ОХЛАЖДАНЕ ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Човешкият организъм е чудно творение. Той крие сложен набор от вътрешни възстановяващи механизми, които ни поддържат здрави и живи. Един от най-простите принципи, свързани със здравето и дълголетието, е, че това което не ни убива, ни прави по-силни. Когато организмът бъде леко стресиран, но не прекалено, той реагира, като става по-жилав и устойчив.

Този феномен се нарича хормезис. Мислете за него като за малки дози несгоди или пренасищане, които превключват организма на висока скорост, за да се защити. Хормезисът може би е от ключово значение да останем здрави и да живеем дълго без болести или немощ. Той включва много хорметични стратегии. Тези стратегии отключват серия от оздравителни механизми, които на свой ред активират ДНК поправянето, намаляват възпалението, увеличават производството на антиоксиданти, стимулират създаването на стволови клетки, увеличават невро-пластичността, подобряват функциите на белтъците, насърчават детоксикацията, стимулират работата на митохондриите и произвеждането на енергия, увеличават инсулиновата чувствителност, подобряват генната активност – все условия за отблъскване на болестите и удължаване на живота.

Предлагаме ви най-ефикасните хорметични стратегии за дълголетие. Може да включите всяка от тях в живота си. Някои са прости и безплатни или евтини, други струват повече и изискват медицинско наблюдение. Запознахме ви с лесната, безплатна и много ефикасна стратегия – гладуването. А сега също с познатата и изключително полезна криотерапия.

КРИОТЕРАПИЯ: ОХЛАЖДАНЕ ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Преди 200 години Сенека, известният философ стоик, описвал себе си като любител на студената вода и посрещал първия ден от всяка година с потапяне в акведукта Аква Вирго. Томас Джеферсън се къпел със студена вода всяка сутрин в продължение на 6 десетилетия и умрял на преклонните 83 години. Хипократ също хвалел предимствата на потапянето в студена вода. Вим Хоф, холандски екстремен атлет и мотивационен треньор, го популяризира като начин за подобряване на настроението и здравето и е научил мнозина да изкачват заснежени планини само по къси гащета. Много традиционни практики на финландците и други народи включват сауна и потапяне в ледена вода. Атлетите редовно влизат в ледени вани, за да намалят болката и възпалението и да съкратят времето за възстановяване. Ако прекалите с престоя, може да се стигне до хипотермия и смърт, но прилагането на подходяща температура за определен период от време може да доведе до ползи за здравето като повишаване на ендорфините, укрепване на имунната система, стихване на възпалението, активиране на метаболизма, подобряване на кръво-обращението и стимулиране на вагусовия нерв, което активира реакцията на дълбока релаксация. Тази техника усилва концентрацията, мисловната яснота и нивата на невротрансмитера на удоволствието – допамин. Въздейства и върху един специален вид мастна тъкан, намираща се между плешките – кафявата мастна тъкан, която стимулира производството на топлина и енергия.

Науката подкрепя ползите от лечението със студ, например плуване в студена вода, студени душове, потапяне в ледена вода, криотерапия. Редовното им приложение намалява умората, подобрява настроението и паметта и облекчава хроничните болки при артрит и фибромиалгия. Студът отдръпва кръвта от кожата и тя насочва нутриенти и кислород до вътрешните органи. Това е страхотен начин за детоксикация, особено ако преди това сте престояли в сауната, която е усилила кръвообращението. След това, когато се потопите в ледена вода, лимфната система бързо се дренира, изкарвайки стари отпадъчни продукти към черния дроб, за да бъдат преработени. Рисковете са малко, освен ако нямате сериозно заболяване, но можете да започнете постепенно, с по-топла вода и по-краткотрайни потапяния.

Да започнете деня с 1–2 минути под студения душ е лесно. Ваната е удобна за студено потапяне, дори може да добавите пликчета с лед. Много компании днес предлагат лесни за употреба вани с температурно регулиране. А може да си намерите и корито за хранене на животни и да го пълните с ледена вода. Едно до четири гмуркания в студена вода за деня може да се отразят отлично на здравето, благополучието и дълголетието.

 

 Из „Да останем млади и здрави“

Очаквайте и статии за други хорметични стратегии