Едва ли има друго цвете, което може да предаде толкова истински атмосферата на любов, чувственост, оптимизъм, от жасмина. Със своите красиви снежнобели цветове това крехко растение има един от най-приятните и завладяващи аромати на света. То е сред най-предпочитаните декоративни цветя, а маслото му се използва в козметичната и парфюмерийната индустрия.

Произход на наименованието

Растението жасмин принадлежи към рода „Jasminum“, а наименованието му произлиза от персийската дума „Yasmin“, която означава „дар от Бога“.

Жасминът вирее по субтропическите и тропическите райони на Европа, Азия и Африка. Отглежда се предимно в Египет, Мароко, Китай, Италия. Също може да се срещне и в субтропическите райони на Австралия.

Ароматът на жасмина е тонизиращ, което е причина много ценители да го засаждат в градината си, близо до прозорците, за да може уханието му да се усеща и в дома. Има много повече причини обаче да искате да подарите това цвете на свой любим човек, защото то има специална символика.

Символика на жасмина

Със своя опияняващ аромат и красив нежен цвят жасминът се смята за цветето на невинната, искрена и честна любов. Така например, ако подарите стрък от цветето на любима жена, ще ѝ покажете, че сте честен към нея. Това растение символизира желанието за откритост в отношенията и в любовта.

Белият цвят на жасмин е най-често срещаният нюанс, а също така е най -често споменаваният в художествените произведения. Бялото обикновено се свързва с чистота и невинност, така че, използвайки традицията, жасминовото цвете символизира чистата и вярна любов.

За тази символика на жасмина свидетелстват и няколко културни значения на растението в различни страни. В Пакистан и Индонезия младоженците носят гирлянди от жасминови листенца или цветчета, като окачайки ги, влюбените двойки дават обет за искреност един към друг. В Индия жасминът е едно от най-предпочитаните цветя за украси на сватбени празненства и ритуали.

Жасминът – кралят на ароматите

Освен че цветовете на жасмина са красиви и носят богата символика, от тях се произвеждат едни от най-скъпите и ценни етерични масла. Обработката и добиването на ароматната есенция е много прецизна процедура. Маслото от растението се извлича изключително трудно, защото са нужни голям брой цветове, за да се добие малко количество. Това го превръща в рядко срещано и съответно скъпо етерично масло, а жасминовият аромат е един от най-старите и разпространените в света – желана съставка на парфюмите. Неговият богат, деликатно-сладък и траен аромат има опияняващо въздействие върху хората и ги изпълва с радост, щастие и оптимизъм, създава атмосфера на чувственост и наслада. Кара ги да бъдат по-позитивни. С право това растение е наричано "кралят на ароматите".

Именно затова избрахме аромата на жасмин за нашата „парфюмирана“ книга „Петте аромата на нашата любов“. Той най-добре ще предаде атмосферата на искрената дълбока любов, която единият от главните герои изпитва към съпругата си, и иска да я пресъздаде в роман, посветен на тяхната любов и ароматизиран от най-добрата парфюмеристка на Грас.

 "…Искам да създам ро­ман, който ще бъде една от най-сетивните творби. Целта ми е да въздейства на обонянието. Чрез различни ухания вие ще пресъздадете петте най-важни момента във връзката ми с моята съпруга – първата среща, първият секс, разочарованието, детето, раздялата и ще въздейства и на чувствата, и на обонянието… Не е слож­но, Габриела, избрах ви просто защото сте най-добрата!"