Позицията на Apple по отношение на поверителността на информацията е неизменна от момента, в който Тим Кук поема поста изпълнителен директор, и се основава на един от шестте основни принципа, които той следва: Сигурност и поверителност: Apple вярва, че личното пространство е основно човешко право.

Компанията преминава през обвинения, че се е оставила да бъде хакнат iCloud, да изтекат лични снимки на повече от сто звезди в интернет – т.нар. „Звездогейт“, което впоследствие не се оказва така. А година по-късно Кук сериозно се опъва на Агенцията за национална сигурност – NSA, като отказва да даде достъп, или „задна вратичка“, в софтуера, защото може да бъде използвана от недобронамерени хора, което би изложило стотици потребители на iOS на риск...

За да се стигне до случая в Сан Бернардино, когато през 2016 г. позицията на Apple по отношение на поверителността става обществено достояние и повод за ожесточени дебати. Ситуацията се превръща в най-тежкия тест в кариерата на Кук и застрашава бъдещето на компанията.

САН БЕРНАРДИНО

В късния следобед на 16 февруари 2016 г. Кук и няколко от най-близките му помощници се събират в малката заседателна зала на етажа на ръководството в One Infinite Loop, в старата централа на Apple. В компанията тъкмо е пристигнала призовка от американския съд с нареждане да бъде изготвен софтуер, който да позволи на ФБР да отключи iPhone-а на Сайед Фарук, заподозрян за престрелката в Сан Бернардино през декември 2015 г., при която са убити четиринадесет души.

Телефонът е защитен с 4-цифрена парола, която от ФБР не успяват да разбият. От Бюрото искат Apple да напише специална версия на iOS, която да приема безкраен брой опити, въвеждани по електронен път, докато правилната комбинация не бъде налучкана. Новата iOS може да се качи на телефона като ъпдейт, без да застрашава намиращите се в него данни.

Apple обаче отказват. Кук и екипът му са убедени, че такава отключена версия на iOS ще бъде много, много опасна. Тя може да бъде употребена с недобри намерения, да изтече или да бъде открадната, а излезе ли на свобода в света, никога няма да може да бъде прибрана обратно. Потенциално тя би застрашила сигурността на стотици милиони потребители на устройства на Apple.

В заседателната зала Кук и екипът му изучават призовката ред по ред. Трябва да решат каква да бъде юридическата позиция на Apple, както и в какви срокове трябва да предоставят отговора си. Срещата е изпълнена със

стрес заради огромния залог. Компанията не е получила никакво предупреждение, че подобно искане ще им бъде връчено, макар че Кук, главният адвокат на Apple Брус Сюел и неколцина други активно са комуникирали с полицията по този случай от седмици.

Документът не е „просто искане за съдействие във връзка с криминален случай – обяснява Сюел. – Това беше молба от 42 страници от страна на правителството, която започваше с оплакване за ужасните неща, които се бяха случили в Сан Бернардино. След това се изреждаха всички онези пъти, когато Apple е отказвала в подобни случаи, представени като основателни молби за съдействие. Говорим за нещо, което в правните среди наричаме вербално оплакване. От самото начало беше замислено да се представи история,  която да настрои хората срещу Apple.“

Екипът стига до заключението, че съдебната заповед е пиар ход – открито извиване на ръцете на компанията, за да бъде принудена да се съобрази с желанието на ФБР, а това може да ѝ създаде сериозни проблеми. Apple „е известна и невероятно могъща потребителска марка, а ние щяхме да се изправим срещу ФБР и на практика да им кажем: Не, няма да ви дадем това, което искате, за да се справите с терористична заплаха“, казва Сюел.

Знаят, че трябва да реагират бързо. Искането ще бъде основна тема в новините и Apple трябва да отговори веднага. „Тим знаеше, че трябва да вземе неимоверно важно решение – казва Сюел. – Моментът бе критичен, от типа на карта е заложено бъдещето на компанията“. Кук и екипът му остават през цялата нощ, 16 часа без почивка, за да изготвят отговора. Кук е наясно с позицията си – Apple ще откаже, но иска да е запознат с всички аспекти: Каква ще бъде юридическата позиция на Apple? Какви са задълженията ѝ съгласно закона? Това ли е правилната позиция? Как трябва да бъде формулирана? Как трябва да звучи? Какъв да е тонът?

Кук е много загрижен за обществената реакция и знае, че един от възможните варианти е компанията да бъде обвинена, че заема страната на терористите. Каква компания не би помогнала на ФБР в разследване срещу

терористи?  Apple винаги е била за защита на поверителността и на гражданските права и свободи. Този случай обаче автоматично я поставя на страната на един терорист. Това е неочакван обрат и Кук трябва да избере как да действа на тази непозната територия. Трябва да съумее да покаже на света, че защитава правото на поверителност, а не тероризма.

В 4,30 часа сутринта, точно навреме за новините по източния бряг на САЩ, Кук излиза с отворено писмо до потребителите на Apple, в което обяснява защо компанията ще се възпротиви на искането, което „застрашава сигурността на нашите клиенти“. Обръща внимание върху опасността, в която ще се превърне правителството, ако в ръцете му се концентрира прекалено много власт, с думите: „Последствията от желанието на правителството са дълбоко стряскащи. Ако то може да се позове на подобно искане отключването на телефона ви да бъде улеснено, то ще разполага и с възможността да влиза в устройството на всеки човек и да разполага с личните му данни и информация.“

Apple сътрудничат на ФБР в опитите им да отключат телефона, като им осигуряват информация и инженери, пояснява Кук, „но сега правителството на САЩ иска нещо, което ние просто не притежаваме, нещо, което смятаме, че е прекалено опасно  да бъде създадено - задна вратичка на всеки iPhone“. След това продължава: „Попаднал в грешните ръце, този софтуер, който понастоящем не съществува, ще притежава потенциала да отключи всеки iPhone, оказал се в чужди ръце“. Това може да бъде катастрофално, защото потребителите остават безпомощни срещу всяко посегателство върху  поверителната им информация. „ФБР може да описва такава програма по различен начин, но не допускайте грешка: създаването на iOS, която да заобикаля сигурността по такъв начин, несъмнено ще доведе до отварянето на задна вратичка. И макар правителството да твърди, че говорим само за този случай, не съществува гаранция, че няма да бъде използван за упражняване на контрол“. След това Кук обвинява правителството, че се опитва да принуди Apple „да хакне собствените си потребители и да компрометира създавани с десетилетия системи за сигурност, които предпазват клиентите ни от интелигентни хакери и киберпрестъпници“. Правителството притиска Apple да напише проследяващ софтуер, с който да прихваща текстовите съобщения, да получава достъп до здравната или финансовата информация или да локализира местоположението на потребителя. Кук вярва, че намеренията на ФБР са добри, но отговорността за сигурността на клиентите на Apple е негова. „Няма прецедент в американската история компания да е принуждавана да излага клиентите си на по-голям риск“, пише той.

Макар да му е трудно да отхвърля заповеди, издадени от правителството на САЩ, особено при положение че знае: ответен удар ще има, той заема твърда позиция.

Повече за тази история и за 6-те принципа в управлението на Тим Кук можете да прочетете тук.