Москва не е последната гара

Елена Горохова

Прелисти

Художествена литература

Издание:1 Размери:145x210 Корици:мека ISBN:978-954-771-461-8 Страници:320

Цена: 22,00 лв.

Описание

Роман за изкуството, любовта и свободата на личността при съветския режим. И за преследването на истината и на мечтите независимо от цената, която всеки трябва да плати.
Русия, 50-те години на 20. век.
Една млада жена избира пътя на актриса, защото само на сцената може бъде свободна – различна и независима – нещо, което в нейната родина е невъзможно.
Историята  на Саша от „Москва не е последната гара“ е вдъхновена от живота на актрисата Марина Мальцева – сестра на авторката Елена Горохова. „По-голямата ми сестра беше известна актриса в Русия през шейсетте и седемдесетте години – споделя писателката. –  Детството и съзряването на главната героиня  в „Москва не е последната гара“ се основават на нейната история. Сестра ми израсна в Иваново и учи за актриса в най-добрата академия в Москва, също като Саша. След дипломирането си играе в трупата на репертоарния театър в Ленинград. Но сюжетът на романа е художествена измислица.“

Саша  живее в страна, където лъжата е държавна политика, всички внимават какво говорят и се пазят от съседите, а в малкото провинциално градче Иваново и в дома им всеки крие някаква тайна. Нейната е най-безобидната – иска да стане актриса.
От малка тя се пита защо всички се преструват, защо не трябва да приказва много и да задава въпроси. Защо никой не иска да говори за баща й и за изчезналия й във Втората световна война вуйчо?
Саша се сблъсква и с двете паралелни реалности, за които писателката говори в свое интервю: „В съветска Русия съществуваха две паралелни реалности. В едната реалност реколтата винаги беше най-добрата, щастливи граждани маршируваха на манифестации и благодаряха на Партията за благосъстоянието си и за живота в рая, на който завиждаха всички капиталистически страни. В другата реалност имаше празни рафтове в магазините и комунални апартаменти, в които живееха по няколко семейства с обща кухня и тоалетна. Границите бяха затворени, имаше забранени книги и цензурирани пиеси.“
Когато Саша решава да замине за столицата, за да се яви на прослушване в театралното училище, тя се противопоставя на майка си и на дядо си – верен до фанатизъм на властта и на Сталин, и не знае, че я очакват още паралелни реалности. С натежало сърце Саша поема към жадуваната Москва, като оставя в Иваново първата си любов Андрей. Преди да тръгне, тя намира скрития военен дневник на вуйчо си Коля, който е художник. Неговите страници разобличават отвратителното лице на войната, представяна официално само с героичния си образ. Историята на Коля става за Саша мерило за честност, благородство и доброта и я съпътства в театралното училище и след дипломирането й, когато е поканена в Ленинградския театър. Там отново среща Андрей, издигнал се партиен функционер, който обаче не вярва в идеалите, на които служи. 
„Нашата система е просто гениална: екзекуторите и жертвите са едни и същи хора – казва той и чрез думите му звучи обвинителният глас на Горохова. –  Моторът на смъртта е в действие от години и никой не е виновен, защото всички са виновни.“
Макар Андрей да продължава да обича Саша, за нея  нищо вече не може да бъде такова, за каквото си е мечтала – нито любовта, която е обречена, нито свободата, от която е лишен дори театърът.

Тя трябва да продължи по свой път, независимо че той я води към непозната чужда гара…

 „Москва не е последната гара“ излезе на първи март, пет дни след като войната започна – казва авторката. – В ретроспекция си мисля, че трябваше да намеря по-добро заглавие, защото след 24 февруари 2022 името „Москва“ се превърна в отрова. Но докато пишех романа, нямах представа колко много държавата, описана в книгата, ще прилича на Русия на Путин. Путин превъртя назад историята и бившата ми родина е там, където беше, когато страната се наричаше СССР – тоталитарно общество, изградено върху лъжи, където животът се движи по коловозите на две съвсем различни реалности.“Вашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Елена Горохова


Елена Горохова също е поела към нова гара. Родена е и е учила в Ленинград, днес Санкт Петербург. Докато изучава английска филология в университета, се запознава и сключва брак с гостуващ американски студент и успява да замине за САЩ. Днес вече е с докторска степен по езиково обучение и преподава лингвистика, английски и руски език в различни колежи и университети. Живее със съпруга си и дъщеря им в Ню Джърси. Автор е на три книги.

Прочети повече >