Добродетел: качество, за което се счита, че способства

за колективното и индивидуалното величие

 

Помисли върху това, че Бог те е направил градинар, за да изкореняваш пороците и да засаждаш добродетелите.

св. Катерина от Сиена

След като Джими каза довиждане, Богатия градинар си легна. Затвори очи, а сълзите се запровираха между клепачите му.

Джими беше част от семейството му, нещо като осиновен син, с когото никога повече нямаше да се срещне. Времето му изтичаше, а последните думи на младежа бяха въпрос: „Струваше ли си?“. Преследването на богатството беше духовно пътешествие, което изискваше добродетели и благородство. То бе ефектът от предоставянето на ценни за обществото услуги и се основаваше на ползотворното осмисляне на всеки работен час през отминалите дни. То бе живот, изпълнен със стремежи, отказ от примирение и оформяне на градината на живота по собствено усмотрение.

С тези мисли в главата Богатия градинар се измъкна от леглото и седна пред компютъра. Спомняйки си за Джими, той се замисли какъв последен урок да изложи в книгата си. Как е израснал в битката? На какви добродетели се е научил, докато е преследвал богатството си?

Концентрира волята си, отправи молитва за сила и започна да пише:

 1. ПРОСТОТА

Ако имаш градина и библиотека, значи имаш всичко, от което

се нуждаеш.

Цицерон

Преследването на богатството изисква простота. Медитирах всяка сутрин, за да презаредя умствения си капацитет. Съзнателно поддържах спокойствие на духа и оставах рационален дори под напрежение. Фокусирах се изцяло върху задачите пред мен, а максималната ми концентрация сякаш забавяше хода на времето. Планирах почивки, през които да бягам от хаоса на ежедневието и да се наслаждавам на непрекъсвани от нищо размишления. Бях освободен от бремето на разсейващите фактори. Исках богатството и простичките забавления. В преследването на финансовата свобода придобих благодатта „простота“.

 1. ДИСТАНЦИРАНЕ

Коренът на всяко страдание е привързването.

Буда

Преследването на богатството изисква откъсване от материалните притежания. В резултат на амбициите си аз загърбих лукса и удовлетворяването на желанията, които са в основата на нуждите на харчещите. Развих устойчивост и отвращение към материализма. Избрах начин на живот, който да не е толкова лъскав, колкото можех да си позволя. Целите ми изискваха контрол върху импулсивността, отлагане на удовлетворението и бариери пред изкушенията. В преследването на богатството придобих устойчивост срещу материалното консуматорство.

 1. САМОДИСЦИПЛИНА

Свободата идва с дисциплината.

Аристотел

Преследването на богатството ме отведе до самодисциплината. Това бе моето ежедневно усилие да върша нещата, които знам, че трябва да свърша, независимо дали искам, или не. Между мен и целите ми стоеше някаква странна съпротива. Дисциплинирах се да атакувам най-нежеланите задачи още в началото на деня.

Не минаваше и ден, без да преразгледам целите си. Не минаваше и ден, без да правя упражненията, които да гарантират енергичността ми и върховата ми форма. Не минаваше и ден, без да отбележа напредък. В преследването на богатството се научих на самодисциплина, за да действам, независимо дали ми се действа, или не.

 1. АНГАЖИРАНОСТ

Времето е пари.

Бенджамин Франклин

Преследването на богатството изисква ангажираност. През свободното си време учех, проучвах любопитни неща, подобрявах уменията си и търсех мъдростта. Избягвах лентяйството. Загърбвах удоволствията и забавленията в името на целите и смисъла. Елиминирах периодите на негативно мислене, като вместо това прекарвах много часове сам, отдаден на размисли, четене и планиране. Занимавах се със занятия и извънреден труд, за да печеля пари, които да спестя, а по-късно да инвестирам. В преследването на богатството придобих благодатта „ангажираност“, която да изпълва свободното ми време със смисъл.

 1. ДУХОВНОСТ

Нека Силата бъде с теб.

Йода

Преследването на богатството ме отведе до духовността. То изискваше съвпадения, вдъхновения, необясними случайности и възможности. То изискваше късмет и благотворни стечения на обстоятелствата. Упражненията ми по дълбока концентрация явно притежаваха сила, събуждаха сила или привличаха Вселенския разум. Благодарение на желанието ми за забогатяване аз търсех контрол върху възможностите. Развих гореща благодарност за сбъдването на желанията ми, абсолютна вяра в целите ми и успях да елиминирам всички съмнения. В преследването на богатството успях да придобия способността да контролирам вътрешното си „аз“, а това доведе до реализиране на щастливите съвпадения и случайности.

