Тим Кук дълбоко вярва, че  компаниите трябва да се ръководят от добра стратегия  и от фирмени ценности.  Неговото лично верую да твори добро и да прави света по-добро място става водещо и за Apple и при неговото управление  благотворителността става един от водещите й принципи.

Apple на Тим Кук има една от най-големите дарителски програми в света.

Компанията прави сериозни дарения в сферата на здравеопазването, образованието, човешките права. И сега по  време на пандемията Covid-19 дарява маски и шлемове за лекарите и медицинските специалисти, организира и стартирането на фонд за храна.

Кук дарява значителни суми за борбата против рак и СПИН и за Кампанията за човешки права, компютри на училищата в бедни региони,  милиони долари на различни образователни и екологични инициативи в периода 2011 – 2018 година, включително и помощи за пострадали от урагани, за борба с пожари и хуманитарна помощ след наводнението в Китай, както и много други.

В качеството си на изпълнителен директор той основава благотворителна програма за служители. За всяка дарена от служител сума до 10 хиляди долара и компанията дава  същата сума.

Една от най-интересните дарителски акции, в които участва Тим Кук, е благотворителен аукцион. Година и половина след като застава начело на Apple (2011), Кук “дарява“ от времето си за организиран от Charitybuzz аукцион, на който се наддава за възможността спечелилият да пие кафе с него в централата на Apple. Наддаването започва от 50 000 долара и 86 души са готови да платят тази сума за среща с Кук. Наддаването достига до баснословните 610 000 долара, които отиват в полза на Центъра за справедливост и човешки права „Робърт Ф. Кенеди“.  По този начин е изравнен рекордът отново на Charitybuzz при продажбата на Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster, поставен два месеца преди това. Сумата, дадена за 1 час на кафе с Кук, е два пъти по-голяма от всяка друга, предоставяна на центъра, и над дванадесет пъти по-висока от началната цена при откриването на аукциона. Сред наддаващите има разработчици, производители на аксесоари и предприемачи, но кой всъщност го печели, си остава тайна и до днес.

Повече за Тим Кук можете да прочете в биографията му "Тим Кук. Лидерът, който издигна Apple на по-високо ниво"