Тъй като вярваме, че краят на света няма да настъпи тази година, сме подготвили много и разнообразни предложения, с които да запълните свободното си време.

Няма да издадем всичко, което ви очаква, но ще открехнем завесата, за да се запознаете с акцентите.

Специално за най-романтичния празник, 14 февруари, ИК „Кръгозор” има предложение за тези, които искат да кажат по необичаен и интересен начин „Обичам те” - сборникът на едно от най-великите имена на световната поезия на ХХ век - Пабло Неруда. Чилийският поет посвещава стиховете си на своята обичана съпруга и всяка страница е пропита с неговото обожание и страст. Колекцията „100 сонета за любовта” е изпълнена с чувственост, богатство от метафори и незабравими художествени образи в класическия превод на Николай Христозов. Официалното представяне на книгата ще бъде обвързано с традиционния конкурс на издателство „Кръгозор" и книжарници „Хеликон" за написване на най-дълго любовно писмо. Конкурсът ще се организира за трета година. Нямаме търпение да видим кой ще се окаже най-романтичният град в България тази година!

На деня на влюбените може да зарадвате нежната си половинка с втората книга на Лариса Ренар „Еликсирът на любовта”. След успеха на „Изворът на женската сила” почитателите на руската авторка ще открият нови духовни техники и много полезни съвети как една жена да се почувства като кралица и да накара другите да я възприемат като такава. В България вече съществуват няколко школи, прилагащи практиките на Лариса Ренар.

През февруари феновете на Лари Уингет – Питбула на личностното развитие, ще могат да се запознаят с второто му преработено и допълнено издание на световния бестселър „Спри да хленчиш! Размърдай си задника!”.

През пролетта очаквайте „Поверително от кухнята" – автобиографичен роман на „лошото момче” на кулинарното изкуство Антъни Бурдейн. Световноизвестният нюйоркски майстор разкрива тайните на ресторантьорския бизнес. Увлекателният разказ на талантливия готвач, който е приел предизвикателството да стане най-добрият в бранша и да достигне върховете в кулинарното изкуство, се превръща в истински бестселър по целия свят. По романа имаедноименен сериал, който се излъчва по българските телевизии.

За тийнейджърите и останалите любители на свръхестественото и магическото във фентъзи направлението през април ще излезе втората част от поредицата „Безсмъртна любима” от Кейт Тиърнан, а през есента - „Прелестен хаос” от Ками Грасия и Маргарет Стоъл.

През май предстоят две дългоочаквани заглавия - трета книга от авторката на бестселърите „Стъкларят от Мурано” и „Тайната на Ботичели” Марина Фиорато. „Мадоната на бадемите” е великолепна история за страстта, предателството, войната и смелостта, която ще ни отведе в ренесансова Италия. В края на месеца читателите ще могат да проследят историите на героите от „Тина и половина” и „Графиня Батори” в третия роман на българската писателка Юлия Спиридонова–Юлка.

За втората част на годината, специално за дамската аудитория, сме подготвили няколко пленителни истории за любовта, приятелството и преоткриването на женската същност.

Две от заглавията са от авторки, непознати досега на българските читатели, но предизвикали интереса на литературния свят. Алис Хофман е всепризнатата царица на магическия реализъм в Щатите (по романа й Practical Magic е направен филмът със Сандра Бълок и Никол Кидман „Приложна магия”). Книгата, с която ще я представим за пръв път, е The Ice Queen - магическа история за страстта, за загубата и новото начало, в която любовта поразява като мълния и която порази нас, издателите. Надяваме се и читателите да открият за себе си тази чудесна авторка!

„Езикът на цветята” от американката Ванеса Дифенбо ще излезе в България през есента. Дебютната за младата авторка книга разтърси класациите и е продадена на повече от трийсет езика. Ванеса е приемна майка и в хипнотизиращия си, елегантно написан роман описва съдбата на Виктория – младо момиче, което е прекарало живота си по институциите и в приемни семейства. Виктория владее езика на цветята и тази нейна дарба й позволява да отвори отново сърцето си за хората и да приеме света, който се е отнесъл с нея толкова сурово. Вълнуващата новина е, че в момента се обсъждат детайлите относно евентуалното гостуване на Ванеса в България. Нейният опит и пример като приемна майка ще бъде от огромно значение за разбирането и популяризирането на този вид грижа и у нас.

През лятото ще зарадваме читателите си с The House of Dust and Dreams от Бренда Рийд. Гърция,1936 година. Млад английски дипломат е изпратен заедно със своята съпруга Хевънли в Атина. За разлика от жена си Хю харесва шумните и безкрайни партита в столицата. Когато дипломатът е изпратен в Крит да разреши проблем, семейството е настанено в стара порутена къща, в която Хевънли се влюбва. Къщата и островът я омагьосват, но заедно с очарованието и магията на Крит, младата англичанка се сблъсква и с мрачни тайни и с надвисващата война.

За кандидат-студентите, които нямат търпение да започнат своята подготовка за матурата, им предлагаме добре познатите „Тестове за държавен зрелостен изпит по български език и литература. Матура 3", но в ново издание, изготвено по най-новия формат на МОНМ и с нов авторки състав - Весела Кръстева и Радостина Койчева.

За тези, които няма да прекарат свободното си време в учене, предлагаме да се разтоварят с новия роман на англичанката Линдзи Келк - The Single Girl's To-Do List. Авторката е добре позната с поредицата си „Аз обичам...”, от която през есента ще излезе на български език четвъртата част - „Аз обичам Вегас”.