Тwitter в понеделник вечерта потвърди, че продава платформата на милиардера предприемач Илън Мъск. След първоначалния отказ от миналата седмица бордът  прие предложението на Мъск да купи компанията за 44 милиарда долара, или 54,20 долара за акция. Очаква се  да отнеме около шест месеца до окончателното  финализиране на сделката.

Председателят на борда на Twitter Брет Тейлър каза, че са направили внимателна и изчерпателна оценка на предложението на най-богатия човек в света, като „предложената транзакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter“. А Мъск в съвместно изявление, обявяващо сделката, заяви: „Искам да направя Twitter по-добър отвсякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код, за да повиша доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора. Twitter има огромен потенциал.“

По-голяма част от служителите на компанията са отворени за идеята, че частен Twitter, управляван от Мъск, има по-голям шанс за подобряване на услугата, отколкото като публична компания. Харесва им фактът, че той иска да елиминира вредните ботове и да внесе повече яснота за това как работят алгоритмите за препоръки.

Мъск иска да промени и основния бизнес модел на платформата, базиран на реклами. Той твърди, че се интересува повече от абонаменти, макар че те биха могли да се окажат трудно продавани в среда, в която всички основни социални мрежи са безплатни за ползване. Затова предлага платформата да остане безплатна, а да се плаща само за допълнителни абонаменти, и то с криптовалута.

„Twitter отдавна не се представяше добре и бившите ръководители бяха облекчени, че компанията вече има реален шанс да направи радикална промяна, споделя Кейси Нютън, отразяващ новините в IT сектора. – Като частна компания, обвързана само с интересите на един човек, Twitter може да успее да се трансформира по начини, по които иначе никога не би могла.“ Мъск има амбицията да направи платформата „свободна и независима“: „Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството“. Тези думи вълнуват силно и служителите, и ползвателите на Twitter, защото това поставя редица въпроси за границите на допустимото, моралното, използването на езика на омразата и нетолерантността. А за регулаторите на ЕС е още едно предизвикателство, защото в Европа правилата за ползване на социалните мрежи са доста по-строги.

Оставаме в очакване на промените.

Повече за личността на Илън Мъск, за живота, бизнеса, идеите и мечтите му, можете да прочетете в единствената официална негова биография - ТУК.