Подбрали сме 5 заглавия – за храна и пътешествия, които ви препоръчваме. С тях можете да пътувате до различни средиземноморски острови или до Рим, до остров Нантъкет, САЩ, или до дестинации по целия свят, да се наслаждавате на вкусна храна и уютната атмосфера в някое кафене, ресторант или таверна. Представяме ви четири романа – четири романтични истории, и една книга – кулинарен атлас на света през погледа на Антъни Бурдейн. Изборът е ваш!

 РЕСТОРАНТЪТ НА РОУЗ – вкусни италиански ястия, омайващи коктейли и шанс за три сестри да започнат живота си отначало!

Памела Кели

Манди, Ема и Джил са толкова близки, колкото могат да бъдат три сестри, разделени от стотици мили. Израснали са в Нантъкет, но само Манди остава на острова. Те се събират отново, когато обичната им баба Роуз е приета в болница седмица преди деветдесет и деветия си рожден ден, за да бъдат с нея до последния й дъх.

Наследството, което тя оставя на любимите си внучки, се оказва огромна изненада. Освен на красивия дом в Нантъкет, баба им е собственикът и на един от най-популярните ресторанти на острова, за което никой не е знаел. Завещанието гласи, че Роуз оставя равни дялове от ресторанта на трите сестри и на главния готвач Пол, които в продължение на една година трябва да работят заедно в него и после, ако искат, могат да го продадат.
Трите сестри и Пол успяват за кратко време да организират и разпределят дейностите си в ресторанта и да върнат духа му. Уютните сепарета с виненочервени възглавнички отново се пълнят с ВИП гости, които се наслаждават на италианските специалитети, коктейлите и шампанското, на любимия аромат на патладжан с пармезан в доматен сос. Съвместният успех сближава сестрите. Но те все още не могат да разберат защо Роуз е пазила в тайна, че е собственик на известния ресторант, докато Манди не попада на дневника на баба си…

Препоръчвам на всички, които обичат милите семейни сбирки и отношенията на взаимопомощ и подкрепа, при това сред аромати на италианска храна, питиета, хубави романтични връзки.

ЕДНО ЛЯТО НА КРИТ – сред аромати на зехтин, маслини и прясно изпържен барбун се разкриват се отдавна погребани семейни тайни и се отварят възможности за промяна и за нова любов.

Надя Маркс

Когато дългогодишната връзка на Кали (Калиопа) неочаквано приключва, сърцето ѝ е разбито и светът ѝ се срива. Затова, щом списанието, за което работи в Лондон, ѝ възлага да напише статия за гръцкия остров Икария, тя приема веднага и това ѝ се струва съвършеното бягство. Твърди се, че местните жители са сред най-щастливите и най-дълголетните в света. Островът има тайна, която Кали е решена да разкрие…

Топлият морски бриз я посреща като милувка за добре дошла, а плуването на лунна светлина в изумрудени заливи, компанията на сърдечни и одухотворени хора и една жена, която притежава мъдростта на древна пророчица, не само ѝ помагат да завърши успешно работата си, но и прогонват болката от сърцето ѝ…

Надя Маркс пренася разказа от изпълнения с легенди и митове красив остров Икария на магическия Крит. И тук атмосферата е неповторима и така добре описана, че забравяш, докато четеш, че си на дивана или на шезлонга, а се пренасяш под звездите на топлите критски вечери в градина на маса, отрупана със салати от току-що откъснати зеленчуци, сред аромати на зехтин, маслини и прясно изпържен барбун, чуваш стари истории за любов, предателство и отмъщение, за принадлежност към рода, за вяра и надежда. Препоръчвам на всички, които харесват неповторимия стил на Надя Маркс, обичат гръцките острови и тюркоазеното море, таверните, вкусните и прости ястия, за които може да прочетете в нейните романи.

 

КАФЕНЕТО НА ЛЮБОВТА – вкусни канелени кифлички, възможности за втори шанс, пътешествия до италианския остров

Чарли Йонас
Добре дошли в кафене „При госпожица Паула“, където истинската господарка е Мими – бялата котка с искрящозелени очи!

