Дори ако се храниш правилно, пиеш достатъчно вода и се грижиш за психичното си състояние, пак може да не изглеждаш добре.
Уви, през пролетта често виждаме мили, но много бледи и слабички създания. Как да върнеш сиянието на кожата, а на очите и косата – здравия блясък?
Попитай водата!
Наистина, това е най-лесно – когато водната стихия е в силата си, да използваш нейната мощ. Не ти се вярва?
Разбира се, не всяка жена има възможност да се потопи в топлите води на някое южно море, но затова пък може да си позволи най-различни водни процедури.
Първо, това се басейните. Разбира се, нелепо е да си купиш карта през март – обикновено се прави през есента. Но няма да се разориш с двумесечен курс по аквааеробика. Упражненията във вода те зареждат с бодрост и изчистват организма от токсини.
Ако си щастлива притежателка на годишен абонамент за басейн, можеш да включиш в програмата си не само плуване, но и няколко леки упражнения. Това са същите движения, които обикновено се правят на сухо – махове с ръце и крака, извиване на тялото, набирания и др. Такова натоварване помага за активното изхвърляне на вредните вещества от организма и отлично стяга фигурата. Плуването спомага за подобряване на циркулацията на кръвта и работата на вътрешните органи, ускорява обмяната на веществата.
Ако започнеш да плуваш като делфин, ще укрепне гръбначният ти стълб и тогава ще имаш кралска осанка. Бъди сигурна, това привлича вниманието.
Второ, това е традиционната руска баня или просто парна баня. Нейният очистителен ефект е известен. Ще припомня: в банята температурата е малко по-висока от температурата на човешкото тяло, затова започва активно потене, а с потта излизат вредните вещества, които след това се измиват от водата. Изхвърлянето на токсините се подобрява, ако в банята или след нея се направи масаж.
Баня и други топли процедури трябва да се правят не по-рано от два часа след хранене. Полезно е след банята да изпиеш няколко чаши зелен или билков чай.
Изключително полезен е чаят от листа на касис. (Чай от листа на горска ягода се пие като общоукрепваща и пречистваща напитка. Чаят от листа на мента изчиства и тонизира организма. Чаят от червени и кавказки боровинки се пие за засилване на пречистващия ефект. Чаят от листата на малина се използва за попълване на запасите от микроелементи в организма и засилване на пречистващия ефект. Леко подсоленият чай се пие за попълване на запасите от сол в организма.)
И накрая, да не забравяме за най-простите водни процедури, които всеки може да направи вкъщи. За бодрост и увеличаване на силите периодично може да вземаш контрастен душ. Желателно е да редуваш нечетен брой пъти студена и гореща вода: студена (хладка) – гореща – студена – гореща – студена. Най-полезно е редуването на студена и гореща вода до 25 пъти. По-продължителното прилагане на процедурата има обратно въздействие.
Когато взимаш вана, прави плавни движения с ръцете и краката – вълнообразни движения, „рисуване“ на кръгове и други фигури под водата.
За укрепване на нервите три пъти седмично вземай вана с морска сол. След ваната не бърши тялото, а само го попий с леко допиране на хавлията.

 

Из „Четирите лица на съвършенството“, Лариса Ренар