Брена Йованоф

АВТОР

Брена Йованоф

Александра Потър е родена в Брадфорд, Англия, на 8 май 1970 г. Завършила е университета в Ливърпул. Първоначално работи като журналист и заместник редактор в най-тиражираните дамски списания в Англия - ELLE, Company, She, Red, More!, Here и Cosmopolitan. В последствие заминава за Сидни, Австралия, където продължава кариерата си в австралийския Vogue и Cleomagazine.

Но истинската мечта на Александра Потър е да пише. Самата тя признава, че планира да стане писател още от шестгодишна: „Произхождам от малко английско градче, наречено Брадфорд, където са израснали сестрите Бронте. Моята майка ми разказваше за “Брулени хълмове” и “Джейн Еър”. В музея има изложени малки книжки, в които те са писали свои разкази като деца. Тези миниатюрни книжки ме впечатлиха много и помня, че, когато се прибрах у дома, се опитах сама да напиша такава. Оттогава започнаха опитите ми да пиша разкази и романи. Така че това е мой отдавнашен стремеж, но все пак представляваше по-скоро мечта. Всъщност не вярвах, че някой като мен може да се справи с това. Смятах, че човек трябва да е наистина специален, за да стане писател. Нещата се промениха, когато пораснах и започнах да работя като заместник-редактор в списание и се запознах с поне шестима писатели, които бяха едва на по двадесет и няколко години, а вече бяха написали първите си романи. Тогава осъзнах, че щом те са способни да го направят, ще мога и аз. Така се роди първата ми книга. И повече никога не ми се наложи да ходя на работа с фиксирано работно време. Продадох филмовите права на Уъркинг Тайтълс, които правят филми като “Четири сватби и едно погребение” и “Нотинг Хил”, и които поискаха Пош Спайс - Виктория Бекъм да играе главната роля.”

През 1999 г. Александра събира смелост да изпрати начални глави от първия си роман на литературен агент. „Приех това като облог – казва авторката. – Напуснах работа, продадох колата си и си дадох срок от шест месеца (точно колкото щяха да ми трябват, за да стопя постъпленията от продажбата на колата си). Няколко дни след като предадох завършения ръкопис, се проведе наддаване между няколко заинтересувани издателства и в края на краищата аз се озовах с подписан договор за още две книги. Първият ми роман „What’s New, Pussycat?” бе публикуван през април 2000 г. и веднага влезе в класациите за най-продавани книги. Тази история е доказателство, че мечтите наистина могат да се сбъднат”.

До момента Александра Потър е написала седем романтични комедии. За два от романите са закупени и филмови права. Нейните книги са превеждани на повече от 11 езика, а самата Потър е гостувала в BBC, Channel 4’s Big Breakfast, ITVs Calendar,, US, ABC’s Nightline. Пресата и феновете я слагат редом до Софи Кинсела и Хелън Филдинг.

Според критиците три неща привличат особено силно читателската публика към книгите на Александра Потър - хуморът и позитивният поглед към света, които са характерни за всяка добре написана романтична комедия, и неповторимият писателски стил, който сякаш разиграва сюжета не просто в думи, а в образи.

Самата авторка споделя за своите книги: „Аз не искам просто да пиша книги, които се отнасят до определена възраст. Например майка ми чете романите ми. А също и нейните приятелки... Искам да изследвам различните гледни точки към любовта, към обвързването, към съвместния живот. Защото в крайна сметка мисля, че това е нещото, което всеки би искал да му се случи – да срещне човека, с когото би могъл да прекара остатъка от живота си. През май 2008 г. Александра Потър получава поредното голямо признание – книгата й „Без гордост и предразсъдъци” е удостоена с награда за „Най-добър нов роман” в престижната церемония на Jane Austen Regency World Awards. (На снимката писателката позира с наградата си заедно със своите родители).  

Най-новата й книга „Ако върнеш времето назад...” се появява в книжарниците на Острова през януари 2009 г. и веднага се превръща в бестселър. В САЩ романът ще се появи в началото на следващата година, а правата за книгата са закупени в Германия, Франция, България, Полша, Македония.

Междувременно Александра Потър работи усилено върху нов проект – книга №9.

Интервю с авторката, можете да прочетете тук.

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.