Салваторе Калабрезе

АВТОР

Салваторе Калабрезе

Салваторе Калабрезе е започнал да се занимава с коктейли още на единадесет години, докато още е работел в барове по италианското крайбрежие. Само няколко години по-късно той напуска родината си и се отправя към предизвикателствата на английските пъбове (които се славят със завидни традиции в областта на употребата на алкохолни напитки). Днес Калабрезе вече един от най-прочутите бармани на Великобритания и световнопризнат експерт по отлежали коняци. Бивш главен барман в хотел “Сейнт Джеймс”, а от 1994 г. е управител на бар “Библиотеката” в лондонския хотел “Лейнсбъроу”. Пресата посочва като запалени гости на заведението Бил Гейтс и Наоми Кембъл. А ангажиментите на Салваторе Калабрезе включват обслужването на частни партита, организирани от Лиз Хърли и Синди Крауфорд.

Получавал е приза “Съдържател на бар на годината” и е бил вицепрезидент на Гилдията на барманите в Обединеното Кралство. Неведнъж е гостувал в различни телевизионни предавания и е автор на няколко книги, посветени на коктейлите, включително “Класически коктейли”, “Какво се пие след вечеря” и “Летни коктейли”. 

Лондон Ивнинг Стандарт го определя като “един от най-добрите бармани в света”. Той е нареждан сред топ авторитетите на планетата в областта на коктейлите и е способен да разказва увлекателно, разкривайки всички тайни, от които се нуждаете – как да забъркате освежаваща напитка, елексир за прелъстяване или свърхалкохолна смес, от която да ви се подкосят краката. Специалистите твърдят, че Калабрезе притежава вроден инстинкт за създаване на печеливши комбинации от течности. Към неговите професионални умения се прибавя и невероятният италиански чар, с който хипнотизира клиентите и ръководи екипа си от колеги на бара.

Калабрезе е прекарал дълги години в преследване, издирване и дегустиране на едни от най-редките отлежали питиета в света. Техните реколти ознаменуват някои от най-важните събития в историята. Като най-запомнящото се преживяване барманът отбелязва отварянето на бутилка коняк от 1789 – годината на Френската революция - и разпродажбата на питието на стойност 1 000 британски лири на чаша!

Опитът на Салваторе се простира отвъд познанията върху коняка. Той е печелил The Campari Bartender of the Year 1993, носител е на Chevalerie du Verre Galant 1993, Chevalier l'Ordre des Coteaux de Champagne 1992, както и Chair of the London Area UK Bartender's Guild.
Първата му книга “Класически коктейли”, съдържаща рецепти за повече от сто от най-популярните коктейли в света. Публикувана е от Prion Books през пролетта на 1997 и е продадена в над 30 000 копия по целия свят. Следват още множество книги, като най-новите заглавия са “Клин клин избива” (изданието на ИК “Кръгозор” ще се появи на българския книжен пазар на 31.01.1005) и “Секси коктейли”.
Калабрезе може да забърка коктейл от всичко. Той организира всички национални състезания за бармани във Великобритания и има изградена стабилна репутация в областта на безалкохолните коктейли, като е печелил призове както в Кралството, така и извън него. Според него магията в чаша се ражда тогава, когато сладките, горчивите и кисели съставки са в абсолютна хармония помежду си. Самият Салваторе признава, че част от неговите коктейли са здравословни, други са просто вкусни, а трети се славят със светкавичния си “омайващ” ефект. Като косвен причинител на множество махмурлуци през живота си, Калабрезе се чувства морално задължен да се обърне към бара си като аптека и да създаде “Клин клин избива”, посветена на безкрайно хуманната кауза за борба с махмурлука. В тази книга той е подбрал специално за всички вас, страдащите, онези рецепти, които ще се отнесат нежно към вашето тяло и ще ви избавят от неволите, които снощното препиване е стоварило върху вас.  
Калабрезе изучава методично всякакви видове махмурлуци в пълната има гама от симптоми: от дехидратацията и пресъхването на устата до спадането на нивото на кръвната захар, стомашните смущения и главоболието. Неговата книга съдържа обичайните съвети по отношение на това как да предотвратим неприятните последици (като например да приемаме по чаша вода за всяка изпита чаша вино) и как да предпазим стомаха си от излишни дразнения. Но Калабрезе е човек с дълъг опит в областта и прекрасно знае, че тези съвети обикновено не се спазват: “Помня първият ми махмурлук, бях на 17 – споделя авторът. – Пиех бренди и си мислех, че изглеждам “печен”. На следващата сутрин имах толкова мизерен вид, че не посмях да напусна леглото.” Затова в основната си част “Клин клин избива” е посветена на онези неща, които трябва да се направят на сутринта – когато злото вече е сторено. В известен смисъл с тази книга Салваторе изпълнява своя родителски дълг, така, както неговата майка някога се е отзовала на неговите първи следалкохолни мъки и е излекувала седемнадесетгодишния си син с помощта  на магическия си яйчен коктейл. Сега знаменитият барман посвещава на своите три деца – Джерардо (21 години), Джонатан (19 години) и Франческа (13 години) “Клин клин избива” - сборник с лековити рецепти “в случай на нужда”.

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.