 1. ЕФЕКТИВНОСТ

Не е достатъчно да си трудолюбив. Трудолюбиви са и мравките.

Хенри Дейвид Торо

Преследването на богатството изисква ефективност (много часове, изпълнени със смислени усилия) за пълноценно оползотворяване на дните. За да забогатеете, всяка една дейност трябва да допринася за напредъка към ясно формулирана цел: нетната ми стойност. Самоусъвършенстването, оценката на целите, упражненията и планирането трябва да са насочени към задачите.

Аз открих, че чистото ми състояние нараства най-силно, когато статистически проследявам ефективността на труда и парите си. Седенето сам, мисленето, медитирането и визуализацията бяха също част от ефективността ми. Ликвидирах по-голямата част от пасивните си удовлетворения и забогатях, като избягвах почти всякакви форми на забавления. Благодарение на преследването на богатството живях ангажирано и се стараех да усъвършенствам  личната си ефективност.

 1. УПОРИТОСТ

Нищо на света не може да заеме мястото на упоритостта.

Калвин Кулидж

Преследването на богатството ме принуди да усъвършенствам ежедневната си упоритост. Научих се, че всяка упоритост се мотивира от кауза, от едно голямо ЗАЩО. Целта ми беше да натрупам богатство, за да разполагам с времето си, а тази мечта ми даде сили да премина през изпитания и трудности. Освен това използвах своето неудовлетворение, за да издържам на тежката работа. На моменти използвах дори най-големите си страхове, за да задвижвам упоритостта си, докато не се сдобих с богатството си. В преследването на богатството се научих на упоритост.

 1. ТЪРПЕНИЕ

Природата не бърза, но успява да свърши всичко.

Лао Дзъ

Преследването на богатството ме научи на благодетелта „търпение“. Разбрах по трудния начин, че нетърпението те връща назад.

След като веднъж парите ми се изпариха в рискова инвестиция, обещаваща висока доходност, повече никога не съм губил заради нетърпеливост. Когато развих търпението си, придобих уважение към 5-годишните периоди. Това е времето да се съберат достатъчно спестявания, както и да се натрупа стабилен размер от доходи от инвестиции. Пет години бяха достатъчни, за да се трансформира всеки нежелан аспект на живота ми посредством стратегическо планиране и решителни действия. Преследването на богатството ме научи, че за всички хубави неща е необходимо време. Станах търпелив и се научих да упорствам, без да очаквам моментално удовлетворение.

 1. САМОЖЕРТВИ

Без саможертва няма награда.

Карлсън Грейси

Преследването на богатството ме научи да правя жертви. Приех, че не мога да имам всичко, затова трябваше да избирам между това да имам време или да имам пари. Реших да жертвам времето си, за да натрупам богатство. Научих се да избирам между това, което искам сега, и онова, което искам най-силно. Правех жертвата да спестявам пари, докато другите харчеха щедро за материални придобивки, а моята награда беше удовлетворението от нарастващата ми сигурност. Преследването на богатството ме научи на благодатта „саможертва“.

 1. САМОКОНТРОЛ

Постигнете контрол върху мислите си.

Наполеон Хил

Преследването на богатството изискваше самоконтрол върху мислите. Научих се да си представям богатството през всеки ден от живота си. Научих се да контролирам вътрешната си концентрация. Възстанових вярата си в парите. Убедих сам себе си, че съм достоен за голямо богатство. Чрез ежедневните самовнушения изградих убеждения, които да поддържат мечтите и вдъхновенията ми. Започнах да забелязвам възможности там, където досега не бях забелязвал. В преследването на богатството станах по-силен като характер и се научих как да контролирам мислите си.

 1. СМЕЛОСТ

Съдбата помага на смелите.

Вергилий

Преследването на богатството изискваше постоянна битка между страха и куража. Когато започнах да приемам рисковани предизвикателства, хората около мен забелязаха смелостта ми. Те не виждаха страха ми. За мен смелостта се свеждаше до това да вземам трудни решения, които биха ми предизвикали познат дискомфорт. Това бе способността да прекрача в царството на несигурността тогава, когато изглеждаше като правилен ход. Всеки път, когато се сблъсквах с трудности, откривах, че способностите ми са се развили дотолкова, че да се справят с предизвикателството. Преследването на богатството ме сдоби със смелост.

