Хелън Гърли Браун

АВТОР

Хелън Гърли Браун

Хелън Гърли Браун е родена в Грийн Форест, Арканзас.

Дъщеря на преподаватели в училище, тя прекарва по-голяма част от ранните си години в Литъл Рок, Арканзас и Калифорния. Започва кариерата си като секретар в рекламна агенция Cone & Belding. Бързо успява да впечатли своя шеф Дон Белдинг със своя оригинален маниер при водене на кореспонденция и скоро e повишена в текстер (съставител на реклами) в неговата агенция. В последствие г-ца Браун се издига до позицията на един от най-скъпо платените създатели на реклами и се нарежда сред малцината щастливки в престижната листа на "Коя коя е сред американските жени" (WHO`S WHO OF AMERICAN WOMEN"). Нейното име присъства и в "Кой кой е в Америка", "Кой кой е в света", както и в "Световна енциклопедия на събитията".

През 1962 Хелън Браун пише своята "Сексът и неомъжената жена" (Издадена на български от ИК “Кръгозор” през 2003-та), която се превръща в бестселър и остава в челните места на всички топкласации дори и през 1963. Книгата е публикувана в 29 страни и преведена на 17 езика, включително японски. Последвалите луксозни издания с твърди корици също се продават в милиони екземпляри. Пресата обявява, че това е книгата, “която промени света на жените” и “която ще бъде вечно актуална”. Действително преиздаването на този текст продължава без прекъсване и до днес, като последната поява на "Сексът и неомъжената жена" на английски език датира от 2003 с издател Barricade Books. Книгата е филмирана с участието на Натали Ууд и Тони Къртис. В последствие Хелън Гърли Браун пише още “Sex and the Office” ("Сексът и работното място") - също бестселър, The Outrageous Opinions of Helen Gurley Brown, Helen Gurley Brown`s Single Girl`s Cookbook и много други други.

Книгата й “Да имаш всичко” е писана в продължение на 10 години и е публикувана от Simon & Schuster през есента на 1982. Изданието се задържа в листата за най-продавани книги на Ню Йорк Таймс в продължение на 4 месеца. Луксозното издание с твърди корици също се превръща в бестселър. Както сподели самата Хелън Браун при посещението си в България през април миналата година, “Да имаш всичко” е книга с особено значение и засяга изключително сериозни и важни теми теми от живота на всяка жена. В същото време най-голямата гаранция за приложимостта и ефективността на нейните съвети може да бъде потърсена в биографията на самата авторка.
През 1965 Хелън Браун е назначена за главен редактор в американското списание COSMOPOLITAN. До този момент изданието не блести с особени пазарни успехи, но след като г-жа Браун променя цялостната концепция, то бързо си спечелва многобройна публика и се превръща в социален феномен. След постъпването й продажбите и рекламният му рейтинг са се покачили неимоверно. Изданието се нарежда сред петте най-продавани списания в САЩ, а в около 49 страни по света се издават негови варианти. От 1997-ма година г-жа Браун отговаря за чуждестранните издания на списанието.
В продължение на пет години тя получава достатъчно гласове, за да попадне в Световната класация за 25-те най-влиятелни жени. Г-жа Браун е добре позната и с телевизионните си изяви - канена е в най-известните шоупрограми, сред които и участия на живо с Опра Уинфри и Лари Кинг. По време на посещението си в България, семейство Браун гостува и в шоуто на Слави Трифонов.
Освен това писателката е собственик на кабелно телевизионно шоу, а продължение на три години присъства всяка седмица в “Добро утро, Америка!”като съветник по взаимоотношенията между жени и мъже, издигане в кариерата, здраве и красота.
За изключителни заслуги към журналистиката Хелън Гърли Браун е удостоена с Почитната награда на Американската общност на издателите на списания през 1996. През 1986 Нearst Corporation основава професура в Northwestern University`s Medill School of Journalism на нейно име - Професура на Хелън Гърли Браун за научно-изследователска работа. Участвала е в дискусии в Оксфорд.
През 1988 г-жа Браун е включена в Publisher`s Hall of Fame. Със същата чест са удостоявани пионери в издателската индустрия като Henry Luce, De Witt Wallace, Harold Ross, Norman Cousins, основателите на Simon & Schuster, Random House.

Издателите на списания в Америка присъждат на Хелън Браун през 1995 Наградата Хенри Джонсън Фишър. Това не е просто най-престижното звание, което един издател на списание може да получи - преди Хелън Браун това отличие никога не е било присъждано на жена.

Хелън е омъжена за Дейвид Браун - филмов театрален и телевизионен продуцент. Заедно с Ричард Занук той е удостоен с Motion Picture Academy Thalberg Award, бил е изпълнителен продуцент на филма “Да возиш мис Дейзи”, получил награда на Академията (за най-добър филм). Други забележителни негови екранизации са “Ужилването”, “Челюсти”, “Присъдата”, “Шоколад”, “Какавидата” и “Няколко добри мъже”, “ Играчът”. Семейство Браун живеят в Манхатън.

Според собствените си думи, Г-жа Браун е ""твърд камък", “феминистка”, “непоправим, но доволен от постиженията си, работохолик” и “човек, страстно интересуващ се от взаимоотношенията между жените и мъжете ".

Прочетете тук специално интервю с авторката за българските читатели!

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.