Сто сонета за любовта

Пабло Неруда

Прелисти

Художествена литература Поезия

Издание:2 Размери:165x160 Корици:твърда ISBN:978-954-771-453-3 Страници:116

Цена: 20,00 лв.

Описание

Пабло Неруда е най-големият чилийски поет и носител на Нобелова награда за литература, а „Сто сонета за любовта“ е една от най-важните книги в неговото творчество. Сонетите са посветени на третата съпруга на поета и негова най-голяма любов – Матилда Урутия. В посвещението си поетът пише:

 „Двамата с тебе вървяхме из гори и пясъци, из изгубени езера и пепелно­сиви пространства и събирахме отломки от чисто дърво, от стебла, изпитали люлеенето на водата и непостоянството на времето. От такива нежни знаци аз построих с брадва и нож тези дървени складове на любовта, издигнах тези мал­ки къщи от четиринадесет греди, за да живеят в тях твоите очи, които обожавам и възпявам. Така съградих своята лю­бов и ето сега ти поднасям тази стотица: сонети от дърво, сътворени само защото ти им даде живот.“

 В потока незатихващ на жените,

във всички други търся само тебе...

Събираш всичко ти, а си една сред всички,

и аз задъхан с тебе преминавам

по цялата река на женското начало.

Пабло Неруда

***

Има поети, които прикриват бедността на своя вътре­шен свят с пищни и усложнени фрази. Пабло Неруда е пъ­лен антипод на такъв род поети. Колкото неговият поетичен свят е сложен, полифоничен, необхватен, толкова неговото слово е удивително просто, ясно, прозрачно. Това е образец на майсторство в изкуството, мярка за истинска поезия.

„Сто сонета за любовта“ разкриват един странен свят от светлина и мъдрост – диханието на една голяма любов!

Николай Христозов

***

В истинската поезия има един аромат, един акцент, една искрица, която всеки може да долови. И нека това да подхрани зрънцето лудост, което всеки от нас носи...

А да живееш без това зрънце, е наистина безразсъдно.

Федерико Гарсия ЛоркаВашият коментар

Всички полета са задължителни. ИК „Кръгозор” ви моли да спазвате чистотата на българския език. Мнения с обидно или нецензурно съдържание няма да бъдат публикувани.

ЗА АВТОРА

Пабло Неруда


Пабло Неруда (Рикардо Рейес Басоалто) е роден на 12 юли 1904 г. в Чили. Приема псевдонима Неруда, повлиян от чешкия поет Ян Неруда. Първата му стихосбирка „Дрезгавина” излиза през 1923 г. От 1927 г. започва дипломатическата му кариера. Посещава почти всички европейски страни и редица държави в Азия и Латинска Америка. Два пъти е бил в България (1960 г. и 1962 г.). Неруда e с леви убеждения. Има три брака – последният му е с Матилда Урутия – жената на неговия живот.

През 1971 г. Пабло Неруда получава Нобелова награда за литература.

На 23 септември 1973 г. умира от рак.

Прочети повече >

Други книги от автора