Мери Алис Монро

АВТОР

Мери Алис Монро

Мери Алис Монро първоначално се насочва към научно-популярната литература и журналистиката. Работи като сътрудник на главния редактор на енциклопедия „Британика”. Има магистърска степен по източни култури. Чест лектор е на литературни конференции. Книгите й редовно влизат в челата на класациите за бестселъри, включително на USA Today и на NY Times.

За смелостта да се промениш

 

 

Кой не обича пеперудите - могъщ символ на трансформацията, на промяната? Митове за тях се срещат в почти всяка култура, из целия свят. Американката Мери Алис Монро също е запленена от красивите летящи насекоми: „Знаех, че трябва да напиша книга за тях, но не знаех точно за кои пеперуди. Колкото повече проучвах, толкова повече сърцето ме теглеше към пеперудите монарх. Особеното при този вид е, че само те мигрират – също като птиците или китовете. Но за разлика от тях, при пеперудите монарх не мигрира един и същи екземпляр, а четвъртото поколение пеперуди. Предстоеше ми много работа, за да обхвана всичко – миграцията, метаморфозата, генетичната памет. Как можех да не напиша роман за това?”

 

Вдъхновена от идеята, Мери Алис Монро започва дълго и сериозно проучване. Самата тя се отправя на пътешествие до светилището на пеперудите монарх в Мексико. Най-запомнящият се момент от пътуването е, когато достига до вулканичните планини на мексиканския щат Мичоакан (в горите милиони пеперуди монарх покриват дърветата като мека покривка в продължение на четири месеца - от декември до март): „Беше невероятно! Направихме мъчително изкачване с коне до трите светилища. Вулканичната пепел беше изключително гъста. Докъдето стигаше погледът, се виждаше нещо подобно на пчелни кошери, които висяха от дърветата. Но когато слънчевите лъчи пробиха мъглата и облаците, пред нас сякаш избухна експлозия от оранжеви конфети. Пеперудите монарх се разлетяха в небето в шеметен танц. В този момент си помислих: „Сигурно точно така изглежда раят...”.

 

След като се завръща, Мари Алис Монро довършва „Дъщерята на пеперудите” (ИК „Кръгозор”) - магическа, завладяваща и пленителна история за момиче, което е научило за мистичните сили на пеперудите монарх и за вдъхновяващото им пътуване от своята баба. Сега е нейният ред – също като пеперудите – да се отправи на това дълго и опасно пътешествие до планините на Мексико, за да изпълни последното желание на любимата си абуела и да намери своите корени. Тя поема на дълго и рисковано пътешествие, а по пътя си среща няколко жени, колоритни образи, които не приличат по нищо една на друга - всички са на различна възраст, с различен характер и различни мечти... Внася промяна в техния живот, а те – в нейния. Героинята Лус пристига в Мексико за Деня на мъртвите – денят, в който пеперудите монарх долитат до своите светилища.

Мери Алис Монро е толкова запленена от пеперудите монарх, че започва сама да ги отглежда в дома си: „Когато хората виждат пеперуда, винаги казват: „Пеперудите са толкова красиви! Метаморфозата, промяната, която преживява всяка една от тях е истинското чудо. Помислете си само за гъсеницата, която трябва да влезе в пашкула – за смелостта, която е необходима, за да потънеш в това тихо, мрачно място. И напълно да се промениш. За мен това е основният център на романа ми – защото всеки от героите ми се променя. Особено Лус, която открива женската си същност и сила. Тази промяна е изключително важна в живота на всяка жена.

 

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.