ОТГОВОРИ НА ВИКТОРИНАТА „ДОКОЛКО ПОЗНАВАМЕ ХРАНАТА“

 

Според мен повечето от вас са отговорили погрешно. Мен са ме учили, че всичко гореизброено е вярно, и аз вярвах в това. Само че не е така. Трагедията е, че тези митове допринасят за нарастващия проблем със затлъстяването и хроничните болести. Целта на тази книга е да разграничи фактите от измислиците, да разбие митовете и да формулира истината относно това какво знаем, какво не знаем и какво да ядем, за да благоденстваме.

Както ще видите в отговорите, всич­ки 10 твърдения са неверни.

1 .Овесената каша се рекламира като здравословна, защото триците, които съдържа, намаляват холес­терола. Във версиите ѝ за микровълнова печка или за директна консумация обаче обикновено има цял тон захар. Не вярвайте на здравните съвети на ети­кета или съветите на АСА. Американската сърдечна асоциация получава 300 000 долара всеки път, когато някоя компания получи правото да сложи нейния пе­чат на одобрение върху продукта си. Овесената каша повишава отделянето на инсулин и кръвна захар до критично високи нива, от което огладнявате още по­вече. Тя със сигурност не е полезна за сърцето и води до повишаване на телесното тегло. Самите ове­сени трици са добри, но не и бързата зърнена закуска от овесени трици. Груханият овес също не е кой знае колко по-добър.

2 .След десетилетията, през които трябваше да избяг­ваме яйцата, защото ни втълпяваха, че холестеролът води до инфаркт, през 2015 г. Държавните хранител­ни препоръки официално ги оневиниха, като не ус­пяха да намерят връзка между холестерола в храните и сърдечносъдовите заболявания. Сега вече яйцата са здравословна храна.

3 .Портокаловият сок в същността си е безалкохолно с няколко витамина. Чаша от 330 ml съдържа почти съ­щото количество захар, каквото и една чаша с 330 ml кока-кола. Определено не е здравословна храна. Вмес­то сока изяжте няколко портокала.

4 .Десетилетия наред червеното месо беше злият ге­рой, виновен за приема на наситени мазнини и при­чинител на сърдечносъдови заболявания. Оказа се, че нито месото, нито наситените мазнини са наш враг. Месото всъщност е чудесен източник на бел­тъчини и ключово важни хранителни вещества. Ще навлезем в по-големи подробности за месото и науч­ните изследвания върху него във Втора част.

5 .Знаем коя е причината за затлъстяването. Това е ин­сулинът, хормонът, отговорен за складирането на мазнините. Когато започнете диета с малко мазнини, автоматично това означава, че ще приемате повече въглехидрати. Когато говорим за отслабване и срав­няваме 53 изследвания при диети от двата типа – с високо и с ниско съдържание на мазнини, победител винаги е първата. Колкото повече мазнини и колкото по-малко въглехидрати, толкова повече тегло са загу­били тестовите субекти. Не става дума за калории­те, а за това как влияят върху метаболизма. Въглехидратите го забавят и улесняват нат­рупването на тегло. Мазни­ните ускоряват метаболизма и така се топи телесна мазнина.(Повече за ролята на мазнините за вашето здраве и превенцията на редица заболявания в книгата на д-р Хаймън „Яж мазнини и отслабвай“ . Забележка: Книгата не е в промоция)

6 .Безглутеновите преработени храни със сигурност не са здравословни. Те съдържат захар, различни ви­сокогликемични брашна, сгъстители и други добав­ки. Безглутеновите сладкиши и бисквити си остават сладкиши и бисквити. Има други страхотни безглу­тенови храни: авокадото, пилешкото месо, броколи­те и ябълките.

7.Отгледани сме с лъжата, че отслабването е въпрос на калории. Яжте по-малко, спортувайте повече. Хи­ляда калории от Pepsi са равни на хиляда калории от бадеми. Пълни глупости. Очевидно не е вярно, а и науката е доказала, че калории, които повишават кръвната захар и инсулина (захарта и нишестето) улесняват натрупването на тегло, а калориите, кои­то не го правят, особено мазнините и зеленчуците, както и някои видове белтъци, всъщност ускоряват метаболизма.

8.Млякото и млечните продукти са перфектната хра­на, но само ако сте теле. Те не заздравяват костите и не ви предпазват от счупвания. В тях има над 60 естествени хормона, които могат да причинят рак и покачване на теглото. А обезмасленото мляко е още по-вредно. Чаша мляко е по-добре от чаша кола? Да. По-добра ли е от чаша вода? Не. Ще научите повече за рисковете и проблемите в резултат на консумира­нето на млечни продукти във Втора част.

9.Маслото е в забранения списък от десетилетия. Сега вече сме установили, че маргаринът и другите него­ви заместители убиват десетки хиляди свои консума­тори всяка година. Оказва се, че не наситените маз­нини са били наш враг през цялото това време и не се откриват никакви ефекти от тяхната консумация, които да водят до сърдечносъдови заболявания.

10 .Като изключим зехтина, останалите растителни маз­нини (полиненаситени) са относително нов храните­лен продукт. Извличането им е започнало в началото на 20. в., като консумацията им е нараснала хиля­дократно оттогава насам. Мазнините от зърнените култури (слънчоглед, соя, царевица и др.) са неста­билни, лесно се окисляват и предизвикват възпале­ния. Повечето от изследванията, които показват, че те са полезни, включват антивъзпалителните омега-3 мазнини (рибено масло, лен и орех). Ако погледне­те само омега-6 мазнините (рафинирани растителни мазнини), ще откриете, че те повишават риска от въз­паления, както и от сърдечносъдови заболявания.

Изчетете книгата до края ѝ, за да разберете коя част от нещата, които знаете за храната и об­ществените нагласи, приети за верни, всъщност са потенциално вредни митове. И може би най-важното е, че най-накрая ще мо­жете да си отговорите на въпроса „Какво да ядем, по дяволите?“

д-р Марк Хаймън