Боси крака, дини, слънчеви изгаряния и шардоне на палубата под звездите – все символи на свободата, безгрижието и доброто настроение през лятото. На 21 юни в северното полукълбо и на 21 декември в южното лятното слънцестоене ни поднася най-дългия ден от годината – толкова ярък, че в снежните царства на Аляска и Скандинавския полуостров слънцето изобщо не залязва и през нощта. От този момент нататък ян енергията на дневното ни светило бавно угасва, докато не стигне до най-мрачната точка от годишния спектър – зимното слънцестоене. Непостоянството на този единствен ден е ярка персонификация на най-дълбокото вдишване на земята за цялата година, мъдро напомняща ни да празнуваме и да се наслаждаваме на всички житейски удоволствия, попивайки ги с всяка клетка на нашите тела.

Трябва да се научим да присъстваме пълноценно във всеки миг от този сезон, като се хармонизираме с неговата топлина, пъстрота и изобилие.

Някога китайците са празнували началото на лятото като празник на земята, женското начало и силите на ин. Езическите племена в древността са почитали лятното слънцестоене с големи огньове – например шведите са украсявали лятно дърво, около което са изпълнявали своя магичен танц за призоваване на дъжд. Карибските пирати са вярвали, че в този знаменателен ден всеки кораб може да стигне до края на света и отвъд, чак до слънцето, а индианците са сътворили безброй каменни скулптури и постройки, свързани с равноденствието и слънцестоенето.

Докато вървите по пътя на своя живот, е много полезно да се наслаждавате на плодовете на лятото. Излизайте на разходки в свежото утро, изпълнявайте йога комплекса си навън, обядвайте в парка, отделяйте от времето си, за да се порадвате на изгревите
и залезите на слънцето, карайте велосипед по прашните селски пътища, организирайте вечери на свещи на палубата на лодка или
на верандата, канете приятели на следобеден плаж край басейн или в крайбрежна вила. Понякога дори обикновените докосвания
до изобилието на лятото са достатъчни – чаша прясно изцеден сок, кратък плаж на покрива или терасата през обедната почивка или просто красиво цвете в косите на път за работа.

Лятото ни подканя да заредим живота си с повече ентусиазъм, топлина, екстровертност и радост, да станем енергични като деца. Можем вечер да останем будни до късно, а сутрин да се събуждаме рано, със слънцето. Можем да се къпем в близкия басейн или да подрямваме под сянката на голямо дърво, за да избягаме от следобедните горещини. Можем да се насладим на вкуса на сочната праскова или свежата ябълка.

ПРИНЦИПЪТ НА УДОВОЛСТВИЕТО

Всеки сам е отговорен за своето щастие. За да му се радва, не може да разчита нито на интимна връзка, нито на нова работа, нито на нови обувки. Вярно е, че всички изброени неща добавят малко цвят към бузите ни за известно време, но щастието, за което говоря, е съвсем друго. То е онова истинско и неподправено чувство на блаженство, с което се изпълваме всеки път, когато осъзнаем, че между нас и света всичко е наред. То е вътре в нас. За да го открием обаче, е необходима воля. Достатъчно силно ли е желанието ви да бъдете истински щастливи? Готови ли сте заради него да се откъсвате редовно от работата си, от компютъра или от телефона? Да се занимавате с неща, които ви позволяват да живеете в настоящия миг и ви носят радост и удоволствие? Сигурно сте наясно, че ако самите вие не направите нещо за себе си, за да забавите темпото на живот, същият този живот никога няма да го направи за вас, нали? Винаги ще се намира някой, който ще ви гони за нещо – за услуга, за работа, за внимание. Ако все още не правите за себе си нещо, което ви носи истинска радост, добре е да се запитате: „Защо пък не?“. Доброволното лишаване от дребните наслади ни обрича на изолация, зарежда ни с чувство на вина и с болезнена зависимост от някого, на чиято помощ разчитаме, за да бъдем щастливи. Да си позволим да се отдаваме на различни удоволствия, е най-важният фактор за психично и физическо здраве. Никой не може да бъде истински здрав и щастлив без приятни неща в живота си. Удоволствието е катализатор за важни биохимични реакции в мозъка и тялото ни, които се отключват с освобождаването на хормона на любовта окситоцин. Този хормон ни кара да сияем, настройва ни положително към себе си и света и ни дарява с всепроникващо чувство на умиротворение и добруване.

ОПИТАЙТЕ ТОВА

Налейте си чаша студен ментов чай (рецептата за него е в следващата глава), намерете си сенчесто местенце в градината или на терасата, седнете там заедно с дневника си и се настройте на вълна размисъл.

Прехвърлете си набързо наум конкретни начини, чрез които бихте си доставили малки удоволствия през това лято. Какво ви кара да се чувствате истински жива? Какво обичахте да правите като малко момиче по това време на годината? Помислете за най-малко двайсет-трийсет неща, без значение колко шантави изглеждат на пръв поглед!

Ето няколко от мен:

• Лакирайте ноктите на ръцете си в яркочервено.
• Излезте на езда, ако имате възможност.
• Купете си цветни тебешири и нарисувайте нещо с тях на тротоара.

• Съблечете се чисто гола – било за да поплувате в басейна в задния двор, било за да си направите лунна баня по пълнолуние, било по време на сън.
• Включете поливната система в градината си и тичайте сред
пръските вода.
• Разходете се из пазара и си поприказвайте с продавачите, докато
се наслаждавате на аромата и цветовете на плодовете и зеленчуците.

На определено психологическо ниво хората обикновено се страхуват да изпитват блаженство. Състоянието на доволство се придружава от силни чувства и усещания, които понякога се оказват точно толкова непоносими, колкото страданието и болката. Пък и колко хора познавате, които се наслаждават на собствената си красота, на телата си и на екстаза от това, че са живи? Да, немного, но точно затова е лятото – с невъзмутимата си пищност и чувственост то би могло да бъде за вас прекрасен модел! Розата
не се страхува да се разтвори, защото ароматът ѝ ще бъде твърде силен.

из „Чуй своето тяло“, автор Сара Авънт Стоувър