с по-лека храна, и се опитайте да не си лягате поне 2-3 часа след вечеря.
3 стъпка: Наслаждавайте се на храни, контролиращи апетита и избягвайте храни, които го изкарват извън контрол.
Наблягайте най-вече на храните, посочени в 1 стъпка, сложните въглехидрати и добрите мазнини.
4 стъпка: Използвайте билки за контрол на хормоналния баланс.
Някои билки са доказали благоприятното въздействие върху контролирането на апетита. Някой от тях са:
* Женшен
* Зелен чай
* Замбун (тилчец)
* Канела
5 стъпка: Използвайте хранителни добавки, за да контролирате апетита си и връзката мозък-храносмилателна система-мастни клетки.
Следните хранителни добавки са доказали способността си да помагат за контрола на апетита.
*Алфа-липоева киселина-силен антиоксидант, подобряващ глюкозния метаболизъм.
* Гама-линоленова киселина-намира се в маслото от пупалка.
* Фибри от коняку корен-абсорбират захарта и мазнините в храносмилателната система.
6 стъпка: Помислете за медицински тестове, за да установите защо апетитът ви е извън контрол.
* Тест за поносимост към инсулин и глюкоза
* Тест за нивото на триглицеридите и на „добрия” холестерол.
Предписанието на УлтраМетаболизъм се основава на всяко една от тези стъпки. То ще ви помогне да балансирате взаимодействието мозък-храносмилателна система-мастни клетки, така че те да работят за вас, а не срещу вас. Ако направите няколко малки промени в начина си на живот, в структурирането на храната, на честота на ядене, ако намалите гликемичния товар и увеличите фибрите, консумирайки само пълноценна храна, ще промените метаболизма си от глад към ситост, от трупане на килограми към отслабване, от това да се чувствате зле към това да се чувствате прекрасно.


* Шестнайста глава
Предписанието на “Ултраметаболизъм”: научен подход, базиран на пълноценни храни

Програма от две фази

Предписанието на “Ултраметаболизъм” е програма от две фази, предшествана от едноседмична подготовка. Мислете за него не като за диета, а като за начин на живот. Първата фаза трае три седмици и ще ви помогне да решите метаболитните си проблеми; включва период на пречистване и обновление чрез детоксикация. Ще се почувствате по-енергични, ще отслабнете, ще премахнете много хронични здравословни проблеми и ще подобрите енергията си, паметта си, храносмилането, съня и ще намалите алергиите си.
Втората фаза е за цял живот. Тя ще ви помогне да живеете в хармония с гените си, да върнете баланса на хормоните си, имунната си система и енергийния си метаболизъм и да поддържате здравословно тегло и ултраметаболизъм.

Храната като лекарство

На китайски думата да ядене е съставена от знаците за „ям ориз” или чи фан. Знаците за „приемам лекарство” са чи яо. В китайската култура приемането на лекарство и на храна са синоними. Храната е лекарство.
Модерната наука също ни казва да използваме храната както лекарство. Менютата в предписанието на “Ултраметаболизъм” използват истинска, традиционна, пълноценна храна и са създадени ни принципи, извлечени от най-новата наука, както и от познанията ни за нашето хранене през вековете. Хранене, при което телата ни са се научили да оцеляват.
Рецептите и предложенията в предписанието са създадени за хора с напрегнат начин на живот. Като цяло, те разполагат с малко време за подготовка и готвене, за да си направят вкусни и здравословни ястия. Повечето от нас не планират ястията си. Затова внезапно се оказваме притеснени, гладни и търсещи храна. Американците се превърнаха в нация от хора, които се хранят на път. Това е най-лошият начин за хранене, ако искате да отслабнете и да бъдете здрави.
Стъпките в тази програма са представени като всекидневно, лесно за приготвяне меню, и предложения, които ще и помогнат да намерите ключа и да отворите вратата към ултраметаболизма и отслабване без битки, страдания и лишения. В програмата са включени менюта за пътуване и закуски. Така никога да не оставате без точния баланс на храни за контролиране на метаболизма. Предлагаме ви и списък за пазаруване, та винаги да разполагате с необходимите продуктите.

