Какво е озонът? Безвреден ли е? Как действа? Как може да ни помогне да сме по-здрави и да живеем по-дълго?

Когато чуем озон, си мислим за онзи слой от атмосферата, който има вредно въздействие върху хората. Ако прочетете сайта на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще се изплашите до смърт. Озонът може да ви убие. Да, може, ако го вдишате. Но водата също е смъртоносна, ако я вдишаме. Нарича се удавяне. Ако пък изпиете прекалено много вода, тя може да разреди кръвта, в резултат на което да се стигне до припадъци, кома или смърт, както е ставало с бегачи на дълги разстояния, които се дехидратират прекомерно. Трябва ли да спрем да пием вода? Разбира се, че не. Колкото до озонотерапията в Националната библиотека по медицина има над 4000 научни доклада за нея. Тя се използва отдавна по цял свят. В България в редица градове – София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, в болнични заведения или създадени центрове се лекуват различни заболявания с озонотерапия. И има огромен обем от доказателства, сочещи ефекта ѝ за хроничните заболявания и удължаването на живота.

„От личен опит познавам ползите ѝ, както и стотици мои пациенти – споделя в книгата си „Да останем млади и здрави“ д-р Хаймън. – Когато страдах от токсични гъбички, автоимунни реакции и неконтролируем колит, остра когнитивна дисфункция и загуба на 13 кг поради цитокинова буря, озонотерапията намали симптомите ми до 80% само за няколко сеанса. Това се превърна в стълб на личната ми стратегия за дълголетие.“

Озонът е газ, открит в средата на 19. век, чиято молекула се състои от 3 кислородни атома. Добре познати са токсичните ефекти на озона върху респираторния тракт, когато е вдишван в градския смог. В медицинската практика обаче той се произвежда от медицински кислород и се дава в прецизни терапевтични дози, никога чрез вдишване.

Озоновата терапия се използва и изучава от десетилетия. Газът се дава в малки концентрации, смесен с кислород (обикновено 2–5% озон и 95–98% кислород; затова се нарича още кислородо-озонна терапия). Има няколко начина за прилагане – чрез кръвта, през дебелото черво, вагинално, през носните пътища, ушния канал, мускулно или ставно. Може да се излагат различни части от тялото на озоно-кислородна смес, да се използват озонирани вода или масла. Специфичният метод на терапия се препоръчва от лекуващия лекар след консултация, а самата терапия е лесна за прилагане, ефективна е, понася се добре и е без значими странични ефекти. Изследване на 644 специалисти в Германия, извършили 5 579 238 сеанса при 348 775 пациенти, установява 0,00006% вероятност от странични ефекти при всяка отделна терапия.

Озонотерапията е доказано ефективна при борба с  хипоксията (кислороден дефицит), която стои в основата на множество заболявания като ревматизъм, артроза,  злокачествени заболявания, артрит и др. Спомага за детокс процесите в тялото, чиято липса води до множество заболявания. Озонът също така редуцира или елиминира съсирването на червените кръвни клетки, възстановява подвижността им, подобрява цялостната циркулация на кръвта и стимулира цикъла на Кребс. Използва се при лечение на инфекции, рани и множество заболявания, а ефективността му е отлично документирана при остри и хронични инфекции, автоимунни заболявания. Има също и противотуморен ефект, може да се прилага за превенция и като допълващо лечение при злокачествени образования. Озонът е високореактивна молекула с оксидативно действие и е най-мощният антибактериален агент в света. Краткотрайната оксидация отключва в организма серия от отговори, които ни правят по-здрави и силни.

Когато се приложи, озонът произвежда съединения, наречени озониди, които убиват микробите/вирусите, модулират имунната система, намаляват възпалението, подобряват еластичността на червените кръвни клетки, унищожават свободните радикали, усилват работата на митохондриите, произвеждат повече стволови клетки, подобряват насищането с кислород на мускулите, които си почиват, и намаляват съсирването на кръвта. Това е силен антидот на инфламейджинга (стареене, предизвикано от възпалителни процеси) и на оксидативния стрес.

Медицинската кислородо-озонна терапия е силно средство за хормезис – тя активира няколко защитни механизма и е лесно приложима и евтина терапия с потенциал да оптимизира здравето и да удължи живота.

 

из „Да останем млади и здрави“