Най-големият постоянно пречистващ се орган в човешкото тяло е кожата – тя извършва една четвърт от работата за цялостния детокс на тялото. Тя е последният орган от биологичната верига, който получава ценни вещества от храната, и първият, който издава техния дисбаланс и недостиг. (Ако искате да имате хубава кожа, хранете се добре, спете добре и пийте много вода!) Друг начин за ежедневно поддържане на кожата е нейното изтъркване.

Скандинавците, турците и руснаците познават този целебен ритуал от векове. Той не само освобождава кожата от мъртвите клетки и я прави по-мека, но и спомага за постепенно премахване на целулита. Изтъркването на кожата подобрява храносмилането и циркулацията на кръвта, улеснява детоксикацията, пречиства лимфната система, стимулира хормоналната секреция и подсилва имунната система.
Намерете си четка с мек естествен косъм и дълга дръжка, за да стигате до всички части на тялото си. Когато пътувам, аз си нося чифт ръкавици за ексфолиране. Съблечете се гола и преди да се изкъпете, започнете да търкате тялото си на сухо. С енергични масажни движения преминете от долната част на краката нагоре, по посока на торса, после от ръцете към раменете и от кръста към врата. Движете четката по посока на сърцето си, за да стимулирате кръвообращението.

Не натискайте прекалено, особено на местата, където кожата ви е по-чувствителна. Около гърдите търкайте много внимателно. Не забравяйте да почистите областите с най-много жлези – слабините, подмишниците и около врата. Корема изтъркайте с кръгови движения. После преминете към масаж със слънчогледово масло. Вземете си горещ душ, като последната минута прекарате под силна струя студена вода (или ако се чувствате достатъчно храбри, редувайте 30-секундни обливания последователно с гореща и студена вода за стимулиране на циркулацията).

Бъдете търпеливи! Възможно е да изминат трийсет дена, докато започнете да забелязвате и да усещате прекрасните промени, които изтриването на кожата и останалите начини (които ще ви разкрия по-нататък) отключват във вас – период, през който черният ви дроб ще се пречиства все повече и повече, а неговата енергия, или чи, ще се задвижи много по-спокойно и хармонично из цялото ви тяло.

Откъс от "Чуй своето тяло".