Писателката Юлия Спиридонова-Юлка гостува в град Сливен на 8 май 2013 г. Вторият ден на XV национален фестивал на детската книга бе наситен с интересни прояви и представяния на книги.

От 11:30 ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” се състоя премиерата на сборника „Искааам! Истории на пораснали деца”, в която взеха участие писателите Юлия Спиридонова, Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Виктор Самуилов, Панчо Панчев, Петя Александрова, Ангелина Жекова, Весела Фламбурари – носители на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос” и „автор“.

В 12:30 часа започна представянето на книгата „Макс”. Камерната зала на ДТ „Стефан Киров” бе препълнена и всички очакваха с голям интерес авторката Юлия Спиридонова-Юлка. На сцената Макс, Тина, Графиня Батори и Приянка буквално „оживяха” пред очите на присъстващите. Ученици от XI клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов” умело се превъплътиха в ролята на героите от романите на Юлка – Макс бе Йоан Демерджиев, Тина бе Сибел Коджаа, Графиня Батори - Татяна Цонкова, а Приянка – Вероника Тодорова. Те успяха да представят основните моменти от романа „Макс” по изключително забавен начин и демонстрираха страхотна актьорска игра. От самите тях по-късно научихме, че това не е първата им изява – някои от тях имат опит в театър„Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, а други с трупата към Драматичен театър „Стефан Киров”. След края на краткия етюд учениците се превъплътиха в ролята на водещи и поканиха Юлка да се присъедини към тях на сцената. Последваха много въпроси, свързани с авторката, с романите й, с творческия процес и с какво ли още не... и разбира се имаше още много смях :)

В 15:00 часа в книжарница „Приятели” се състоя представянето на най-новата книга на Юлка – „Иглата на Лабакан” – трета и последна част от поредицата „Страната на сънищата”. Получихме още едно доказателство, че желанието на читателите да се срещнат със своя любим автор не може да бъде „режисирано”. Още преди уречения час дойдоха почитатели на тийнейджърската поредица, нетърпеливи да се срещнат с Юлка и да вземат автографи. Първоначалното кратко притеснение на учениците премина и се получи приятен задушевен разговор, в който те питаха за всичко, което ги вълнуваше, и споделяха своите впечатления. Постепенно се присъединиха и по-малките гости, почитателите на поредицата „Страната на сънищата”. Представянето на „Иглата на Лабакан” продължи със игри, в които участниците демонстрираха бързина, ловкост и съобразителност. По-късно в непринуден разговор с авторката учениците показаха отлични познания по български ези и литература и изявиха желание по-често да си провеждат часовете по БЕЛ в уютната книжарница.

Гостуването на Юлка в Сливенприключи с много добро настроение, много награди и силни емоции.

GALLERY