Нашата Планета

Мат Уаймън

Прелисти

Нехудожествена литература Енциклопедии Детска и тийнейджърска литература

Издание:1 Format:25х35 Корици:твърда ISBN:978-954-771-431-1 Original title:Our Planet Страници:94

Цена: 30,00 лв.

Описание

НАШАТА ПЛАНЕТА

МЯСТОТО, КОЕТО ВСИЧКИ НАРИЧАМЕ СВОЙ ДОМ

Енциклопедия за деца

по оригиналната документална поредица на Netflix „Нашата планета“.

 

Със специален предговор от Дейвид Атънбъро

Главен консултант и редактор

КОЛИН БЪТФИЙЛД

Текст МАТ УАЙМЪН

Илюстрации РИЧАРД ДЖОУНС

 

Научни консултанти на българското издание:

доц. д-р КЛИМЕНТ НАЙДЕНОВ

проф. д-р СТОЯН ШИШКОВ

Книгата ще ви поведе на вълнуващо пътешествие през безкрайни океани, ледове, равнини, пустини и непроходими джунгли. Ще срещнете различни животни и растения. Ще научите как всички те са свързани помежду си и създават  мястото, което наричаме свой дом – нашата планета.

„Природата разказва всякакви вълнуващи истории. Някои от тях са за същества, които живеят в най-суровите места на планетата. Какво по-удивително и едновре­менно ужасяващо от това мъжкият императорски пингвин да прекарва половината година без храна, при пълна тъмнина, брулен от свирепи ледени ветрове.

Има и истории за пътешествия. Сьомгата прекарва първите години от жи­вота си в океана, където се храни. След това някак открива устието на реката, от която се е появила, и започва да плува нагоре, чак до планинските бързеи, за да снесе хайвера си там, където самата тя се е излюпила.

Други истории са за преследване и спасение. Полярните мечки са изкусни ловци на излезли да си почиват върху леда тюлени.

Хората също участват в тези истории. За съжаление, ние често сме в ролята на злодея, защото не се отнасяме с грижа към околната среда, както би трябвало. И все пак, невинаги всичко завършва зле. Когато бях още момче, ловът на китове беше толкова безмилостен, че те бяха доведе­ни до ръба на изчезването. За щастие, тази история имаше щастлив край, защото морските държави се споразумяха да спрат това изтребление. Днес в океаните жи­веят много повече китове, отколкото преди няколко десетилетия.

Пътеписи, приключенски истории, семейни драми и много други – сега те са пред вас! Някои са още от древни времена, когато човекът се е прехранвал само с лов. Други тепърва предстои да прочетем. Затова се пригответе да добавите към тях и вашите собствени страници, в които вие ще сте главните герои. А ако поискате, ще напишете и най-необикновената история от всички – как хората от двадесет и първи век най-после се вразумиха и започнаха да се грижат за своята планета Земя и за всички останали живи същества, с които я споделят.“

 

                                                                                                                  Дейвид Атънбъро, из „Предговор“

 

Това е книга за цялото семейство. Комбинацията от невероятни фотографии от документалния филм на Netflix и чудесните рисунки на Ричард Джоунс я правят подходяща както за по-малки, така и за по-големи деца. Богата на любопитна информация, енциклопедията ще предизвика интереса и на родителите.

И най-важното – ще провокира разговори в семейството  за това, че природата, с която сме една екосистема, и която осигурява нашата прехрана, е заплашена от унищожение – от самите нас. И че трябва да се научим да живеем така, че да не й вредим повече и да й дадем шанс  да възстанови връзките, които осигуряват живота на планетата.

 

Това е книга с кауза – да научим децата и себе си как заедно да започнем отново да живеем в хармония с природата и да се грижим за нашия общ дом – Земята.

Изданието е луксозно, с цветни илюстрации. Отпечатано е на рециклирана хартия с мастила на растителна основа. Със съдействието и под контрола на Световния фонд за дивата природа (WWF)Вашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА