Каролин Нап

АВТОР

Каролин Нап

Каролин Нап (1960 -2002) работи в продължение на 11 години като редактор и журналист във вестникарската верига Феникс, Бостън. Още от началото тя е оценявана като автор със собствен, характерен стил, с изключително широк светоглед и нюх към реалните проблеми от живота в големите градове в края на превратния ХХв. По време на работата си във Феникс, К. Нап започва да води собствена колона, която с времето прераства в популярна рубрика, под заглавие "Out There". Дотолкова популярна, че надживява своята създателка и след смъртта на Нап продължава да бъде списвана от няколко други журналисти.

Поредицата от статии първоначално е замислена като пародия на "лайфстайл"-репортажите в ежедневниците. Именно там за пръв път се появява "Алис К. (това не е истинското й име, а измислен инициал)", чиито социални неудачи стават тема на голяма част от публикациите. Самата Каролин Нап е определяна като дискретен човек, но пред клавиатурата тя се саморазкрива безусловно. Чрез измисления инициал на Алис К. авторката всъщност дава публичност на своето второ Аз. Онова, което първоначално е замислено като пародия на "лайфстайл", в действителност се превръща в начин на живот.

Колегите на Нап от Феникс разказват, че при всяко появяване на Алис К. по страниците, лавини от читателски писма са заливали редакцията. Интересно е, че отзивите са почти равномерно разпределени между мъжката и женската аудитория, а също така равномерно се разпределят и между почитателите, които смятат, че Алис К., е прекрасна и онези, които се идентифицират с действията на атнигероинята.

На базата на същите тези статии по-късно Каролин Нап създава и своята дебютна книга, Alice K.'s Guide to Life (Plume, 1994), чието първо издание на български принадлежи на ИК "Кръгозор" 2003. В последствие авторката публикува още няколко книги и се радва на голяма известност до смъртта си.

На 3.VІ.2002 Каролин Нап умира от рак на белите дробове. Каролин Нап и Алис К. поставят началото на нова тенденция в модерната литературата. Тематиката на книгата и първоначалното й съществуване под формата на статии във вестниците оформят модел, който по-късно е следван от редица автори на световни бестселъри. Класически пример за това е Кандис Бушнел и нейната "Сексът и градът" ("Кръгозор", 2003). Още преди появата героини като Беки Б. и Бриджит Джоунс, Алис К. става любимка на читателите със своите откровени изповеди за това какво се случва във вътрешния свят на жените на фона на и без това обърканото ни съвремие.

За Каролин Нап и нейните книги, снимки и откъси от статии можете да откриете още в:

www.bostonphoenix.com

www.amazon.com

www.cyntiacrossen.com

www.barrycrimmins.com/knapp.html

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.