Print

2006

– Това не е моят мъж – заявих на Карина, когато на другия ден си спомних за Спирос.
Днес бяхме решили да останем в хотела и да се поизлежаваме на плажа, защото изведнъж разбрахме, че сме уморени от разходките.
– Защо така мислиш?
– Беше ми приятно, но не усетих полет. Изобщо Спирос е добър за краткотраен роман, но с такива мъже е опасно да се градят отношения. Те са хора, които твърде много се увличат както от идеи, така и от жени. О, да те много добре чувстват жената и винаги знаят как да намерят ключ към сърцето й, като й говорят това, което тя иска да чуе. Но е достатъчно да се влюбиш в тях и те започват да те измъчват с неопределеност, да те морят с очакване и бездействие. Те са неуловими и се измъкват, намират хиляди оправдания за гадните си постъпки и същевременно толкова искрено се разкайват, че не можеш да им устоиш. Не, мен ме е страх от такива мъже, в тях има твърде много женска енергия и лицемерие. Аз все още вярвам, че някъде съществува човекът, който е максимално близък за мен. Онзи, срещата с когото ще ми помогне да разкрия всичко най-добро от себе си, да се издигна на ново ниво. Ще ми помогне да разбера какво е любов. Защото само енергията на любовта помага да се пробуди заложеният в човека потенциал. Тази енергия му създава усещането за щастие, чувството за цялост и му внушава неимоверна вяра в себе си – аз се замислих, защото си спомних своите романи, после въздъхнах и казах: – Край, уморих се да действам с остена, непрекъснато да си мисля, че съм постигнала нещо, и непрекъснато да се разочаровам. Трябва да подходя към въпроса научно.
– Как научно?
– Да напиша пълния списък на желаните качества. Стотици пъти съм чувала, че е достатъчно да опишеш подробно това, което искаш, и то веднага се изпълнява. Пък и на теб ще ти помогне да разбереш дали има смисъл да се бориш за Антон, дали наистина искаш да си го върнеш.
– Добре, вече съм готова да опитам. И какво трябва да направя? – въодушеви се Карина.
– Можеш да нарисуваш един кръг, и като го разделиш на осем сектора, да опишеш своя идеален мъж такъв, какъвто си го представяш.
Първите два сектора засягат физическото ниво. В първия максимално конкретно описваш неговата външност – ръст, цвят на очите, на косата, ако това е важно за теб, или нещо, на което винаги обръщаш внимание. Неговата възраст. В същия сектор описваш и неговия произход, от какво семейство е. Можеш да запишеш и неговата националност. Във втория сектор описваш неговия статут – социален и финансов. Какво притежава, има ли деца, бил ли е женен. Описваш неговите постижения и резултати. Третият и четвъртият сектор са относно интелектуалното му ниво. В третия сектор описваш интересите му, стремежите и желанията му. В четвъртия – образованието и регалиите му, степените и званията, неговите познания, например по чужди езици, ако за теб това е важно. Петият и шестият сектор са сексуалното и творческото му ниво. В петия пишеш за неговия темперамент и за своите сексуални желания. Много е важно да си подхождате в това отношение. В шестия сектор описваш неговите хобита и творчески стремежи. Седмият и осмият сектор се отнасят за емоционалното му ниво. В седми описваш идеалните му отношения с теб: къде ходите заедно, как прекарвате почивните дни, отношението му към децата, пишеш за отношенията му с приятелите, със света, с колегите. И накрая в осмия описваш неговите душевни качества: доброта, щедрост, деликатност или напротив – твърдост. Можеш да попълваш кръга в какъвто искаш ред, няма никакво значение.
За известно време двете с Карина се умълчахме, потънали във фантазиите си за идеалния мъж и трудейки се върху попълването на кръга. След около час портретът на идеалния мъж беше завършен.
– И сега какво да правя с това? – попита Карина, явно доволна от резултата.
– На мен ми е по-лесно – усмихнах се, – вече мога да си го представя, а ти ще трябва да сравняваш този портрет с някой реален мъж и с този, който имаш.
– Да – замислено рече Карина, препрочитайки творбата си, – почти не прилича на Антон, чудя се защо не го направих, когато бях на 19, преди да се омъжа.
– Мисля, че тогава списъкът щеше да е друг. С годините критериите за идеал се променят.
– Сигурно си права, на четирийсет започваш да гледаш мъжа и да цениш други качества, по-различни от тези на младини. Но аз въпреки всичко съм решила да си върна Антон и да се преборя за семейството си, пък да става каквото ще. После вече ще търсим идеалния мъж – резюмира Карина, загледана в своя кръг.

