Джози Лойд, Емлин Рийс

АВТОР

Джози Лойд, Емлин Рийс

Джози Лойд

Емлин Рийс

 

Ако вече сте се отказали да четете романтични приказки защото те твърде много се различават от историите в действителността, сега ще ви разкажем една действителна история, която твърде много много прилича на ... романтична приказка.

И така. Имало едно време (и все още има) огромно и престижно издателство за англоезична литература на име Curtis Brown. Един ден в сградата му се появява младата писателка Джози Лойд. Тя пристига в твърде небрежен вид, на колело и измъква пред удивените погледи на агентите ръкопис на своя дебютен роман направо от раничката си. Оказва се обаче, че Джози пише великолепно и издателите й предлагат да сключи договор. В Curtis Brown тя се запознава с друг млад творец - Емлин Рийс, който вече е работел за същата агенция. Двамата се сприятеляват и една вечер, докато пийват в някакъв клуб, започват нашега да оплакват самотната съдба на писателя. Така съвсем спонтанно се ражда идеята да напишат книга заедно. Всичко започва със събиране на действителни истории от живота на техни близки приятели. Постепенно тези реални случки оформят сюжета на бъдещата романтична комедия – “Стръв? Клъв! И в тигана..”. В първоначалния проект героите прекарват повечето от времето си скачайки от леглото на единия в леглото на другия. В последствие обаче, персонажите стават все по-многопластови. Крайният резултат е фантастичен. Романът "хвърля бомба" в литературния свят, защото е първата романтична комедия, разказана на "два гласа". Джози пише историята от гледната точка на момичето, а Емлин отговаря за мъжкото присъствие в книгата. Двамата главни герои се срещат и някак си отношенията помежду им започват да се развиват, независимо от неразбирателствата и манипулациите, докато в крайна сметка не осъзнаят, че са влюбени.

Оказва се, че сборът от идеите на двама талантливи писатели е много успешна формула за създаване на наистина модерно, забавно и оригинално четиво. Книгата става хит в англоезичния свят. Днес от “Стръв? Клъв! И в тигана..” са продадени вече над 260 000 копия и престои заснемането на филм по нея от Working Title - компанията, която произведе "Четири сватби и едно погребение" и "Нотинг Хил"(Notting Hill).

Но“Стръв? Клъв! И в тигана..” не е просто много добра книга, която разказва за любовта между двама души, така както я познаваме всички от реалността. Тя е и причина за една такава любов в реалността. По време на писането и обмяната на ръкописи Джози и Емлин започват да се опознават и да се привързват един към друг. До финалния етап от работата по съвместния проект отношенията между тях наистина са започнали да се задълбочават и те двамата се оказват лудо влюбени.

Всъщност днес Джози Лойд и Емлин Рийс са щтастливо семейство с прекрасно малко момиченце на име Талула. Това естествено не означава, че са се отказали от писането. Сценарият за кино-версията на“Стръв? Клъв! И в тигана..” също е дело на двамата автори, макар че с напредването на проекта, те имат все по-малко участие в снимките, кастинга и режисурата.

Следва новия им съвместен роман “Бум! Ох!!! И в торбата...”, който също е приет с възторг от публиката и достига впечатляващи продажби. Общ проект на Джози и Емлин е и книгата "Съседът/Съседката". Този път обаче сюжетът се доближава по-скоро до романтичната драма. Стилът е все така забавен, но проблемите, които се разискват са доста по-сериозни и дълбоки. Проектът отразява промените в стила на живот. Свободното шляене на двадесетгодишните е останало в миналото и днес те изследват новия свят през погледа на тридесетте.Това се оказва поредното сполучливо хрумване на двамата.

Макар да търсят нови формули за изява, авторите са единодушни, че съвместното писане продължава да им доставя огромно удоволствие. Те заявявят, че биха се отказали от литературата единствено, ако са принудени да пишат за неща, които не са стойностни или пък са далеч от реалността.

А какво по-голямо доказателство от самите Джози и Лойд, че романтичния свят на героите в книгите понякога се оказва напълно възможен в реалността?!

И все пак ако се съмнявате, че всичко това е истина, можете да проверите в:

http://www.fiction-net.com/author-interviews/josie-lloyd-emlyn-rees-interview-2.htm

www.author.co.uk/cometogether/

www.getoutthere.bt.com

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.