 1. ВСЕОТДАЙНОСТ

Запомнете, че е добре да бъдете себе си.

Ричард Брансън

В преследване на богатството се научих как да се посвещавам изцяло на тежкия труд. Докато опознавах самия себе си, аз избирах работа, която да приляга най-добре на индивидуалността ми: ценностна система, наклонности, умения, амбиции и вътрешен глас. Избирах дейности, които да са ми интересни, да ме привличат и да ми носят достатъчно много пари за услугите ми. За да просперирам в живота, аз се посветих на работа, която да е в хармония с всички тези персонални характеристики. Научих се

на всеотдайност към работата, която обичам, която обича мен и която ми носи големи доходи.

 1. ПРАВИЛНА ПРЕЦЕНКА

По-добре отложи, вместо да сгрешиш.

Томас Джеферсън

Преследването на богатството изискваше постоянни правилни преценки. Изправях се пред избори, които налагаха прилагането на аналитично мислене за разкриване на плюсовете и минусите им, причини „за“ и „против“, вероятността за настъпване на загуба или реализиране на печалба. Правилните решения водеха до напредък, погрешните водеха до съкрушителни неуспехи. Таблицата с нетната ми стойност беше безпощаден арбитър на грешките ми. Безпристрастната обективност и рационалното мислене се оказаха безценни за натрупването на богатството ми, но не игнорирах интуицията, предчувствията си и наставленията на емоциите.

Преследването на богатството ме научи да ценя спокойното благоразумие, скромността, вътрешната мъдрост и здравословното уважение към вероятността да допусна грешки в критични ситуации.

 1. ПРИНОС

Човешкият принос е най-важната съставка.

Етел Пърси Андрюс

Преследването на богатство и свобода ме научи да допринасям към всеобщото благо. Икономическите ми въжделения следваха един елементарен модел: парите идват при мен в зависимост от необходимостта от онова, което правя, колко добре го правя, колко е трудно да бъда заменен и колко души обслужвам. Парите са конкретен измерител на стойността и мащаба на моя личен принос. Благородното преследване на богатството ме научи що е то „ценен принос“ за общото благо.

 1. УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

Удовлетворението се корени в полагането на усилия.

Махатма Ганди

Когато преследвах богатството си, аз се чувствах окрилен и познавах удовлетворението от положените усилия през деня. Намирах неочаквана радост в издигането и развитието си. Финансовата целеустременост ме възнаграждаваше с чувството за надежда и очакванията за бъдещето. Повече от всичко обаче бях удовлетворен от осъзнаването, че съм положил най-пълноценните си усилия в пътешествието за спечелване на пълната си

свобода. Огромните ми усилия ме предпазваха от съжаления на смъртния ми одър, произтичащи от неосъществените амбиции.

Преследването на богатството ме научи на благодатта „полагане на свещени усилия“, независимо какво ще се случи в края.

Богатия градинар прегледа думите си на екрана и ги записа.

Чувстваше се уморен и изтощен… Точно така, както винаги си бе представял края си. „Ако си живял пълноценно, вярваше той, трябва да умреш уморен, но и удовлетворен“. Това бе наградата за оползотворения живот.

За последен път огледа съдържанието на книгата, загрижен, че принципите му могат да бъдат сериозно критикувани. Много хора с рационално мислене вероятно щяха да го подложат на критики за вярата му в Незримата сила. И точно в обратната посока, много от хората с по-духовни наклонности щяха да го укоряват за акцента, който бе сложил върху натрупването на богатство. Пред лицето на смъртта обаче той бе доволен, че е успял да изложи собствената си истина.

Най-накрая натисна бутона „Изпрати“ и си легна. Седем дни той стискаше живота, насилваше душата си да остане в тялото, докато книгата не пристигна в пощенската му кутия. Когато това се случи, той я отнесе до тихото езерце, разгледа я и написа на ръка посвещението. После бавно се запъти към дома си. Уви я в найлонова торбичка и тайно я зарови в градината. Или Джими щеше да я намери, или уроците на живота му щяха да бъдат изгубени във вечността. Отправи молитва към Съдбата тя да вземе окончателното решение.

След това, най-накрая успокоен, той уморен легна в леглото си. Докато съзнанието му потъваше в най-спокойния от всички сънища, той си представи как Джими намира книгата, зачита се в нея с непредубедено съзнание и започва да мисли

Откъс от "Заветите на Богатия градинар" на Джон Софорик