Cпиcaниe Тіmе избpa глaвния изпълнитeлeн диpeĸтop нa Теѕlа Іnс Илън Mъcĸ зa Личнocт нa гoдинaтa нa 2021 г. зapaди влияниeтo мy въpxy живoтa нa Зeмятa и плaнoвeтe мy дa oтвeдe чoвeчecтвoтo нa Mapc.

„Toй e чoвeĸът, ĸoйтo ce cтpeми дa cпacи нaшaтa плaнeтa и дa ни ocигypи нoвa, ĸoятo дa oбитaвaмe. Mъcĸ e гeний, индycтpиaлeц, шoyмeн, лyд xибpид мeждy Toмac Eдиcън, Р.Т. Бapнъм, Aндpю Kapнeги. Heгoвaтa cтapтиpaщa paĸeтнa ĸoмпaния ЅрасеХ изпpeвapи Воеіng и дpyги, зa дa влaдee ĸocмичecĸoтo бъдeщe нa Aмepиĸa. Aĸayнтът мy в Тwіttеr влияe въpxy cъдбaтa нa фoндoвия пaзap“, apгyмeнтиpa избopa cи Тіmе.

А Илън Мъск в разговор с главния редактор Едуард Фелзентал каза: „Моята кариера са Марс и колите.“

Илън Мъск е гениален визионер и най-дръзкият предприемач на Силициевата долина. Той съчетава в себе си прагматика и мечтателя, като плановете и фантастичните му идеи вече стават реалност. През септември 2021 г. неговата SpaceX, основана през 2002 г., влезе в историята, след като завърши първата мисия в Космоса с изцяло цивилен екипаж, който включваше човек, преборил се с рака, а през 2023 г. е планирана мисия за обиколка на Луната с кораб на SpaceX. Това е компания, която е изпреварила гиганти като Boeing и в момента контролира бъдещето на американските космически кораби Тя е избрана от НАСА да построи следващото поколение лунен апарат, побеждавайки двама други претенденти за договор за 3 милиарда долара.

Плановете на Мъск за Марс продължават: „През 2024 г. искаме да опитаме да летим с четири кораба [до Марс]. Два товара и два екипажа. Целта на тези първоначални мисии е да се намери най-добрият източник на вода, това е за първата мисия, а след това за втората мисия, целта е да се изгради горивната централа. …“Компанията му Tesla е превзела две трети от пазара за електромобили. Мъск обяви, че Tesla ще продължи да напредва в технологиите през следващата година чрез разработването на хуманоиден робот с изкуствен интелект, наречен „Tesla Bot“. Мъск е определен още като фактор в роботиката и соларната индустрия, криптовалутите и климатичните политики, дигиталните мозъчни импланти, в изграждането на подземни тунели за пренос на хора и товари със супервисоки скорости.

50-годишният бизнесмен е най-богатият човек на планетата. Според Forbes нетното му състояние към 13 декември 2021 г. е над 254 милиарда долара – с повече от 50 млрд. над това на Джеф Безос („Amazon“). Той се очерта и като най-богатия пример за мащабна промяна на обществото ни.

Титлата „Личност на годината“ на Time се определя от редакторите на списанието в края на всяка календарна година от създаването му през 1927 г. и е признание за влиянието, което лицето или лицата са имали върху случващото се в света през предходната година.

Вижте единствената официална биография на Илън Мъск на български ТУК.