ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Вихрен Георгиев е създателят и фотографът на People of Sofia – най-популярнaта българска фотографска страница във Фейсбук, която към момента има над 52 хиляди последователи. Снимките му могат да бъдат разгледани и в едноименния му сайт. Фотографиите на Вихрен улавят емоции, разкaзвт истории, разкриват многоликия град. Той е един от тричленното жури на фотоконкурса „Необикновеното в обикновените неща в моя град”.

 

1. Какво е за теб фотографията?

В. Г.: Най-кратко казано – усещане. Възможността да запечатаме хилядите мигове и образи, с които се сблъскваме през живота си. Да създаваме нови, собствени визии за нещата, които ни вълнуват. Както и възможност да общуваме с заобикалящия ни свят, пречупвайки го през собствения си вътрешен мироглед.

 

2. Най-необикновеното, което си снимал?

В. Г.: Ами, малко ми е трудно да отговоря на този въпрос. Аз се впечатлявам от обикновените неща, ако изобщо може да кажем, че нещо е обикновено или необикновено. Най-необикновеното нещо сме самите ние като хора. В тази светлина съм снимал много необикновени неща J

 

3. Коя от историите, които си запечатал на лента, те е развълнувала най-силно?

В. Г.: Това също е труден въпрос J Наскоро снимах мъж, който е загубил двата си крака в казармата по време на комунизма. Изписват го от болницата, уволняват го и той спира да съществува за системата. На 18 години. Държавата те задължава да извършваш нещо, претърпяваш инцидент, след което тя не понася никаква отговорност към теб. Изпитах огромен гняв, безсилие и тъга едновременно.

 

4. В какво откриваш истинското лице на града?

В. Г.: Градът няма едно общовалидно и характерно лице – всички лица са истински, различни. Лично за мен, има интересни лица, запомнящи се, въздействащи ми. Ако трябва да опиша нещо характерно, то е че сме прекалено загрижени, прекалено се съобразяваме какво ще си кажат хората за нас, с малко ниско самочувствие. Хубавото е, че София все повече заприличва на един голям европейски град, с много чужденци, даващи ни възможност да се сравняваме, да сме по-динамични, разнообразяващи се, различаващи се. Крайно време е да загърбим насажданата ни с десетилетия еднаквост.

 

5. В романа „Музеят на необикновените неща” се казва, че човешкото око не е способно да улови реалната гледка, защото е ограничено от собствената си човечност, замъглено от съжаления, възгледи и вяра. Но окото на фотоапарата улавя света такъв, какъвто е. Какъв е светът през твоя обектив?

 

В. Г.: Обектива е своеобразно продължение на окото ни, “око”, което ни позволява да запаметяваме образите не само в мозъкът ни, но и на лента видяното. Не знам дали може да улови реално гледката, но със сигурност улавя нашия поглед върху нея. И това прави фотографията изкуство. Аз лично предпочитам и харесвам собствената си субективност, и не се интересувам чак толкова дали ще ме упрекнат в нереализъм.

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.