Националният дворец на културата стана домакин на необикновен фотомузей. На 28 април 2015 г. бе открита фотоизложбата „Необикновеното в обикновените неща в моя град”. Тя съдържа двайсетте най-добри фотографии от едноименния фотоконкурс, организиран от ИК „Кръгозор” (от 23 март до 17 април 2015 г.). Темата на конкурса, както и на фотоизложбата, е вдъхновена от романа „Музеят на необикновените неща” от Алис Хофман, в който фантастичното преминава в делничното, обикновеното крие необикновеното.

До 12 май 2015 г. на етаж 3 (източно фоайе) в НДК всеки има възможност да разгледа фотографиите на: Антоанета Обретенова, Валери Цветков, Владислава Нинова, Георги Петев, Десислава Игнатова, Златина Точкова, Ивайло Даскалов, Иван Нонов, Ира Генчева, Корнелия Георгиева, Мария Томова, Мима Георгиева, Мирела Партинова, Мирослав Момински, Младен Първанов, Моника Георгиева, Николай Влахов, Тихомира Крумова, Светла Йорданова и Христо Христакиев.

Изложбата е част от програмата на Националния център за книгата (НЦК) и „Салон на изкуствата” и бе открита пред многобройна публика от изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, който каза: „Разгледайте внимателно тази прекрасна изложба, защото живеем в много бързо време, страшно се втурваме през нещата, включително и през градовете си и не ги виждаме. Тук ще видите онези детайли, които пропускаме, но които ги правят наши.”

Мигове, пейзажи, сцени и цели истории, заснети в София, Варна, Велико Търново, Лом, Севлиево, Кърджали и други градове у нас, както и в градове от Индонезия и Германия, дават друг поглед към нашата реалност. През обектива наднича различен свят: и красив, и грозен до гротеска; и черно-бял, и феерия от цветове; и страшен, и омагьосващо привлекателен като приказка. Всеки е открил необикновеното в обикновените неща.

Сред гостите бяха любители на фотографията и голяма част от авторите на снимките, които не скриха вълнението си и използваха случая да се запознаят с другите участници във фотоизложбата.

По време на събитието бе обявено името на победителя във фотоконкурса „Необикновеното в обикновените неща в моя град”. Снимката „Любопитство" на Георги Петев, заснета в град Тюбинген, получи най-висока оценка от журито на конкурса: Вера Гоцева – фотограф и главен редактор на сп. „ФОТОмания”, Вихрен Георгиев – създател и фотограф на „People of Sofia” и Емануил Трейман – фотограф, председател на фондация „Трейман” и организатор на „Фотоваканция”. Те споделиха, че задачата да излъчат само един победител е била много трудна. Авторът на фотографията спечели голямата награда - четиридневна екскурзия до Будапеща, осигурена от туристическа агенция „Loyal Travel”, ваучер на стойност 200 лв. за фототехника и услуги, осигурен от „ФотоПавилион”, интервю в сп. „ФОТОмания”, представяне във Фейсбук страницата „People of Sofia” и романа „Музеят на необикновените неща”.

Стана ясно и коя е снимката, която от 20.04.15 г. до 26.04.15 г. е получила най-много харесвания на Фейсбук страницата на ИК „Кръгозор” и печели поощрителната награда на Фейсбук публиката. Виктория Йорданова със снимката "Ждрелото на река Ерма през есента", заснета в град Трън, получава ваучер за книги на ИК „Кръгозор” на стойност 50.00 лв.

Фотоизложбата „Необикновеното в обикновените неща в моя град” показва връзката между литературата и фотографията като изкуства. „В романа „Музеят на необикновените неща” действието се развива в началото на XX век, когато е разцветът на фотографията. Един от основните персонажи в книгата е изграждащият се Ню Йорк, уловен от обектива на главния герой - това са нещата, които ни провокираха да поканим хора да уловят уникалността на своя град днес, споделят от ИК „Кръгозор”. Радваме се, че в конкурса участваха близо 200 фотографии, от които двайсет могат да бъдат разглеждани две седмици.”

Фотоизложбата се осъществява с медийната подкрепа на: „People of Sofia”, сп. „ФОТОмания”, Actualno.com, Sofialive.bg, AzCheta.com, Momichetataotgrada.com и Stand.bg.

GALLERY