Балада за Нангияла

Младен Енчев

Прелисти

Нехудожествена литература Научна литература

Издание:1 Размери:145x210 Корици:мека ISBN:9789547713949 Страници:320 Година на издаване:2018

Цена: 12,00 лв.

Описание

„Балада за Нангияла. Прагматика на смъртта в детската литература" е най-новото изследване на автора. Посветено на присъствието и функциите на смъртта в литературното творчество за непораснали, то анализира богат и жанрово разнообразен материал, включващ класически и периферни произведения от българската и световната литература за деца. Като привежда наблюдения на психолози и ползва възрастово информативните аргументи на детския фолклор, Балада за Нангияла споделя мнението за ранната възраст, в която малките влизат в отношения със смъртта, и подчертава значимостта на нейното преживяване в детството. Това обуславя важността на темата в общуването между поколенията, включително в общуването посредством литературата. Книгата проследява динамиката в интензитета и във формите на това общуване, като се съсредоточава върху педагогическите и терапевтичните употреби на морталното в текстовете за деца и коментира техните възможности да влияят при формиране на детското понятие за смърт.

"...Пред нас е едно изключително ценно изследване, което в своята интердисциплинарност, научна дълбочина и издържаност, в социалния ефект, който носи като потенциал, ще обогати безусловно не само нашето „детско” литературазнание, но и българската филологическа наука като цяло." (проф. д-р Петър Стефанов)

* Книгата се издава със съдействието на Министерство на културатаВашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Младен Енчев


Младен Енчев

 доцент, доктор по филология

Роден на 30. 09. 1957 г. в Разград. Завършил специалността Българска филология във ВПИ - Шумен през 1981 г.

През 1994 г. защитава дисертация пред Специализирания научен съвет по литературознание към БАН и получава научна степен “доктор”. От 1984 г. работи в Катедрата по българска литература към Шуменския университет като преподавател по Българска детска литература. Научно-изследователските му интереси са в областите на литературната приказка и прагматиката на поезията за деца.

 

Прочети повече >

Други книги от автора