Седнете на любимата си масичка, поръчайте си кафе, а може и чай, и се насладете на невероятно вкусните канелени кифлички, приготвени от красивата млада собственичка по старите рецепти на леля й Паула. Изберете си книга от рафтовете. Изчакайте малката стопанка с меки лапи да реши да ви удостои с вниманието си, а може би и да промени живота ви… С Мими всичко изглежда по-просто, всеки избор по-малко труден, по-лесно се прощава и по-бързо се забравят разочарованията. А сърцето е излекувано и готово за ново начало – да срещнете мъжа, за когото сте мечтали, да получите втори шанс или да се насладите на късната любов в залеза на живота.

Роман, с който ще се разходите из старите улици на Кьолн, ще усещате аромата на прясно изпечени сладки и ще се наслаждавате на симпатичните истории на младите, не толкова младите и съвсем не младите посетители на Кафенето с котките. А за допълнително романтично настроение ще прескачате и до красивия италиански остров Иския. Препоръчвам го не само любителите на котки, а и на тези, които обичат сладкишите и хубавите романтични германски филми.

СУТРЕШНО КАФЕ В РИМ – В Рим понякога е достатъчно само едно кафе, за да се влюбиш!

Диего Галдино

Кафето е един микросвят, една „Божествена комедия“, която трябва да се изчете за 30 секунди. Всяка чаша кафе е отделна история. Има някаква силна спойка, която прави от тези свързани елементи едно стабилно цяло – кафенето, както и кафето в чашата, и зърната, от които е направено. Но всяко кафе е с различна консистенция и с различен вкус, както и хората са различни. Тъй като всички пътища водят към кафенето (или поне минават през него), много е важно всеки да успее да намери своето кафе.

 

Масимо е над трийсетте и е собственик на малко кафене в сърцето на Рим. Всеки ден, когато слънцето изгрява и улиците на града се събуждат от сън, той отваря своето заведение. Прави първото кафе за себе си. После редовните му клиенти идват един след друг и сред различните аромати на подправки и прясно смляна арабика започват сутрешните закачки, шеги и клюки. Масимо приготвя на всеки от тях любимото кафе – с женшен, с много пяна, корето със самбука. Това е неговият живот и няма нужда от нищо друго. Поне така си мисли той, докато един ден не влиза млада жена с изумруденозелени очи и с вид на туристка.

Това е първият роман на бариста писател Диего Галдино, който става бестселър. Горещо го препоръчвам на всички, които обичат кафето и искат да експериментират с различни видове от ароматната напитка, защото ще намерят рецепти, предложени от бариста. Подходящ е и за влюбените в романтиката и в Рим – ще се разхождате из известни и не толкова популярни сред туристите места, водени лично от писателя и римлянина Галдино.

КУЛИНАРЕН АТЛАС НА СВЕТА ПРЕЗ ОЧИТЕ И СТОМАХА НА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ ГОТВАЧ, ПИСАТЕЛ, ТЕЛЕВИЗИОНЕН ВОДЕЩ И ПЪТЕШЕСТВЕНИК АНТЪНИ БУРДЕЙН

е последната, незавършената книга на Антъни Бурдейн.

След ненавременната му смърт неговата асистентка и дългогодишен приятел Лори Уливър довършва пътеводителя, като умело събира уникалните му мисли, наблюдения и възприятия за местата, където е бил, и за храната, която е опитал. Включва и собствените си спомени за съвместните им пътувания, както и есета от близки, приятели и колеги.

Ненаситен пътешественик, Бурдейн е сменил около 12 паспорта през живота си, посетил е близо 100 държави през 250-те дни годишно, в които е бил на път. С Кулинарни пътешествия той ни отвежда до най-любимите си места в 43 държави – от  Австралия и Бразилия през Виетнам, Корея, Финландия и Франция, Индия и Израел, Мексико и Мароко, Перу и Португалия до Танзания, Хърватия и Япония.

Този забавен, практичен и откровен пътеводител предлага съвети  как да стигнете до тези страни,  къде да забавите ход,  да спрете и да похапнете, какво да си поръчате  и какво да избягвате. Но акцентът винаги е върху любовта и връзката на Бурдейн с даденото място, с неговите преживявания там и с начините, по които храната се преплита с местната култура и традиции.

Препоръчвам на всички пътешественици и на тези, които са решили да изберат следващата си дестинация – тук ще намерите страхотни идеи и за лятно, и за зимно пътуване, както и безценните съвети на Антъни Бурдейн какво да опитате.

                                                                                                                                      

Препоръчала: Анжела Кьосева