Човекът е само 10% човек. Как и защо микроорганизмите в нашето тяло управляват здравето ни

Алана Колън

Прелисти

Нехудожествена литература Здраве, хранене и уелнес

Издание:1 Размери:145x210 Корици:мека ISBN:978-954-771-450-2 Original title:10% Human: How Your Body's Microbes Hold the Key to Health and Happiness Страници:320

Цена: 20,00 лв.

Описание

Как и защо микроорганизмите в нашето тяло управляват здравето ни

Човешкият организъм не е само плът и кръв, мускули и кости, мозък и кожа. Нашите човешки клетки, макар и далеч по-големи по обем и тегло, на брой са 10 пъти по-малко от микроорганизмите, които живеят в нас и навсякъде по нас. На върха на един от пръстите ни има толкова, колкото е цялото население на Великобритания. Тези 100 трилиона миркоби,  предимно бактерии, вируси, гъбички, археи и протозои, образуват телесната ни микрофлора или нашата микробиота. Общо микроорганизмите, обитаващи човеш-кото тяло, съдържат 4,4 милиона гени и представляват колективният геном на нашата микрофлора или така нареченият микробиом.

Въпреки лошата си слава на болестотворни причинители, днес науката е доказала, че микроорганизмите в  тялото ни преди всичко имат изключително благотворно влияние, нещо повече, микробиомът и нашите 21000 човешки гени  заедно управляват нашия организъм и от доброто „съжителство“ и взаимодействие между тях зависи здравето ни.

  •  Възможно ли е акнето, псориазисът или дерматитът да са сигнал за нарушен баланс на микрофлората на кожата?
  • Възможно ли е възпаления на дебелото черво, различните видове рак на храносмилателния тракт, затлъстяването да се дължат на промени в микробиотата ни?
  • Възможно ли е алергии, автоимунни заболявания, аутизъм и дори депресия  да настъпват в резултат на увредена микрофлора?
  • Какви са страничните ефекти от антибиотиците, цезаровото сечение и заместващите кърмата млека?
  • Може ли  личната ни колония от микроорганизми да влияе дори върху избора ни на партньор?
  • Каква е ролята на пробиотиците, пребиотиците, Лактобацилус булгарикус,  фибрите?

 В „Човекът е само 10% човек“ биологът Алана Колън отговаря на всички тези въпроси, като  представя най-новите научни изследвания и  солидни доказателства,  че много от болестите, приемани като част от живота, не се дължат на генни дефекти или на това, че сме „предадени от телата си“, а на неспособността ни да опазим телесната си микрофлора.

 Добрата новина е, че за разлика от гените на човешките клетки, можем да променим тези на микроорганизмите ни, за да възстановим баланса, и книгата дава отговор на въпроса как да го направим.

 Шокираща, но изключително полезна книга!Вашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Алана Колън


Алана Колън е магистър по биология от Imperial College в Лондон и има докторска степен по еволюционна биология от Университетски колеж и Лондонското зооложко общество. Колън пише и научно-популярни статии за Sunday Times и материали за дивата природа в ARKive.org.

Прочети повече >

Други книги от автора