Авторът на „Сутрешно кафе в Рим” разказва за романа си и за перфектното италианско кафе специално за българските читатели

Диего Галдино живее в Рим и има собствено кафене, където работи като бариста и използва цялото си въображение, за да зарадва клиентите с ароматно кафе. След правенето на хубаво кафе, писането е другата му страст. „Сутрешно кафе в Рим“ е първият му роман, който придобива голям успех и е преведен на няколко езика. Ето какво споделя Диего специално за българските читатели.

Вие сте собственик на кафене в Рим и работите като бариста там, точно както главния герой в романа Ви „Сутрешно кафе в Рим“. Доколко Масимо прилича на Вас самия?

Всъщност аз съм Масимо. Той е, разбира се, по-млад и по-красив от мен, но характерът му, страстта му към изкуството, любовта му към малките неща в живота, самият му живот са същите като моите.

Животът на героинята Женевиев е преобърнат от едно много драматично събитие и самата книга е колкото романтична, толкова и драматична. Какво точно ви вдъхнови за образа на Женевиев и защо решихте да е французойка?

Дъщерите ми ме вдъхновиха за образа на Женевиев, специалната връзка между тях – любовта между две сестри, която ги свързва за цял живот. Женевиев е французойка, защото според мен най-красивата жена в историята на човечеството е Софи Марсо. Направо обожавам филма с нейно участие La Boum („Партито“ – френски филм от 1980 г.).

Атмосферата в кафенето в романа е много специфична – приятелска и колоритна. Персонажите, които го посещават, са жизнерадостни и приказливи, но не и досадни. Атмосферата във Вашето кафене и хората, които го посещават, напомнят ли на тези в книгата Ви?

Те не просто напомнят атмосферата и посетителите ми, те са точно същите, защото всички персонажи в романа са истински хора и са точно такива, каквито съм ги описал - всички без изключение. Така че сцените в книгата са същите, каквито ми се случват в реалността или каквито биха се случили в кафенето ми всеки ден.

Ще можем ли скоро да се насладим на филм по книгата?

Да, следващата пролет започват снимките на филм по „Сутрешно кафе в Рим“. Сценарист е един от най-известните сценаристи в Италия Виторио Морони.

Кои кафенета в Рим бихте препоръчали на българските си читатели?

Бих им препоръчал моето кафене, разбира се, за да видят, че понякога реалността надхвърля очакванията и въображението.

Бихте ли споделили Вашата тайна за перфектното сутрешно кафе и с какво кафе успяхте да спечелите любовта на съпругата си?

Тайната на перфектното кафе е да използвате висококачествен микс, а също така чашата, в която сервирате напитката, трябва да е много гореща, направо пареща. Беше трудно да съблазня съпругата ми с кафе, защото тя въобще не го обича. За щастие, тя е напълно щастлива с такъв романтичен мъж като мен.

Какво кафе бихте приготвили за българските си читатели?

Със сигурност бих им приготвил специалитета на заведението ми и любимото кафе на главната героиня Женевиев в романа ми – мароканско кафе, което се приготвя, като напълните една чаша до половината с мляко или цяла чаша със сметана, пяната трябва да е чиста, след това я сипвате в чаша с еспресо и добавяте отгоре горчиво какао на прах.