На 19 юни 2010 г., точно в 12 часа, в царствената обстановка на Националния етнографски музей станаха ясни имената на двамата победители в конкурса за къс разказ „Прелестни създания”.

Кои са те и как протече събитието, можете да видите тук.

В сезона на таласъми, върколаци и вампири издателство „Кръгозор” и списание „Тема” заедно с Тeenproblem.net решиха да провокират българския тийнейджър. И той да пише. Да твори и да създава светове, населени с „прелестни” създания - митични, популярни или измислени от самия него. Опитът беше повече от успешен.

В издателството пристигнаха над 110 произведения. Млади творци от цяла България бяха впечатлени от идеята да покажат съществата, бродещи в сънищата им. Възможността да посетят замъка на Дракула стимулира мозъчния им капацитет допълнително.

На 19 юни 2010 г., точно в 12 часа, в царствената обстановка на Националния етнографски музей станаха ясни имената на двамата победители в конкурса за къс разказ „Прелестни създания”.

За голямата награда в категория 5.-8. клас се бореха: Александър Петев, Вяра Петрова, Гергана Минова, Маргита Василева и Мария Белчева. Авторският глас и майсторски развитите образи в разказа "Нимфата" на Мария Белчева спечелиха сърцата на журито с 6:1 гласа. Името на победителя бе обявено от българската писателка, която спечели сърцата на българските тийнейджъри, Юлия Спиридонова-Юлка. 13-годишното момиче от град Казанлък ще заведе своята майка на екскурзия в Румъния, осигурена с любезната подкрепа на Атлас-Ес.

Другият победител, който ще обиколи замъка на граф Дракула, е Ани Ташева. Журналистът от сп. "Тема" и инициатор на конкурса "Прелестни създания" Ирина Вагалинска награди 18-годишното момиче. Тя впечатли журито със своето произведение „Приказка без начало”, разкриваща свят с домашни богове и богини, които осъзнават последствията от своите сили и правят своя избор. Нейни конкуренти за голямата награда бяха: Виляна Маринчева, Виктория Енева, Добромир Лесков и Христо Апостолов.

Всички останали финалисти в националния конкурса получиха прелестни грамоти, ваучери за покупка на книги, книгата „Прелестни създания”, както и еднодневна екскурзия за двама до красиво място в нашата родина.

Единственият финалист от град София Виктория Енева получи подарък плакет от директор Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столична община Ирена Димитрова.

Разказите "Нимфата" от Мария Белчева и "Сън от стари времена" от Виляна Маринчева станаха любимци на читателите и спечелиха награда, осигурена от Teenproblem.net. Близо две седмици читателите на най-известния сайт за тийнейдъри имаха възможност да глсуват за своя фаворит сред финалистите. В анкетата са се включили над 1000 човека.

За хубавото настроение по време на церемонията се погрижиха вокално-театрална формация "Врабчета".

Видео и снимки от церемонията:

Изпълнение на "Врабчета"

Награждаване на Мария Белчева

Награждаване на Ани Ташева