Историята на Джанис

Алхимиците от древността издирвали извора на младостта в златото и специални настойки. Те били търсачите на дълголетие в онези времена. Но днес сме на ръба на радикална промяна на концепциите за здраве и болест, която е безпрецедентна за медицината.

Огромният напредък в технологиите, обработката на данни и в медицината е на път да преобърне целия модел на диагностициране и лечение. Всичко това може да ви изглежда като научна фантастика, но е по-близо до реалността, отколкото си представят повечето от нас. Добрата новина е, че основната доктрина на остаряването в добро здраве няма нужда от допълнителни доказателства. Стъпките, нужни за предотвратяване, преобръщане и дори лечение на повечето хронични заболявания (които пък водят до бързо остаряване и смърт), са в наши ръце. Те вече са доказани и достъпни за почти всички – хранене, движение, почивка и сън, социална свързаност и др.

Функционалната медицина е новата медицина, която вместо да лекува отделните болести с нови или подобрени лекарства (противовъзпалителни или нестероидни противовъзпалителни), се фокусира върху причините на възпалението, което е в основата на различните болести – токсини, алергени, микробиомен дисбаланс, инфекции, стрес, лоша диета, както и дефицит на неща, които създават добро здраве – пълноценна същинска храна, нутриенти, правилно балансирани хормони, светлина, вода, чист въздух, движение, почивка, сън, любов, общуване, смисъл и цел. Заемете се с първопричините и възпалението ще си отиде.

Може да подобрим здравето и да удължим живота си, като съчетаем напредналите технологии с напътствията на функционалната медицина. Още преди нововъведения като имплантиращи се биосензори, смарт пръстени за следене на кръвната захар и други да се превърнат във всекидневие за медицината (което обикновено се случва с десетилетия закъснение), простите, доказани промени в диетата, начинът на живот, поведението и средата могат радикално да трансформират здравословното ни състояние.

Историята на Джанис, пациентка на нашия център за функционална медицина в Кливланд, ще ви накара да размислите над това какво е възможно. Джанис беше на 66 години, когато дойде при нас – с ужасно затлъстяване, запушени артерии, нуждаещи се от стентове, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, омазнѐн черен дроб, зле работещи бъбреци, инсулинозависим диабет тип 2. Кръвните ѝ изследвания бяха ужасяващи; беше на път към чернодробна и бъбречна трансплантация. Пиеше куп лекарства, за които доплащаше годишно по 20 000 долара. За три дни след включването ѝ в нашата групова програма, само благодарение на преминаването от бързи храни към здравословна нискогликемична диета, богата на фибри, полезни мазнини, фитонутриенти, изобилие от плодове и зеленчуци, съчетана с мултивитамини, рибено масло и витамин D, тя нямаше нужда от инсулин. След 3 месеца спря лекарствата изцяло, а стойностите ѝ влязоха в норма (сърдечната недостатъчност изчезна, бъбреците и черния дроб нормализираха работата си, кръвното налягане и захарта паднаха). След година тя беше отслабнала с 53 кг и можеше да се върне към активен, енергичен начин на живот като лидер в общността си.

Без диета, без трансплантация на органи.

Дори без радикалните открития на науката за дълголетието и само с прилагане на простите практики на функционалната медицина Джанис се поправи, подмлади и излекува след 6 десетилетия злоупотреба и занемаряване. Организмът има в себе си инструкции да се самопоправя. Ние просто трябва да осигурим подходящите условия за активиране на неговите системи за регенерация и да ги подпомогнем. Програмата „Да останем млади и здрави“ разяснява главните принципи, които можем да приложим, и включва водещи технологии за безопасно удължаване на живота.

 

из „Да останем млади и здрави“, д-р Марк Хаймън