Американският инвеститор Камал Равикант за енергията на парите и за обичта към себе си

Камал Равикант е роден в Индия, но още като малък пристига в САЩ с майка си и брат си. Той е предприемач, инвестира в редица стартъпи в Силициевата долина и е автор на няколко книги. Този преливащ от енергия  човек с калифорнийска усмивка ще те изненада със своята точност, дисциплина, организираност във всичко –  в това как се движи, говори, жестикулира, гледа събеседника си. Той очарова и увлича хората с ясните, точни и кратки послания и е разбираемо защо първата му книга, направила го известен, е само 68 страници. Камал улавя същността на нещата и не обича да си губи времето с празни приказки. Писател с армейска стегнатост.

 

ЗАЩО „ОБИЧАМ“

Защо не „Харесвам себе си“ или „Приемам себе си“?

Ето я моята теория: като бебе вие сте усещали лю­бовта. Разумът разпознава това чувство на основно, до­ри първобитно ниво. За разлика от повечето думи дума­та „обич“ е способна да се промъкне незабелязано покрай съзнанието и да се отправи към подсъзнанието, където се случва магията.

И какво ако не вярвате, че обичате себе си? Няма зна­чение. Целта ви е да положите основите и тухла по тух­ла да затвърдите връзките между невроните. Разумът вече притежава стабилна нагласа за любов. Вашето тяло също. То знае, че обичта насърчава, че обичта е нежна и приема­ща. Знае, че обичта лекува.

Задачата ви е просто да обичате себе си. Истински и дълбоко. Да го чувствате. Отново и отново. Да го превърнете във ваш целенасочен фокус. Разумът и тя­лото ще откликнат автоматично. Нямат избор.

И ето я най-добрата част, която ме кара да се усмих­вам, докато пиша това. Щом обичате себе си и животът ви обича. Мисля, че той няма друг избор. Не мога да обясня как става това, но зная, че е вярно. Ще разберете за какво говоря, щом се хванете, че из­ползвате думата „вълшебен“, когато описвате живота си.

ДА ОБИЧАШ СЕБЕ СИ, Е ВЪПРОС НА ТРЕНИРОВКА

Според вас кое спомага повече за израстването на личността – неуспехите, провалите в личния и професионалния живот или  успехът?

Мисля, че всичко зависи от това какво правиш с провала си. Успелите личности са много, но ако се спрем на изключителните,  като правило те всички са имали провали, и то неведнъж. Издържали са, не са се пречупили, станали са по-добри, по-силни. Защо? Защото са разбрали от какво са направени – трудностите и извънредните обстоятелства ти дават възможност да намериш път към себе си.

Когато хората ми пишат: Аз съм на дъното, по-лошо не може да става“, отговарям: „Моите поздравления! Щом сте стигнали дъното, значи има от какво да се оттласнете“.

Неуспехите и разочарованията съпътстват всички ни без изключение. Аз тренирах писателските си способности 15 години, но издателствата не се интересуваха от моите писания и получавах само откази. В края на краищата се възползвах от безплатните услуги на „Амазон“, където писателите могат да предлагат електронни и печатни версии на книгите си за онлайн продажба. И книгата ми стана бестселър! Убеден съм, че за да бъдеш добър писател, преди всичко трябва да си проницателен наблюдател. Докато пътешествах сам по света и изкачвах Хималаите, медитирах с тибетските монаси, започнах по-ясно да различавам истината и какво се крие зад думите на хората. Моят детектор за фалш работи добре.

Сега често ме канят на конференции, на които се изявяват мотивационни лектори – автори на книги по практическа психология, за самопомощ и личностно развитие, за успех и благоденствие. Поговорих с тези хора и разбрах, че малцина от тях живеят съобразно с това, което пишат.

Хора от цял свят ви пишат, питат ви разни неща, търсят съветите ви… в този поток от съобщения какво най-силно ви изумява?

Мнозина искат да дам името на музикалната композиция, която описвам в книгата си. За моите медитации аз използвам творчеството на класическите композитори – Бах, Бетовен… Вие може да си имате своя мелодия. Главното е чувствата, които тя извиква у вас. Отпускане, умиротворение, спокойствие. Музикалният фон е нужен, за да се затвърди усещането за покой и обич към себе си. Когато ви обхваща тревожност, ще успеете да насочите мислите си другаде, щом чуете мотива в главата си.

Като променяме вътрешния си свят, ние въздействаме на външния. Казвам го като човек, който е следвал биология. Човекът е способен да формира връзки между невроните в мозъка си чрез повтаряне и интензивна емоционална работа. Повтаряне – това е най-важното! Ако отидете до фитнеса, няма да се ограничите само с един  уред, нали? Трябва да правите всяко упражнение по много пъти, да ходите редовно в залата и едва тогава тялото ви ще се промени, ще се появи релефни мускули, ще станете силни и издръжливи. По същия начин вие тренирате мозъка си, съзнанието си и така постепенно обиквате себе си. В книгите си подробно, стъпка по стъпка описвам техниките.