1906

– Надявам се да сте приключили с изготвянето на портрета на идеалния мъж? – обърна се към нас леля, която след час влезе в гостната, където двете с Анушка се трудехме, представяйки си мъжа на своята мечта.
– Да – първа се обади Анушка, – това е Николай, той е човекът, за когото винаги съм мечтала.
– Колко си щастлива, момичето ми – усмихна се леля, – щом той е, когото си търсила, значи имаш сили да се бориш за любовта си. Варенка, а при теб?
– Аз реших, че съм уморена от кафяви очи, и сега написах, че моят идеален мъж трябва да е руснак, зеленоок, свободен и с огромен потенциал, който ще му помогна да реализира. „Подозрително прилича на Арсений“ – усетих се да мисля, но не казах нищо на глас.
– Чудесно – подхвана леля. – Какво още би искала да виждаш в него?
– Не смятам, че съм много оригинална, бих искала той да е щедър, грижовен, остроумен, да знае няколко езика, да обича да чете, да разбира от изкуство и от музика. Е, ако може да свири и на пиано, ще е чудесно, и същевременно да е моногамен и да остава верен само на мен – изведнъж млъкнах.
Макар да имаше известна прилика с Камий, аз се бях помъчила да забравя за него. Може би понеже той толкова отговаряше на моя идеал, затова така дълго не можех да го изхвърля от главата си. Странно, за мен нямаше никакво значение колко е заможен и богат, дори да живееше в гората, но ако притежаваше всички останали качества, щях да се влюбя в него.
– Лельо, ами ако такъв мъж не съществува? – притесних се.
– Колкото по-конкретно опишеш човека, когото мечтаеш да срещнеш, толкова повече шансове ще има светът да ти го изпрати – дълбокомислено рече леля. – Сега, когато имате портрета на идеалния мъж, можем да извършим ритуала за привличане на другата половинка.
Затворете очи, поемете си въздух, и издишайки, си представете пълния диск на луната, която е точно срещу третото ви око.

Образът на идеалния мъж
Гледайте луната и си представете как върху матовия й диск започва да се проявява образът на вашия идеален мъж. Вижте го как изглежда, вижте чертите на лицето му, цвета на очите, очертанията на фигурата му, как е облечен, как се движи. Сега чуйте какво ви споделя за себе си, той ви разказва за интересите си, за своите родители, къде е учил, какви планове има, хвали се с това, което притежава, с въодушевление описва това, което ще му се случи в бъдеще. Той ви шепне на ухото за своите сексуални фантазии и как ще прави любов с вас, как ще се грижи за вас и каква ще бъде връзката ви. Разказва ви как ще прекарвате свободното си време, как ще възпитавате децата си, кое го радва и кое го огорчава. Разказва ви за приятелите си, за тези, които го заобикалят. Представете си, че сте до него, усетете дали ви е добре с този мъж. Какво чувствате, какво усещате, може да искате да добавите нещо или напротив – да се откажете.
А сега се пренесете няколко години напред и погледнете живота си като от бъдещето. Виждате своята сватба, порадвайте се колко красива двойка сте. Ето че минават още десет години, вие виждате порастващите си деца, минали са още двайсет години, още трийсет, вие сте наобиколени от деца и внуци. Вие все така се обичате и все така се желаете, като през първите дни, вашата страст е същата като преди и все така с часове можете да си говорите. Седнали сте пред камината в своята къща и си припомняте годините, размишлявайки кои качества на вашия мъж и кои ваши качества са помогнали да запазите отношенията си толкова щастливи. И отново се върнете към момента на първата ви среща. А сега, продължавайки да гледате лунния диск, призовете силите на всички стихии – Земя, Въздух, Огън и Вода, и ги помолете да ви помогнат да привлечете този мъж в живота си.Print