Маниашки наръчник на Алис К.

Каролин Нап

Прелисти

Художествена литература Съвременни дамски романи

Издание:1 Размери:145x210 Корици:мека ISBN:9547710699 Страници:288 Година на издаване:2003

Цена: 7,50 лв.

Временно изчерпана

Описание

Алис К. мечтае да е Шарън Стоун, но е обикновено работещо момиче.
Не прилича на бляскавите манекенки от списанията, въпреки че толкова се старае да следва съветите им. Хладилникът й е празен. Вечно няма какво да облече и най-вече какво да обуе. Любовният й живот е пълен хаос:
Бившият - мистър Жестокост - "кошмарен чар"
Желаният - мистър Опасност - "Боже, колко е секси"
Спасителният (резервен) вариант - "Горкият Елиът"
Приятелството е под въпрос - Рут е проницателна, но дали е вярна приятелка?
От начина, по който живее и обича Алис К. ще разберем какво мисли тя: за облеклото в черно, за гадните мъжки навици, за чорапите, които постоянно се смъкват, за воденето на дневник, за самооценката и самочувствието, за това как да влезем (и да не влезем) в леглого на някой мъж, за феминизма и за още много, много аспекти на женското съществуване, твърде деликатни и интимни, за да бъдат изброени върху корицата на една книга. Но ако я прочетете…Вашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Каролин Нап


Каролин Нап (1960 -2002) работи в продължение на 11 години като редактор и журналист във вестникарската верига Феникс, Бостън. Още от началото тя е оценявана като автор със собствен, характерен стил, с изключително широк светоглед и нюх към реалните проблеми от живота в големите градове в края на превратния ХХв. По време на работата си във Феникс, К. Нап започва да води собствена колона, която с времето прераства в популярна рубрика, под заглавие "Out There". Дотолкова популярна, че надживява своята създателка и след смъртта на Нап продължава да бъде списвана от няколко други журналисти.

Поредицата от статии първоначално е замислена като пародия на "лайфстайл"-репортажите в ежедневниците. Именно там за пръв път се появява "Алис К. (това не е истинското й име, а измислен инициал)", чиито социални неудачи стават тема на голяма част от публикациите. Самата Каролин Нап е определяна като дискретен човек, но пред клавиатурата тя се саморазкрива безусловно. Чрез измисления инициал на Алис К. авторката всъщност дава публичност на своето второ Аз. Онова, което първоначално е замислено като пародия на "лайфстайл", в действителност се превръща в начин на живот.

Колегите на Нап от Феникс разказват, че при всяко появяване на Алис К. по страниците, лавини от читателски писма са заливали редакцията. Интересно е, че отзивите са почти равномерно разпределени между мъжката и женската аудитория, а също така равномерно се разпределят и между почитателите, които смятат, че Алис К., е прекрасна и онези, които се идентифицират с действията на атнигероинята.

На базата на същите тези статии по-късно Каролин Нап създава и своята дебютна книга, Alice K.'s Guide to Life (Plume, 1994), чието първо издание на български принадлежи на ИК "Кръгозор" 2003. В последствие авторката публикува още няколко книги и се радва на голяма известност до смъртта си.

На 3.VІ.2002 Каролин Нап умира от рак на белите дробове. Каролин Нап и Алис К. поставят началото на нова тенденция в модерната литературата. Тематиката на книгата и първоначалното й съществуване под формата на статии във вестниците оформят модел, който по-късно е следван от редица автори на световни бестселъри. Класически пример за това е Кандис Бушнел и нейната "Сексът и градът" ("Кръгозор", 2003). Още преди появата героини като Беки Б. и Бриджит Джоунс, Алис К. става любимка на читателите със своите откровени изповеди за това какво се случва във вътрешния свят на жените на фона на и без това обърканото ни съвремие.

За Каролин Нап и нейните книги, снимки и откъси от статии можете да откриете още в:

www.bostonphoenix.com

www.amazon.com

www.cyntiacrossen.com

www.barrycrimmins.com/knapp.html

Прочети повече >