ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Роден в Нюфаундленд на 17 април 1943. Получава обучението си в университети в Канада, САЩ и Обединеното кралство - бакалавърска степен по история от университета Мемориъл, Нюфаундленд през 1963, магистратура по военна история от университета Райс, Хюстън от 1966 и докторат в катедрата по военни науки, Лондонски университет, 1973. Бил е асистент по история на Близкия изток в колежа Сейнт Антъни към университета в Оксфорд от 1973 до 1975. Преподавал е военна история в Канадската военна академия, Торонто, както и военни науки в Кралската военна академия, Сандхърст.

Служил е в канадските, британските и щатските военноморски сили. След като се оттегля от преподаването, Дайър започва работа като журналист на свободна практика, телевизионен и радио водещ и лектор. 

През 1980 Гуин Дайър в сътрудничество с Тина Вилжоан създават седемсерийна телевизионна продукция за Националната филмова компания на Канада (NFB) – “Войната”, показана за първи път в Канада през 1983. Скоро след това филмът е излъчен в още 45 страни, а един от епизодите – “Професията на оръжията” е номиниран за награда “Оскар” на Филмовата академия. Заедно с Вилжоан, Дайър пише книга, базирана върху филма. Тя носи заглавие “Войната” и е публикувана за първи път през 1985. Дайър и Вилжоан се сътрудничат отново за NFB и CBC при работата по “Отбраната на Канада”, трисерийна продукция, излъчена през 1986. Книгата им “Отбраната на Канада: оръжията на империята “ е публикувана през 1990. През 1994 Дайър завършва филм в четири серии, озаглавен “Човешката раса”, който проследява корените, природата и бъдещето на човешката политика. През 1995 е показан и трисериен филм за мироопазващите сили в Босна. 

Дайър е автор и на няколко документални радоипродукции, включително и седемчасовата поредица “Революцията на Горбачов” и шестчасовата “Милениум”, излъчвана по CBC през пролетта на 1996.

Гуен Дайър често е канен като гост лектор. Неговите анализи върху глобализацията и нацията държава са публикувани през 1996 от Канадския институт по международни отношения в поредицата “Отвъд заглавията”. 

От 1973 авторът води рубрика, посветена на международните отношения, която се публикува два пъти в седмицата в приблизително 175 вестника в над 40 страни. Сред тях са медии като Washington Times, Newsday (New York), Boston Globe, Chicago Tribune, Toronto Star, Jerusalem Post и др. 

Дайър прекарва голяма част от периода между 1988 и 1990-та година в Съветския съюз и Източна Европа, а журналистическите материали, които изготвя там, са разпространени от медиите в множество страни. През 1991 прекарва три месеца като репортер от войната в Залива. 

През 2004 е публикувано ново, преработено издание на книгата “Войната”. В него Дайър обединява готовите глави от своето фундаментално изследване върху историята на войната с анализи на съвременната международна обстановка и новите тенденции в управлението на въоръжените конфликти. Добавени са текстове, посветени на събитията след края на Студената война, както и на най-дискутираната тема в новия век – тероризма. Само година по-късното пълното издание на тази брилянтна книга се появява и на български език с марката на ИК “Кръгозор”.

(Още за него можене да намерите в www.gwynnedyer.net)

Отзив за българското издание на "Войната", в. "Сега" -  четете тук.

Отзив за българското издание на "Войната", в. "Новинар" -  четете тук.

За представянето на българското издание на "Войната" четете тук.

Войната
Войната Читателска класация - рейтинг 4.74Читателска класация - рейтинг 4.74Читателска класация - рейтинг 4.74Читателска класация - рейтинг 4.74Читателска класация - рейтинг 4.74 Не се очаква допечатка

Автор: Гуин Дайър
Жанр: енциклопедии, психология, Корица: твърда, корична цена 25.00 лв. 20.00 лв.

Изчерпана

И още в резюме ...
Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.