Колкото по-силно обичате себе си, толкова повече се променя светът около вас. Всичко в живота ви се подобрява. Започвате да привличате хората.

Процесът не е бърз и лесен. Отначало може да ви се стори, че мантрата „Обичам себе си“ не работи – вие просто не усещате това, което изговаряте. Само че имате предпоставки за формирането на тази любов. Нашите неврони са пригодени за това. Да заобичаш себе си, е въпрос на тренировка и навик. Седем минути медитация на ден и вашият мозък ще одобри решението ви да обичате себе си.

Какво би станало, ако хората заобичат себе си прекалено силно? Предполагам, че сте се срещали и с такива хора…

Вие бъркате любовта към себе си с нарцисизма. Нарцисизмът се поражда от страхове, а не от любов към себе си. Той е щит, с който хората скриват своите комплекси и страхове. Вижте Доналд Тръмп! Нима този човек е изпълнен с любов към себе си?

 

ЕНЕРГИЯТА НА ПАРИТЕ И ЦЕННОСТИТЕ

Освен че пишете книги, вие са занимавате и активно с бизнес. Как преценявате стартъпите и как избирате в кои да инвестирате? Кое натежава повече – идеите на предприемачите или личните им качества?

Убеден съм, че трябва да се инвестира в хора, а не в идеи. Сега е много трудно да се измисли нещо ново. Може да си мислите, че вашата идея е уникална, но обикновено не е така. Затова пък умният, упорит и талантлив човек, който с творчески хъс подхожда към решението на проблема, е истинска находка! Да се изгради бизнес, не е лесна работа. Наистина е трудно. Пътят към успеха не е права възходяща линия, а по-скоро линията, по която се движи влакчето в увеселителните паркове.

Когато компанията ти има проблеми, когато се редуват възходи и падения, е важно на кормилото да стоят хора, способни да мислят трезво и в условия на турбулентност.

Инвестиционният фонд не е рог на изобилието. Средствата и усетът на инвеститора са определено количество. Аз инвестирам в един стартъп от стотици. Тогава, когато нещо ме грабне: „О! Непременно трябва да съм част от това!“.

Случвало ли се е да казвате „не“ на предприемач дори ако сте преценили, че ще е изгодно да инвестирате в неговия бизнес?

Отказвал съм на инвеститори, чиито ценности не са ми харесвали. Животът е кратък. Парите имат енергия. Аз не искам да смесвам своята енергия с тяхната, когато са вложни в неправилното място.

Имаше например компания, която за определен период от време беше най-обсъжданата в Силициевата долина. Мнозина искаха да инвестират в нея. Идеята на стартъпа (работно заглавие „Шепот“) беше размита и дръзка: да даде възможност на хората да се изказват анонимно за другите. Казах на партньорите си,  че няма да инвестираме пари в подобна онлайн заплаха. Проектът се развиваше добре до един момент и после спря. Ползвателите загубиха интерес към доносите и жалбите. Хората не са толкова глупави, че да се доверяват на „анонимни източници“.

На много от инвеститорите и предприемачите от Силициевата долина им липсва чувството за социална отговорност.

Доколко е важен късметът?

Много е важен. Да вземем за пример Twitter, който постигна успех не благодарение на отбора, а въпреки отбора – технически продуктът не беше съвършен – бавеше се, практически не се развиваше. Достатъчно е да се сравни как е еволюирал Facebook от стартирането си и как за същия период от време се е развивал Twitter. Само че основателите на Twitter са „напипали“ потребността на хората да се изказват!

 

ЗА ЖЕНИТЕ В СИЛИЦИЕВАТА ДОЛИНА

Какво ще кажете за скорошните скандали в Google и Uber, където сътруднички обвиниха компанията в полова дискриминация: плащат по-малко на жените, отколкото на мъжете, повишенията им са рядкост…

Глупаво е да се отрича фактът на половите бариери. Достатъчно е да погледнем Холивуд, Уолстрийт, Силициевата долина. Две от моите най-големи финансови вложения бяха в стартъпа на жени предприемачи. Аз инвестирах в тях не защото са жени, а защото точно те бяха способни да създадат добри компании.

Инвеститорите, от които се възхищавам най-много, са жени.

Като се замислиш, кой харчи най-много пари? Кой се разпорежда със семейния бюджет? Жените! Ако никой не обслужва някаква част от населението, бъди първият, който ще го направи! Това казвам на начинаещите предприемачи: там, където има незадоволена група, винаги съществува възможност. Улови тази възможност, за да успееш, докато все още нямаш конкуренти.

Интервю на Алиса Ксеневич с Камал Равикант за сайта probusiness за книгата му "Обичай себе си така, сякаш животът ти зависи от това".

Превод Светла Маринова