На 09.10.2008г. в книжарница „Хеликон – Витоша” се състоя първото публично представяне на националната кампания „Нека поговорим”.

Инициативата е на Фонда на ООН за население в България и издателска къща „Кръгозор”, с медийната подкрепа на бТВ. Бяха представени лицата на кампанията - Мариана Векилска, Симеон Колев и тяхната дъщеря Габриела.

В рамките на проекта бе обявен национален конкурс за есе на тема „Моето страхотно дете”/„Моят готин родител”. В него могат да участват всички млади хора на възраст между 12 и 19 години, както и всички родители. Есетата трябва да са до 3 печатни страници. А крайният срок за изпращането им е 10 ноември 2008г. Наградите ще бъдат връчени по време на 27-ия Софийски международен панаир на книгата в началото на месец декември.

Младият човек, взел първа награда, ще получи лаптоп. Родителят, победител в конкурса “Моето страхотно дете”, ще има възможност да заведе семейството си на почивка на стойност до 1000 лв. А четирима участници, чиито есета се отличават с особена оригиналност и емоционалност, ще получат ваучери за книги на обща стойност 200 лв., осигурени от верига книжарници “Хеликон”.

Журито на конкурса е в състав: председател - Марлен Франсоа Леи, Регионален директор на Фонда на ООН за население и членове - Марта Дяволова, Програмен директор на Фонда на ООН за население, Стефка Ангелова, Управител на ИК “Кръгозор, Юлия Спиридонова, детска писателка и Мариана Векилска, Симеон Колев и Габриела.

 

 

Заедно с конкурса, в кампанията бе включено и преиздаването на култовата книга „Нека поговорим...” на Пол Колман. Едно издание за родители, което ще им помогне да подобрят хармонията в семейството си. Независимо дали трябва да отговарят на въпроси, да възпитават ценности или се опитват да помогнат на детето си да разбере обърканите си чувства. Голяма част от книгите за родители се опитват да учат на умения за общуване и обикновено предлагат прости решения - да бъдем искрени и честни, да осигуряваме подкрепа, да сме на разположение и др. Или казват, че трябва да бъдем съпричастни, когато говорим с детето си, без да предложат примери или да обяснят какво всъщност означава да бъдем съпричастни. Подобни книги оставят много родители да вярват, че общуват правилно с децата си, а те всъщност не го правят. “Нека поговорим” се различава от другите издания за родители и с конкретни примери за това “Как да го кажете” и “Как не бива да го казвате”. В някои от главите е включена част “Какво трябва да имате предвид”, която съдържа допълнителни съвети и специфични за проблема фактори, които не трябва да се пропускат при неговото решаване.

30% от цената на всяка закупена книга се предоставят в подкрепа на фонд „Нека поговорим”!