Артър Хейли

АВТОР

Артър Хейли

Той имаше прекрасен живот. Най-голямата му амбиция бе да види името си върху корицата на книга... И определено успя да постигне желанието си...”– Шийла Хейли за съпруга си

Артър Хейли

Авторът, спечелил милиони верни читатели с 11 романа,

публикувани в 40 страни на 38 езика с тираж над 170 милиона копия!

Роден на 5 април 1920 г. в Лутън, Англия, Артър Хейли е единствено дете в семейство на работници. Родителите му нямат възможност да финансират обучението му и едва 14-годишен той е принуден да напусне училище.

По-късно се установява в Съединените щати, където започва да се занимава с журналистика. В края на 50-те години започва да пише легендарните си романи, които му спечелват световна слава и се превръщат в едни от символите на ХХ век.

Запазена марка на Хейли е перфекционизмът

„Никога не съм можел да пиша бързо и лесно. Твърде самокритичен съм. Никога не съм достатъчно доволен” – споделя той. Писателят е известен с щателните си проучвания върху всички професии, с които са свързани сюжетите му. По тази причина всяка книга отнема средно по три години работа – същинското писане на текста коства толкова време, колкото и прецизното събиране на материали. В това се крие и едно от най-силните оръжия на Хейли – достоверността в книгите му.

Самият той казва в интервю през 2001 г.: „Не смятам, че съм измислил който и да е от героите ми. Просто описвах реалния живот”. Писателят изследва тайните на различни индустрии – от автомобилопроизводството до тънкостите на хотелиерския и банковия бизнес и успява да опише професионалната сфера на своите герои - пилоти, лекари, детективи - с почти стопроцентова достоверност. Това умение спечелва възхищението, но и буди дълбоко учудване у читателите. Около личността на писателя Артър Хейли започват да се повдигат множество въпроси...

В предговора на Димитри Иванов към едно от българските издания на „Окончателна диагноза” четем:

„- Виж какво, Артър Хейли е бил летец. Може би бордови инженер или радист, но във всеки случай е летял.

- Откъде знаеш?

- Знам, защото съм чел „Летище”. Писател не може да измисли такова нещо. Той така точно е описал всичко, както само летец може...

Когато излезе книгата му „Окончателна диагноза” (1951 г.), читателите му бяха убедени, че Артър Хейли е лекар.

Когато отпечата „Колела” (1971), те бяха сигурни, че той е инженер от автомобилостроенето в град Детройт.

Когато издаде „Хотел”...”

Безспорно перфекционизмът в предварителните проучвания помага на Хейли да звучи убедително като представител на най-различни професии.

В случая с „Летище” обаче догадките на читателите се оказват правилни – писателят наистина познава авиационното дело „отвътре”...

През Втората световна война Хейли служи като пилот в кралските ВВС на Великобритания - лети с изтребител в Средния Изток и пилотира транспортни самолети в Индия. По време на военната си служба Хейли е пилот и командир на екипаж.

Този епизод от биографията му изиграва изключително важна роля за неговия дебют като автор. Макар да мечтае да стане писател още в ранните си години, Хейли започва да се занимава професионално с това едва в средата на тридесетте си, когато създава първия си сценарий за телевизионната пиеса „Полет в опасност”. Вдъхновение за нея получава... докато пътува със самолет от Торонто: „Всичко започна като сън на яве. Представях си в образи пилотите в кабината и се зачудих какво би се случило, ако и на двамата им прилошее. Дали бих могъл аз да пилотирам самолета? Бях „ръждясал” пилот от времето на войната, който не бе летял от девет години...” спомня си по-късно Хейли.

Канадска компания купува сценария на „Полет в опасност” за 600 $ и продукцията излиза на телевизионен екран през април 1956 г. По-късно същият сюжет вдъхновява култовата пародията „Има ли пилот в самолета” (1980), определена от Американския филмов институт като „един от 10-те най-смешни филма на всички времена”. Години по-късно Хейли коментира, че не е имал възможност да упражни контрол върху кинопродукцията, тъй като правата вече не са били негова собственост. Независимо от всичко обаче, заявява че самият той искрено се е забавлявал с филма, въпреки че са иронизирали сюжета му.

След успеха на пиесата „Полет в опасност” авторът посвещава няколко години от живота си на работата като сценарист, преди да събере смелост и да се отдаде изцяло на писането на романи. Прецизността в описанията и умението да поддържа напрегнато сюжетно действие спечелват интереса на читателите. И големите успехи не закъсняват - през 1965 г. „Хотел” привлича вниманието на Холивуд. Писането на хитовия роман отнема 4 години и остава в класациите за бестеслъри цяла година. През 1967 е превърнат във филм, а по-късно през 80-те по него е създаден и сериал.

Върха на популярността си Хейли достига през 70-те – след издаването и филмирането на най-обичаната му творба – „Летище” (1968). Следват романите „Колела”, „Банкери”, „Свръхнатоварване”... Решава да се „пенсионира” на 77 г. през 1997 г., след написването на последния си роман, „Детективи”.

Легендата „Хейли” се ражда за удивително кратко време. Равносметката от методичния труд на писателя е смайваща:

11 романа, публикувани в 40 страни на 38 езика с тираж над 170 милиона копия!

„Артър беше много скромен човек, но много се ласкаеше от писмата, в които читателите възхваляваха книгите му. Беше невероятно горд с тях!”- споделя съпругата му Шийла Хейли.

Заедно със световния успех 70-те години донасят на Артър Хейли значителни промени в личен план – заедно със своята втора съпруга Шийла той заживява на Бахамските острови и остава там до края на живота си. Освен техните две дъщери и син, писателят има още трима синове от своя първи брак и поддържа близки отношения с всичките си шест деца. Семейството му признава, че макар през последните си години официално да е прекратил писателската си кариера, Хейли е продължил да пише „за лично удоволствие” чак до смъртта си.

На 24.11.2004 г. Артър Хейли получава инсулт в съня си.

 

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.