Пол Кроп

АВТОР

Пол Кроп

Пол Кроп е един от най-известните съвременни писатели на тийнейджърска литература в света.

Той започва да пише книги за юноши от 1977, когато най-сетне се отказал от идеята си да става поет. "Бях се родил със закъснение от нeколкостотин години за метафизичната поезия - казва той. – Но пък разбрах, че мога да пиша интересни тийнейджърски романи".

Първата му книга се ражда докато, работи като преподавател в профилирана гимназия в Хамилтън, Онтарио. Кроп установил, че учениците му не са във възторг от повечето младежки издания, които имало по онова време, и решил да напише нещо специално за тях: "Исках да създам книга, която моите ученици биха могли и биха искали да прочетат". Така се ражда Burn Out - първи том от поредицата "Канада". В същото време Кроп започнал работа и върху първия си юношески роман – Wilted. Изданието постига огромен успех както в Канада, така и в САЩ. Възторжените отзиви поставят началото на впечатляваща писателска кариера.

Специално интервю на Пол Кроп за българските му читатели, четете тук!

###

Кратка биография на автора:

Пол Кроп е роден на 22 февруари 1948г. в Бъфало, Ню Йорк. "Това е най-големият град в света, който носи име на животно" (Buffalo означава "бизон" – бел. прев.).

Като малък често се обличал в каубойски дрехи, за да прилича на своите идоли от уестърните. В началното училище пък решил да става пожарникар, но открил, че има старх от височини и не е много подходящ кандидат за тази работа.

Пол Кроп е учил в техникум Хътчинсън-Центръл. След завършването си направил обиколка на Европа с велосипед и след това постъпил в Колумбийския университет в Ню Йорк Сити. От там получил диплома за бакалавърска степен, малко объркани познания за разни съмнителни поети от 17-ти век и мания на тема пиано, особено що се отнася до музиката на Муцио Клементи. Пристигнал в Канада през 1970, но не за да избяга от казармата, а за да следва магистратура по английска поезия на 17-ти век в университета в Западен Онтарио.

След дипломирането си, той открил, че няма много работни места за метафизични поети. Тъй като трябвало да издържа своето новосъздадено семейство, той решил да вземе учителска квалификация от Алтоуз Колидж. След това преподавал английска литература в гимназии в Бърлингтън, Хамилтън и Оуквил, а после изоставил тази професия и от 1994г. продължил като писател на пълен работен ден.

В продължение на много години Пол Кроп едновременно пишел и преподавал в Хамилтън, Онтарио. Живеел в голяма викторианска къща близо до Гейдж Парк със своята първа съпруга и трите им деца: Джейсън (сега на 35), Джъстин (сега на 33) и Александър (сега на 25). Пол Кроп си признава, че е използвал собствените си деца като първообрази за някои от героите в своите младежки романи.

В последно време Пол Кроп прекарва голяма част от времето си като лектор и участник в различни форуми, посветени на четенето.

В свободното си време авторът играе голф, тенис и крокет. През 1999 за пръв път от трийсет години се захваща отново да изучава пиано. "Имам подобрение по отношение на Шопен и Брамс, но Клементи все още си остава предизвикателство". Кроп и съпругата му работят върху пиано версия за двама на Петата симфония на Бетовен. Със сегашния темп на напредък вероятно писателят ще бъде готов да изнесе концерт през 2008-ма.

Пол Кроп е женен за Лори Джеймисън, изкуствоведка и – от време на време – пианистка. Той прекарва времето си, сновейки между къщата си в Гебиджтаун (Торонто) и Реджина, като с непрекъснатите си пътувания се грижи за финансовото благополучие на Канадските авиолинии.

###

Той е автор на повече от петдесет романа за млади хора. Неговите книги са превеждани на различни езици и са удостоявани с множество престижни награди в различни точки на света. Освен тийнейджърските четива, той е създал и няколко книги, предназначени специално за деца, които имат затруднения при четене, както и пет илюстровани книжки за начинаещи читатели.

Пол Кроп пише също и научнопопулярна литература и статии, адресирани към учители и родители. Той е чест гост на форуми и конференции, посветени на четенето и проблемите на образованието.

Притежава също и собствена редакторска фирма в Торонто - "Пол Кроп Комюникейшънс", която координира проекти за публикуване на книги от различни издатели. Романите на Пол Кроп са удостоявани с награди като:

  • Награда на Онтарио Арт Каунсил
  • Награда Канада Каунсил
  • Литературна награда на град Торонто
  • Награда на Обществена библиотека Ню Йорк в раздел "Книги за тийнейджъри"
  • Награда IBBY (Международен комитет за младежка литература), Латинска Америка
  • Повече от двайсет заглавия на Пол Кроп са оглявявали читателската класация на Канадския център за детска литература

Информация за неговите издания можете да намерите в: www.paulkropp.com

Книги от този автор

Не можем да намерим продукти, отговарящи на селекцията.