Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи

Данаил Глишев

Прелисти

Нехудожествена литература Енциклопедии

Издание:1 Размери:165x160 Корици:твърда ISBN:9789547712195 Страници:168 Година на издаване:2010

Цена: 25,00 лв.

Описание

Изданието включва писма от личната кореспонденция на знакови фигури в българската история - революционери, политици, общественици, учени, писатели, военачалници, художници. Книгата представя част от най-значимите мъже и жени на България в една различна, малко позната на читателите светлина. Сред тестовете има писма и факсимилета, които принадлежат на лични архиви и не са били публикувани до сега.

„Зад всяко писмо стоят двама души и техните най-съкровени чувства. Това са изповеди, възвания, молби, молитви. Всеки от написалите ги, съобразно с темперамента и желанията си, се е опитал да се представи в най-добрата възможна светлина. А какви хора само са те! Ще прочетете мъже с красиви имена като Пейо, Димчо, Христо, Боян, Климент и Борис да изповядват чувства и надежди пред дами с царствени имена като Евгения, Султана, Смарайда, Изидора, Поликсена, Деспина и Райна. И да им отговарят. Български генерали и български банкери, български филолози и български революционери са писали писма на любимите си. От нужда да споделят нещо съкровено, да дадат и да получат обич.”

Из Увода на Данаил Глишев

Съдържание на книгата

Тази рядка птица – българско любовно писмо

Увод

Георги Икономов-Дупничанина
Мирчо Попов
Христо Ботев
Захари Стоянов
Стефан Стамболов
Султана Рачо Петрова
Генерал Асен Николов
Иван Вазов
Евгения Марс
Цар Фердинанд I Български
Пенчо Славейков
Мара Белчева
Полковник Борис Дрангов
Васил Чекаларов
Пейо Яворов
Минка (Мина) Тодорова
Лора Каравелова
Изидора (Дора) Габе
Боян Пенев
Генерал Климент Бояджиев
Госпожица А. Б. от В.
Димчо Дебелянов
Йордан Йовков
Атанас Буров
Теодор Траянов
Боян Болгар
Александър Балабанов
Яна Язова
Марио Жеков
Игнат (Джон) Табаков
Иван Хаджийски
Светлозар Димитров (Змей Горянин)
Цанко Лавренов
Пеньо Пенев
Александър Геров Вашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Данаил Глишев


Данаил Глишев е роден в София на 24 декември 1972 година. Завършва френска гимназия и Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

В своята над десетгодишна журналистическа практика той е работил в медии като Радио Франс Интернасионал, Радио НЕТ, БНР, Нова телевизия, телевизия „7 дни” и други. Негови материали са публикувани във вестник „Про и Анти” и списание „В полите на Витоша”. Има опит като PR и рекламист. В свободното си време се грижи за малък сайт и списание към него, което се нарича „Ариергард”. Обича старите книги и карти.

Женен е, има един син.

 

Прочети повече >

Други книги от автора