Злодеите

Симон Себаг Монтефиоре

Прелисти

Нехудожествена литература Енциклопедии Публицистика

Издание:1 Размери:190x250 Корици:твърда ISBN:9789547711976 Страници:320 Година на издаване:2009

Цена: 59,90 лв.

Временно изчерпана

Описание

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗЛОТО?
КАК ДА ГО РАЗПОЗНАЕМ?
КАКВО НАУЧАВАМЕ ОТ НЕГО?

Книгата „Злодеите” е наблюдение върху най-страшните моменти в историята, забележителна хроника на човешката поквара, урок за доброто и злото, изследващ три хилядолетия. В нея известният историк Симон Себаг Монтефиоре представя своя подбор на най-зловещите мъже и жени от миналото на света:
• Тирани и императрици
• Завоеватели и канибали
• Проститутки и мегаломани
• Мъчители и серийни убийци
• Прелъстители и предатели

От Атила до Адолф Хитлер, от Лукреция Борджия до Иван Грозни, от Йосиф Сталин до Садам Хюсеин, от първия китайски император до председателя Мао, „Злодеите” е завладяващо и полезно четиво, което ще ви запознае с най-ужасните проявления на човешката низост.

ИСТИНСКИ ИСТОРИИ, КОИТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОЗНАВА

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ОТ ИСТОРИЯТА, КОИТО НЕ БИВА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ!

Анотация на книгата:

„ЗЛОДЕИТЕ” от Симон Себаг Монтефиоре е книга за чудовищата в човешката история...

Някои са измислили методи за изтезания, немислими за човешкото въображение, други са избивали собствените си семейства, трети са заповядвали убийството на милиони невинни. Някои са били обожавани държавници, други – маниаци или просто касапи. Влад Дракула, зловещият княз на Влахия, набучвал враговете си на колове; византийската императрица Ирина избола очите на собствения си син; кръстоносците избили 70 000 невинни мюсюлмани и евреи при превземането на Йерусалим; монголският военачалник Тамерлан издигал пирамиди от човешки черепи. През ХХ век Адолф Хитлер убива 6 милиона евреи, Йосиф Сталин ликвидира 25 милиона руснаци, а Мао Дзедун е отговорен за смъртта на 70 милиона китайци.

В книгата си „Злодеите” Симон Себаг Монтефиоре разкрива тъмната страна на човешката природа. В хронологичен ред са представени пълнокръвни и интригуващи портрети на 101 личности с безгранична власт, изпитващи удоволствие да причиняват болка и страдание, презиращи човешкия живот. Мнозина от тях – Нерон и Ал Капоне, Чингиз хан и Хенри VІІІ, Лукреция Борджия и Джак Изкормвача, Ленин и Химлер, Чарлз Менсън и Пабло Ескобар – са прочути. Други – като византийския император Юстиниан Ринотмет, папа Йоан ХІІ (който превръща Ватикана в бордей), шотландския канибал от ХVІ век - Суони Бийн, барон Унгерн фон Щернберг (който завладява Монголия през 1920 г., вярвайки, че е прероденият Чингиз хан), унгарската графиня кръвопийка Елизабет Батори, османския пират Барбароса – са по-малко познати. Всяка биография е придружена от статия, разкриваща любопитни подробности от света на тези чудовища. При султан Селим Страшни ще се запознаете с османските методи за елиминиране на членовете на владетелското семейство; Кървавата Мери ще ви срещне със смъртта на еретиците на кладата; ще проникнем заедно с Леополд ІІ от Белгия в „сърцето на джунглата” – Белгийско Конго; малавийският диктатор д-р Банда е повод да се срещнем със странния феномен на лекарите, превръщащи се в зловещи тирани; Папа Док от Хаити ни разкрива тайните на вуду.

Богато илюстрирана, пълна с емблематични цитати, приятна за четене и предоставяща впечатляващ обем информация, „Злодеите” е забележителна енциклопедия на най-жестоките, покварени и алчни хора в човешката история – увлекателно четиво с разкази, образи и безценни уроци, които човечеството не бива да забравя.Вашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Симон Себаг Монтефиоре


Симон Себаг Монтефиоре е роден през 1965 г.

Преподава история в Gonville and Caius College, Кеймбридж.

Първата му историческа книга “Catherine the Great&Potemkin” („Екатерина Велика и Потьомкин”) е номинирана за наградите Samuel Johnson, Duff Cooper и Marsh Biography Prizes. “Stalin: The Court of the Red Tsar” („Сталин: Дворът на червeния цар”) печели наградата за «History Book of the year» през 2004 г. от British Book Awards. „Young Stalin” („Младият Сталин”) е победителят на Costa Book Award, на LA Times «Book Prize» за най-добра биография и на Bruno Kreisky Award за политическа литература; номинирана е и за мемориалната награда на James Tait Black. Монтефиоре е автор и на романа „Sashenka” („Сашенка”).

Книгите му са световни бестселъри, преведени на 34 езика.

Прочети повече >