Преглед на предписанието на УлтраМетаболизъм

Подготвителна фаза: Да изоставим вредните навици (една седмица)

Изоставянето на захарта, хидрираните мазнини, некачествените храни, алкохола и кофеина през тази едноседмична фаза е достатъчно мощно средство, което ще промени здравословното ви сътояние и ще ви помогне бързо да отслабнете. Поемете този риск. Ако не друго, това поне ще промени живота ви.

Първа фаза: Пречистете организма си (три седмици)

Тази фаса поставя началото на диетата ви. През това време хората обикновено отслабват 3-5 кг и започват да се чувстват по-енергични и по-здрави.

Втора фаза: Пренастройване на метаболизма и поддържането на жизнен здравословен метаболизъм (от четири седмици до края на живота ви!)

По време на втората фаза от програмата, ще започнете да пренастройвате организма си и да програмирате гените си да отслабват и да запазят здравословно тегло. Докато го правите ще загубите още 2-5 кг през първите от две до четири седмици, а после приблизително по 500 гр на седмица, докато постигнете оптималното си тегло. В края на осмата седмица (една на подготовка, три от фазата на пречистане и четири, посветени на ребалансирането на метаболизма ви) ще сте изгубили между 5 и 10 кг или повече и ще се чувствате много по-добре и дори няма да ви хрумва да поискате да ядете любимите си храни, които са разрушили метаболизма ви.

Общи принципи на “Ултраметаболизъм”

Време на хранене
* Включвайте всеки ден в закуската си протеини като яйца, обогатени с омега -3, соеви шейкове, ядки, семена и масло от ядки.
* Яжте на всеки 3-4 часа, за да поддържате нормални нивата на инсулин и глюкоза.
* Правете малки закуски късно сутрин и следобед, включващи протеини като шепа бадеми или други ядки (не фъстъци или семки) и парче плод
* Избягвайте да се храните 2-3 часа преди лягане. Ако сте си направили лека закуска по-рано през деня, няма да сте толкова гладни, дори и да ядете малко по-късно.
Съчетаване на храните
* Контролирайте гликемичния товар на ястията. Това е много важно. Ще го постигнете, като при всяко ядене съчетавате подходящи протеини, мазнини и пълноценни въглехидрати от зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести продукти и плодове. Най-важното е да избягвате самостоятелното приемане на бързо разграждащи се въглехидрати, защото те увеличават нивата на захар и инсулин.

Предложения за пътуване
• Бадемите са полезна бърза закуска. Една шепа е добро количество за лека закуска. Може да ги изядете с парче плод. Истинската храна винаги е най-добрата.
• Сухи кайсии с орехи
• Шоколад с ядки – внимавайте с количеството!
• Пълнозърнести бисквити


Ето и една от питателните здравословни рецепти от програмата “Ултраметаболизъм”

Горещ кафяв ориз, ядки и ленено семе
Порции: 2 по ? чаши
Време за приготвяне: 5 мин
Време за готвене: 50 мин

? чаша дългозърнест кафяв ориз
1 чаша соево мляко
? ч.л. настъргано индийско орехче
щипка морска сол (по желание)
8 бразилски ядки, нарязани
2 с.л. ленено семе, смляно

Изсипете кафявия ориз, соевото мляко, индийското орехче и солта в средна тенджера. Оставете да заври, като разбърквате често. Захлупете съда и оставете да къкри около 45 минути на слаб огън. Поръсете с бразилските ядки и смляното ленено семе.

Данни за хранителната стойност:
Една порция съдържа: калории 372, въглехидрати 46 гр, фибри 6 гр, протеини 12 гр, мазнини 17 гр, холестерол 0 мгр, натрий 56 мгр, калций 240 мгрPrint