"SpaceX, готови сме да потеглим. Да запалим тази свещ" – каза малко преди старта Дъг Хърли.

Компанията SpaceX и НАСА успяха! В събота (30 май 2020) при втори опит бе изстреляна първата частна ракета с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, след като заради лошото време стартът във вторник бе отложен.

Ракетата Falcon 9 с капсулата Crew Dragon на върха ѝ излетяха от стартова площадка 39А на космическия център "Кенеди" във Флорида в 22:22 часа българско време.

Това е същият стартов панел, който изпрати Аполо 11 на Луната. Първата степен на Falcon 9 успешно се отдели и се върна на  Земята за повторно използване, като успешно кацна на платформата, която я очакваше в Атлантическия океан.  След деветнадесетчасов полет  капсулата  с астронавтите трябва да се скачи с Международната космическа станция (МКС), където ги очакват двама руснаци и американец.

Този полет е исторически, защото НАСА и компанията на Мъск за първи път след близо 10-годишна пауза на пилотираните полети изстрелват американска ракета с американски астронавти  от американска земя на мисия до МКС. И за първи път в историята частна компания извежда астронавти в околоземна орбита.

Изстрелването е част от Програмата  на НАСА  за транспортиране на астронавти от и към Международната космическа станция от частни компании, а също така за изпращане отново на хора на Луната към 2024 г.

Пилотираният полет на SpaceX може да се окаже прелюдия към нова епоха.  Транспортирането на астронавти с капсулата Dragon до МКС ще доближи Илън Мъск с една стъпка до заветната му цел – колонизирането на Марс.

„Open your eyes, look up to the skies“ (Отворете очите си, погледнете към небето) написа в Туитър Илън Мъск и отново прикова милиони погледи към звездите и даде надежда на хората.

Това изстрелване слага началото на най-важната мисия на космическата компания SpaceX и нейното  най-голямото постижение  до момента. Илън Мъск успя да събере екип, вярващ във възможността частно начинание да изобрети съвсем нова система за извеждане на товари и хора в орбита, при това с революционния елемент да се използват части от нея много пъти.

Компанията SpaceX е основана през 2002 г., като за тези 18 години има изумителни постижения в сферата на космическите изследвания. Сред тях са изстрелването на първата частна ракета до Международната космическа станция, разработване на совалката Falcon Heavy, способна да пренася над 63 000 килограма товар, и дори изстрелването на автомобил в Космоса - през февруари 2018 г. Илън Мъск използва своята Tesla Roadster като тестов товар, за да демонстрира товароносимостта на Falcon Heavy.

Всичко това не е самоцелно, то е поредица от добре обмислени стъпки към най-голямата цел – изпращане на хора на Марс.

„Иска ми се да умра с мисълта, че пред човечеството има светло бъдеще. Ако можем да станем междупланетарна раса с устойчива цивилизация на друга планета – за да се справим с най-лошия сценарий, в който човечеството е заличено – тогава… мисля, че ще бъде много хубаво.“

Всичко за живота и постиженията на най-дръзкия предприемач на Силициевата долина, на гениалния визионер, на прагматика и фантаста Илън Мъск, четете в биографията му „Илън Мъск. PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“.